Damir Kukuruzović Django Group ‘Smile’ – vjera u optimizam

Objavljen posthumno, album ‘Smile’ sisačkog gitarskog virtuoza Damira Kukuruzovića nije kompilacijskog karaktera, što je obično slučaj s posthumnim izdanjima.

Damir Kukuruzović Django Group ‘Smile’

Damir Kukuruzović je prošle godine već taj album imao snimljen, ‘u džepu’ što bi se reklo, no koronavirus ga je onemogućio da doživi i njegovu objavu.

Album je krajem ljeta bio predstavljen u Damirovom Sisku na Ljetnoj sceni Kazališta 21. Da ne ponavljam još jednom koje veličine su se tamo okupile i koliko je ljudi pohodilo taj emotivni događaj, želio bih samo naglasiti koliko neki glazbenici za svog života donesu nemjerljive koristi svojoj zajednici, a Kukuruzović je bio jedan od takvih.

Kao što su The Bambi Molesters to učinili sa surf rockom, tako je Damir Sisak ucrtao u svjetsku kartu gypsy swinga, glazbe koju je početkom XX stoljeća svijetu donio Django Renihardt i koja od tada živahno obitava među zaljubljenicima u, nazvao bi ih, glazbenim enklavama diljem ovog istog svijeta. Poseban je to segment jazza, jedan od najžilavijih podžanrova koji se jače drži i daleko bolje kotira danas od nekad puno poznatijih poput swinga i bebopa.

Nekako, kao da je u korijenu svega gypsy swing, i prošlost i sadašnjost, a Kukuruzović je to za života konstantno dokazivao, tako da nije slučaj da i ovaj album nosi u sebi velike vremenske skokove (u drugim stilovima često nepremostive) od jedne (ujedno i naslovne) „Smile“ koju je skladao Charlie Chaplin pa do „Devojke male“ Božidara Timotijevića i Darka Kraljića, gdje je protkana i jedna „Take That ‘A’ Train“ Billyja Strayhorna (koja je nažalost nesmotreno krivo pripisana Dukeu Ellingotonu na omotu albuma, vjerojatno stoga jer je njegov orkestar proslavio tu melodiju), kao i „Donna Lee“ Charlieja Parkera (čije autorstvo je sebi pripisivao i Miles Davis).

Dakle, spomenuti swing i bebop sudeći po onome što je Kukuruzović radio sa svojim Django Groupom svoje je mjesto u današnje vrijeme pronašao upravo u gypsy swingu – kojeg bi se stoga moglo prozvati i žanrom velikog srca koji prihvaća, ali i transformira gotovo sve. Slično bi se moglo reći da je i Damir Kukuruzović imao veliko srce za svakog po pitanju internacionalne suradnje svog sastava, kojeg sada vodi violinistički virtuoz Bruno Urlić. Konkretno, na albumu „Smile“ su pored spomenutog Urlića, gitarista Miroslava Čehaića i basista Željka Bilbije svoj obol dali Paulus Schäfer, Paul Kempf, Ivo Sanković, Sinan Alimanović, Gojko Tomljanović, Robin Nolan, Goran Brebrić i Gismo Graf. A vođa tog ‘živahnog vrenja’ bio je dakako Damir Kukuruzović sa svojom gitarom u želji da od zaborava održi jedan stari zvuk pun duše.

Gypsy swing scena je puno izgubila njegovim odlaskom, no optimizam i dolazi u trenucima emotivnog pada. Nije stoga čudno što je Kukuruzović najviše volio upravo Chaplinovu pjesmu „Smile“. I on je bio čovjek koji je zasigurno puta pao, ali se svaki put i uzdizao. Njegov odabir pjesme „Smile“ je i došao u trenutku kad se dobar dio čovječanstva emotivno sunovratio. Taj djelić pozitivnog na koncu je prerastao u Damirov epitaf.

Ako po ničemu drugom, u ova vremena brzih zaborava, bar bi po tome trebali zapamtiti glazbenika koji je svojom glazbom pružao utjehu i širio optimizam. On je znao da ako ne možemo pokloniti osmjeh u teškim trenucima, da smo uzaludno živjeli. Vjerovao je u optimizam, a to je danas najteže. A ovaj album ga nudi na mjestima na kojim ih možda ne očekujete.

Ocjena: 8/10

(Menart, 2021.)

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X