Danas počinje Animafest Zagreb 2024

Današnji filmski program uključuje i Veliko natjecanje kratkometražnog filma 1 koje je na rasporedu u sklopu svečanog otvorenja.

Žarko, You Will Spoil the Child! (foto: Animafest)

Svečanim otvorenjem u Kinu SC večeras u 20 sati počinje 34. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2024, najznačajniji hrvatski filmski festival i jedan od tri vodeća festivala animacije u svijetu. Animafest će ove godine u Zagreb privući 370 inozemnih gostiju, prikazati gotovo 350 filmova te u kina, izložbene prostore i druge lokacije privući tisuće gledatelja i posjetitelja.

Na svečano otvorenje Animafesta 2024 svoj su dolazak, uz festivalske goste koji do toga trenutka pristignu u Zagreb, najavili predstavnici Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatskog audiovizualnog centra, Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e i drugi uvaženi gosti. Nagradu za životno djelo osobno će preuzeti Phil Mulloy, Nagradu za najbolju školu animacije u ime francuske ustanove La Poudrière preuzet će direktorica škole Annick Teninge, a dodijelit će se i Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma njemačkom profesoru Ingu Petzkeu, kao i ASIFA Student Award koju će primiti Nikolina Žabčić.

Ceremonija otvorenja namijenjena je isključivo protokolarnim gostima, ali filmski i izložbeni programi festivala već su u punom jeku. Proteklog vikenda u gradskim centrima za kulturu u Travnom i Maksimiru prikazani su filmovi Programa za djecu i mlade. Danas u 12 sati u Galeriji Šira bit će službeno otvorena grupna izložba studenata i profesora (Ana Nedeljković i Nikola Majdak Jr.) Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan iz Beograda (Ni)Je nam smešno s nizom animacija, crteža, skica i intervjua te naglaskom na crnohumornim situacijama i izazovima suvremenog umjetničkog obrazovanja. Izložba se može pogledati svakoga dana od 9 do 16 te od 18 do 20 sati.

Sve druge festivalske izložbe, koje će službeno otvorenje imati kasnije ovoga tjedna, također se mogu pogledati već danas – u Galeriji SC (11-19 sati) postavljena je Iza kulisa / Behind the Scenes 6, tradicionalna izložba radova autora zastupljenih u Velikom natjecanju kratkometražnog filma i Natjecanju studentskog filma (34 autora poslalo je radove u širokom rasponu od slika, skica, crteža, grafika, kolaža, preko dijelova scenografije, modela, studija, knjiga snimanja, instalacija i multimedije), u Galeriji Kranjčar (11-19 sati) nezaobilazna je ekskluzivna izložba Kraj nevinosti Phila Mulloya s 30 crteža i do sada neprikazanim filmovima, u predvorju Kina SC (10-22 sata) postavljene su originalne strip-table, skice, studije i plakati berlinskog autora Maltea Steina pod naslovom Ciklus Plavi san, u Kući karikature Oto Reisinger (10-22 sata) Bordo i Oto u dijalogu supostavlja radove slavnog dvojca Kerempuhovih karikaturista (64 rada iz ostavštine Borivoja Dovnikovića i stalni postav novootvorenog muzeja).

Percebes (foto: Animafest)

Naposljetku, u Galeriji na katu KIC-a (11-22 sata) može se vidjeti više od 50 crteža renomirane splitske autorice i karikaturistice Tisje Kljaković Braić na temelju kojih je nastao animirani film Žarko, razmazit ćeš dite! Veljka i Milivoja Popovića iz ovogodišnjeg Velikog natjecanja kratkometražnog filma – priča o jednom splitskom odrastanju. Ulaz na sve Animafestove izložbene programe je slobodan.

U Kinu Kinoteka danas se u 16 sati, povodom majstorova 90. rođendana i u sklopu programa „Češka u fokusu“, prikazuje retrospektiva Jana Švankmajera, velikana stop animacije čiji filmovi Mogućnosti dijaloga, Historia naturae, Stan, Flora, Tama, svjetlo, tama, Kraj staljinizma u Češkoj i Don Juan odavno čine kanon animiranog filma. U 18 sati, također u Kinoteci, počinje i tematski program Animafesta 2024 posvećen humoru. Daje se prva cjelina posvećena slapsticku, potpuri nezaobilaznih klasika festivalske i animacijske povijesti: Vratila se maca (Cordell Barker), Augusta se sređuje (Czaba Varga), (S)kladna glazba: KJFG No.5 (Aleksej Aleksejev), Na kraju svijeta (Konstantin Bronzit), Ubijanje jajeta (Paul Driessen), Kama sutra ponovno jaše (Bob Godfrey) i Tim Tom (Romain Segaud, Christel Pougeoise).

Današnji filmski program uključuje i Veliko natjecanje kratkometražnog filma 1 koje je na rasporedu u sklopu svečanog otvorenja. Prikazuju se: svjetska premijera filma Percebes Animafestove pobjednice Laure Gonçalves i Alexandre Ramires o životu i turizmu portugalske regije Algarve, svjetska premijera filma Na čekanju Delie Hess koji lijepim crno-bijelim crtežom asocijativno niže motive otuđene urbane svakodnevice i ženske žudnje, svjetska premijera filma braće Popović Žarko, razmazit ćeš dite!, političko-apokaliptična lutkarska satira Eirini Vianelli Spremni, animiranofilmsko čitanje teksta Henrija Michauxa Bijedno čudo Rya Orikase i uljem na staklu naslikana životna priča plivača Alfreda Nakachea Delfin Florence Miailhe. S autorima filmova nakon projekcije razgovarat će predsjednica ASIFA-e Hrvatska Kata Gugić. Projekcija Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 za sve Animafestove posjetitelje na rasporedu je u četvrtak 6. 6. u 18 sati u Kinu Kinoteka.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održat će se u Zagrebu od 3. do 8. lipnja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X