Darko Rundek i Jazz orkestar HRT-a ‘Za vašu posljepodnevnu razonodu’ – crossover pod svaku cijenu

Premda se ni jedna od 12 pjesama ne može proglasiti neuspjelom, jedan njihov dio jednostavno nije dovoljno zaživio u tranziciji da bi opravdao svoje mjesto u izboru.

Darko Rundek i Jazz Orkestar HRT-a “Za vašu posljepodnevnu razonodu”

Nekad davno, “kad je svijet još bio mlad”, u vrijeme popodnevne sieste kad bi se možda pralo suđe nakon ručka, s radijskih prijemnika mogao se čuti zvuk big bendova koji bi svirali jazz, šlagere i pop hitove tadašnjih i prethodnih vremena. Ti zvuci očito su djelovali na dječaka Darka Rundeka i, kako danas kaže, ostavili trag na njegov kasniji rad na području glazbe. Darko kaže da se emisija u pitanju zvala “Za vašu posljepodnevnu razonodu” i da joj se naslov pisao upravo tako, u neskladu s pravopisom. Ovaj navod teško je danas potvrditi jer arhive radiotelevizija nisu dovoljno dostupne na internetu, pa nam ne preostaje drugo nego vjerovati našem kantautorskom veteranu na riječ i naježiti se svaki put kad treba napisati naziv njegovog novog albuma koji je snimio u pratnji Jazz orkestra HRT-a pod ravnanjem dirigenta Mirona Hausera.

Suradnja Rundeka i big benda zaživjela je na koncertima koje su zajedno svirali u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti prije gotovo četiri godine, a i ovaj studijski album sniman je između 2019. i 2020. godine i o njemu se pričalo po kuloarima i mnogo prije nego je službeno najavljen njegov konačni izlazak. Štoviše, Darko je sa svojim pratećim sastavom Ekipa u međuvremenu stigao objaviti dvostruki EP “Brisani prostor”, a reizdanja njegovih albuma s Haustorom kao i ranijih samostalnih albuma nakupilo se dovoljno da čovjek gotovo i zaboravi da je ovaj projekt još uvijek negdje u pripremi. Ali evo, na samom kraju 2022., album s Jazz orkestrom je napokon izašao i promptno zasjeo na vrh ljestvica prodaje domaćih izdanja.

Dvostruku ploču otvara izvedba pjesme “Ti i ja” s tek par mjeseci ranije reizdanog solo albuma “Ruke” iz 2002. godine. Pjesma u pitanju jedan je od najočitijih izbora za ovo izdanje budući da je i u svojoj izvornoj verziji zvučala upravo kao posveta stilu glazbe koji je njegovan u emisiji “Za vašu posljepodnevnu razonodu”. Nakon toga slijedi mješavina relativnih pogodaka i promašaja uvjetovanih prirodom selekcije pjesama kojima su nametnuti big band aranžmani Luke Žužića, Maka Murtića i Mirona Hausera. Naime, čini se da se izbor više usmjeravao na materijal koji se po nekakvim pravilima mora naći na Rundekovim setlistama – od vječnih klasika Haustora kao što su “Bi mogo da mogu”, “Šal od svile” i “Šejn”, do solo hitova kao što su primjerice “Ruke” i “Apokalipso” – nego na pjesme koje će profitirati od prilagođenih aranžmana.

Najupečatljiviji niz iznimki ovome pravilu dolazi na prijelazu strana prve ploče gdje se susrećemo s dvije pjesme Haustora s njihovog posljednjeg studijskog albuma “Tajni grad” čija je B strana gotovo u cijelosti prenesena na “Razonodu”. Pjesme u pitanju su “Čudne misli” i “Uhode”, pjesme koje vjerojatno niste imali prilike čuti uživo na Rundekovim koncertima otkako njeguje samostalnu karijeru, a koje nisu često ni uvrštavane na best of izdanja.

Nakon njih slijedi i “Wanadoo” s Darkovog albuma “Mhm A-Ha Oh Yeah Da-Da” koji je s Cargo orkestrom objavio 2006., a koji je ostao negdje na marginama njegovog solo kataloga. Današnjoj mladeži internetske lokacije o kojima pjesma govori (Yahoo, AOL, Hotmail…) zvuče arhaično poput epa o Gilgamešu, dočim sam internetski provider iz naslova ovdje nikad nije ni bio aktualan, no ovo je pjesma koja je ujedno najzgodnije zaživjela u novom ruhu. Uz dozu kakofonije, kvalitetnu vokalnu podršku Maje Rivić te stare barabe iz Darkove bande Igora Pavlice koji je ovaj put načas morao odložiti trubu kako bi izveo onaj svoj isti “shtick” na faux francuskom oko kojeg je sazdana pjesma “Šatro” Kawasaki 3pa. Premda ništa novo, mora se priznati da se na “Wanadoo” izvrsno uklopio.

Od obaveznih hitova iz repertoara izdvaja se pametno odabrani singl “Ena” kao primjer uspješnog mijenjanja forme, dok “Šejn” i Apokalipso” nikako ne uspijevaju pomiriti svoje vestern, odnosno gypsy korijene s prirodom jazz orkestra, pa u konačnici gube dio svoje izvorne snage. Premda se ni jedna od 12 pjesama ne može proglasiti neuspjelom, jedan njihov dio jednostavno nije dovoljno zaživio u tranziciji da bi opravdao svoje mjesto u izboru. Naravno, tome nisu krive ni same pjesme, ni njihov autor niti aranžeri, već sama potreba da se pod svaku cijenu izvede crossover materijal čak i kad za to i nema dovoljno opravdanja.

Ocjena: 7/10

(Menart/HRT 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X