Dan D – Dizajn festival Zagreb ili posadi vlasac na balkonu…

Završio je treći Dan D, ove godine trajao je tri dana, proporcionalno raste i razvija se. Osnovan je spajanjem stanica Hrvatskog dizajnerskog društva i agencije (za sve što treba) Pepermint s ciljem promoviranja kvalitetnih domaćih i regionalnih dizajnerskih proizvoda, međusobno povezivanje aktera dizajnerske scene i osnaživanje kulture dizajna u Hrvatskoj.

Dizajn Tvrtko Bojić

Festival je podijeljen u dva glavna segmenta, D market u sklopu kojeg se moglo šopingirati i D sajam koji je okupio preko 30 izlagača/kandidata za ovogodišnju nagradu Dana D, te popratne sadržaje. Međunarodni žiri u sastavu Aleksandar Velinovski, Anne van der Zwaag, Maja Lalić i Mauro Massarotto najboljim je radovima proglasio one u realizaciji autorskog dvojca Lisnati odred (Marina Andrijašević i Maja Subotić), autora Tvrtka Bojića te dvojca mkf&at (Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić). Pored spomenutih, žiri je odabrao još dva rada: posebnim priznanjima nagrađeni su autori Damir Prizmić te Petra Križan.

U popratnom programu svakako se istaknula instalacija hrvatsko-austrijskog kolektiva Numen/For Use. Na pomičnoj filcanoj podlozi od dvjestotinjak kvadratnih metara niknuli su kotiledoni djeteline tvoreći viseću livadu. Autor instalacije Christoph Katzler nastojao je publici dočarati fleksibilnost zemljine kore, a u neformalnom razgovoru požalio što se preko Field-a za razliku od mnogih Numen/For Use instalacija neće moći hodati, sjediti ili valjati.

Dan D

Poduzetništvo u malom, osobnom razmjeru bilo je smješteno u koridoru koji je vodio do zone za odmor i to u obliku Urbanog Povrtnjaka i izložbe radova autora koji su u finalu natjecanja za Zaba donacije. Svatko internetski profiliran može dati svoj glas natjecateljima za investiciju, a pobjednice ovogodišnjeg Dana D trijumfirale su s idejnim rješnjem koje je upravo u skladu s Urbanim Povrtnjakom, a taj je da svatko može posaditi vlastiti vlasac na svom prozoru ili balkonu. Naravno, uz preduvjet da isti ne gleda na Savsku, Selsku, Vukovarsku i slične ulice i da bilje ima tko zalijevati.

Povratak prirodi u urbanom okruženju trend je koji se već neko vrijeme iz starije generacije kojoj je samorazumljiv širi prema sve mlađim poklonicima. Bicikli, urbani povrtnjaci i tematski partyji definitivno su dobri pokazatelji da je Zagreb, a za njim i cijela Hrvatska zrela za upasti u EU pekmez.

Dobar party program od prvog festivala se pobrinuo da se Dan D ukorjeni u pozitivnu svijest publike upravo kroz u ljetno vrijeme tako potrebnih urbanih cjelonoćnih zabava, itekako potrebnih Zagrebu. Za glavnu atrakciju 2012. godine izabrani su Banda Panda, grupa multimedijalnih umjetnika koji spajaju DJ-iranje i konceptualni performans te su se pobrinuli da dizajnerski festival u najboljem mogućem raspoloženju dočeka svitanje posljednjeg dana.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X