Dave Matthews Band u Padovi: With a little help from my bend

Američka grupa Dave Matthews Band na svojoj je do sada najvećoj turneji po Europi. Turneja na kojoj promovira osmi studijski album ‘Away From This World’, iz 2012., započela je koncertom u Lisabonu, u Portugalu 11. listopada, a prema najavama trebala bi završiti 13. studenog u Dublinu, Irskoj. Nakon koncerta u Madridu, u Španjolskoj, DMB je održao tri koncerta u Italiji: Rimu, Firenci, a nastup u Padovi posjetili su i reporteri portala Ravno do dna.

Dave Matthews Band u Padovi (Foto: Aleksandar Stajčić)
Dave Matthews Band u Padovi (Foto: Aleksandar Stajčić)

Spomenuti koncert je održan 21. listopada u dvorani Palafabris pred oko 5.000 posjetitelja, a počeo je pjesmom “The Space Between” s albuma “Everyday”, s kojom nikada do sada nije započeo koncert. Na žalost, već na prvim taktovima čulo se da je Dave Matthews prehlađen te da mu predstoji za grlo bolnih dva sata i 45 minuta. Stoga, je i odabir izvedenih pjesama bio prilagođen njegovim smanjenim vokalnim mogućnostima, a koji su se mogli zapaziti tijekom koncerta na višim pjevačkim lagama. Uslijedila je “When The World Ends” s istog albuma, a nakon nje “Dancing Nancies” s prvijenca “Under the Table and Dreaming”, na kojoj je violinist Boyd Tinsley izveo dugu i žestoku improvizaciju.

Nakon, pjesme “Warehouse” na pozornicu su dogurali pianino na kojoj je Matthews izveo svoju novu, do sada neobjavljenu pjesmu “Death on the High Seas”. Uslijedila je “#41” s albuma “Under the Table and Dreaming” koja je svojom hipnotičkom i slatkom harmonizacijom te izmjenama solističkih istupa Boyda Tinsleya, saksofoniste Jeffa Coffina, trubača Rashawna Rossa i gitariste Tima Reynoldsa dovela publiku do euforije. S minijaturnim epskim remek djelom “Drunken Soldier”, s posljednjeg albuma, produžena je euforija, a i grupa je dokazala da joj danas u modernoj glazbi nema premca u kontroli dinamike. Na sljedećoj, “Don’t Drink the Water”, bend je proprštao teškometalnim zvukom dostojnim propisnog head-banginga.

Dave Matthews Band u Padovi (Foto: Aleksandar Stajčić)
Dave Matthews Band u Padovi (Foto: Aleksandar Stajčić)

Ta izmjena stilova i glazbena šarolikost, DMB čini jedinstvenim, danas ponajboljim bendom na svijetu. Sposobnost da u istoj pjesmi spoje “nespojivo”, da iz rocka pređu u salsu i free jazz, nakon toga u heavy metal, i sve to smisleno te uhu posve prirodno, čini ih jedinstvenima i tako najboljima u jedinstvenoj kategoriji koju su sami izgradili te u koju malo tko ima hrabrosti i znanja pokušati primirisati. DMB je iskonski spektakl glazbe, one bez granica, one koja ne diže ograde i bodljikave žice, već sve stilove prihvaća i oblikuje u originalnom pristupu u jedinstveni izričaj. No ne radi se nipošto o glazbenom bućkurišu, već o korištenju stilova u službi pjesme kao njihova najvišeg cilja i dosega.

Vratimo se koncertu, nakon žestoke “Don’t Drink the Water”, uslijedila je laganija “If Only”, nakon nje mračna i sudbinska “Grave Digger”, sa samostalnog albuma Dave Matthewsa. Njegovoj publici omiljene i poznate “Crush” i “What Would You Say”, na kojima je Tim Raynolds pokazao da je gitaristički virtuoz osebujnog stila i jedinstvene gitarističke tehnike, pružile su u nastavku fluidnu koncertnu vožnju od jazza do amerikane.

“Typical Situaton” bila je još jedna u nizu potvrda savršene dinamike kojom bend vlada, a sredina pjesme bila je začinjena neparnim jazzerskim sedam osminskim ritmom na kojoj je pored saksofoniste Jeffa Coffina, svoju solažu imao i Carter Beauford, vječno nasmijani bubnjar koji je u pravom smislu riječi srce benda. Povratak na refren pjesme, iz improvizacije u neparnom ritmu, uslijedio je nakon njegova solo dijela uz ovacije radosne publike zaražene njegovim iskrenim osmjehom koji se brzinom svjetlosti širio dvoranom.

Dave Matthews Band u Padovi (Foto: Aleksandar Stajčić)
Dave Matthews Band u Padovi (Foto: Aleksandar Stajčić)

Cartera su nadalje izdigle i “Drive In, Drive Out” te “Gray Street” koje su označile kraj službenog dijela koncerta kada je bubnjar desetak palica podijelio oduševljenoj publici. U nastavku koncerta, nakon gromoglasnog skandiranja, Matthews je sam odsvirao ljubavnu minijaturu “Belly Full”, a bend mu se pridružio na “Funny The Way It Is”.

Bis je zaključen s “Two Step”, na kojoj su se izredale prekrasne improvizacije gotovo svih članova benda, a pjesma je završavala u nekoliko žestokih navrata.

Iako je Dave Matthews bio prehlađen pa su stoga izostale vokalno zahtjevnije pjesme poput “Squrim”, “Haloween” ili “Bartender”, publici je pružio svoj maksimum. Uostalom, nije njegova veličina samo u vokalu, on je ujedno autor pjesama i osovina oko koje se vrti fantastična glazba virtuoza poput Beauforda, Raynoldsa i Coffina i ostalih vrhunskih muzičara njegova benda.

Ozvučenje na koncertu bilo je savršeno, svaki instrument čuo se jasno pri svakom stupnju dinamike. Publika je bila u skladu s regijom u kojoj je koncert održan: prijateljska i vesela. Reporterima iz Zagreba bilo je neobično što je pet tisuća ljudi ušlo u dvoranu bez ikakvog pretresa. Možemo samo žaliti što DMB nije održao koncert negdje u Hrvatskoj pa makar prošli i kod nas uobičajeni pretres. No, kako se radi o dosad najvećoj turneji po Europi svi zainteresirani mogu pogledati gdje bi mogli “skoknuti” putem ovog linka http://davematthewsband.com/tour i priuštiti si veliki praznik glazbe.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X