Dave Gahan & Soulsavers ‘Angles & Ghosts’ – ‘organski’ Depeche Mode

Može Dave Gahan izaći iz Depeche Mode, ali ne može Depeche Mode izaći iz njega.

Dave Gahan & Soulsavers 'Angles & Ghosts'
Dave Gahan & Soulsavers ‘Angles & Ghosts’

Četvrti album grupe Soulsavers „Light The Dead See“ iz 2012. ujedno je bio i prvi na kojem su ugostili Davea Gahana iz Depeche Mode. Karakteristika istog bila je da je za razliku od prethodnih izdanja Gahan preuzeo vokalni primat na cijelom albumu, kao što je napisao i sve pjesme. Tada je autor ovih redaka zaključio kako se radi o najboljem Gahanovom albumu izvan matičnog benda, pravom remek-djelu ugođaja i jedne nove vizure u kojem ga se do tada nije moglo čuti. Da je toga bio svjestan Gahan, kao i Rich Machin i Ian Glover koji stoje ispred grupe Soulsavers i više je nego očito iz toga što su odlučili ponoviti suradnju. Rezultat je „Angels & Ghosts“.

No s novim albumom došle su i neke promjene. Za početak one marketinškog karaktera odlaskom iz V2 Recordsa u puno moćniji Sony, jer osim što je na naslovnici jedino Gahanovo lice, album nije naslovljen samo „Soulsavers“ kakva je bila dosadašnja praksa, već je Soulsaversima dana prateća uloga – sada je to Dave Gahan & Soulsavers, kao što je i i Gahanovo ime otisnuto u većem fontu. Dakle igra je prvoloptaška. Mami se svaki obožavatelj Dapeche Modea da već pogledom na naslovnicu donese odluku. Ok, donekle razumljivo, vremena su teška, diskografija grca, a ponuda je sve veća.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zfgAGrqJPrI[/youtube]

U glazbenom dijelu ove priče, nažalost, identična situacija kao i na naslovnici; Gahan je zasjenio Soulsavers. Ne osjeća se više ravnopravna suradnja, Soulsavers su postali pratnja, a Dave k’o Dave gdje će nagnuti nego prema zvuku Depeche Mode. Dakle nije to više za njega ispipavanje novog terena kao što je to bilo na „Light The Dead See“ gdje je time automatski kolaboracija bila na istoj ravni. Gahan je i ovog puta napisao sve pjesme, ali to zvuči kao alternativni album njegovog matičnog benda.

Razvidno je to već iz uvodne „Shine“ koja odjekuje kao nasljednica „Personal Jesus“, to je ta gitarska distorzija i bluzersko slajdanje po gitari. Da se odmah razumijemo, u pitanju je izvrsna stvar, majstorski posložena, no to je više Gahan, a manje Soulsavers, bar oni od prije tri godine. Naredna pjesma „You Own Me“ također vuče sličan južnjački blues štih. Još jedna koja je otpala s „Delta Machine“?

Stvari se popravljaju u Soulsavers smjeru s „Tempted“ i „All Of This And Nothing“, tu gudači i ženski zbor u pratnji dolaze jače do izražaja. „One Thing“ u klavirskoj pratnji se također dobro nadovezuje, čak i „Don’t Cry“ u kojoj je Gahan u, za njega nesvakidašnjoj, pozi nekakvog optimističnog hippieja, da bi sljedeća po redu „Lately“ svojim himničnim „Don’t say goodbye“ refrenom ponovo označila ulazak u vode Depeche Mode gdje Gahan ostaje s ‘lagano prijetećom’ „The Last Time“ do posljednje orkestralne raskoši u obliku „My Sun“ koja ujedno i zatvara album.

„Angles & Ghosts“ jest album izvrsnog ugođaja na kojem Soulsavers, uključeni studijski glazbenici i The Hollywood Strings & Horns Ensemble osjećaju svaki Gahanov uzdah, no netko ga je ipak trebao potapšati po ramenu i reći mu da malo obuzda Depeche Mode u sebi.

Ocjena: 8/10

(Sony / Menart, 2015.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X