Dave Wyndorf (Monster Magnet): Udar munje iznad bine bio je najluđi scenski efekt koji smo doživjeli

Monster Magnet nastupit će ovog ljeta kao headlineri Bear Stone festivala koji će se održati 7. i 8. srpnja u Slunju. Tim povodom popričali smo na daljinu s jednim od najmoćnijih rock pjevača današnjice, s Daveom Wydorfom. S Daveom smo se između ostalog prisjetili i legendarne grupe Hawkind koja je na njega posebno utjecala, zatim snimanja albuma ‘Powertrip’ kojim se Monster Magnet probio na globalnu scenu, a intervju je bio prilika i za prisjetiti se najluđeg scenskog efekta koji je ovaj bend dobio ‘na poklon’ od majke prirode.

Monster Magnet (Foto: promo)

Svi pričaju o 50. obljetnici albuma “The Dark Side of the Moon”, ali rijetko tko spominje 50. obljetnicu albuma “Space Ritual”. Monster Magnet otvara svoj album “Better Dystopia” pjesmom “Born to Go”, pa moram pitati, kako je Hawkwind utjecao na tebe kada si ih prvi put čuo?

Dave Wyndorf: Točno! Bez uvrede za Pink Floyd, ali “Space Ritual” uvijek je vladao nad “Dark Side” u mom umu. Pripadam generaciji koja je odrasla odmah nakon flower power revolucije, i mnogi novi bendovi na sceni bili su glasniji i čudniji od svega što je do tada postojalo. Black Sabbath, Alice Cooper, The Stooges su bili među njima. I naravno, moćni Hawkwind. Mojem 14-godišnjem umu, Hawkwind je bio najekstremniji od svih. Njihov zvuk, tekstovi i omoti albuma činili su se kao da su u potpunosti bili stvoreni u drugom svemiru. Da, Sabbath i The Stooges su bili opaki, ali Hawkwind su bili izvanzemaljci! I jako su rokali!

Jedina inspiracija koju sam dobio od pandemije bila je da pročitam sve knjige koje nikada nisam imao vremena pročitati. Sada više ne mogu gledati televiziju. Ovisan sam o knjigama!

Mislim, Monster Magnet uvijek je imao taj psihodelični svemirski dodir u svom glazbenom izričaju. Od samog početka niste bili “samo još jedan heavy metal bend”. Ako sad razmislimo o tome, je li to bilo ključno za vaš proboj, naravno, uz tvoj nevjerojatan vokal?

Dave Wyndorf: Uopće nisam smatrao Monster Magnet metal bendom, iskreno. Svi moji utjecaji bili su iz šezdesetih i ranih sedamdesetih, garage punk, psihodelija i hard rock. Također, i bendovi poput Mudhoneya i Soundgardena. Nisam mogao pjevati visokim glasom kao klasični heavy metal pjevači, niti sam mogao uvjerljivo “growlati” poput čudovišta, što je bilo popularno tada. Ha, ha! Pretpostavljam da sam bio ograničen na ono što sam imao i morao sam s tim raditi, a možda je to napravilo razliku od drugih za slušatelje.

Nikada neću zaboraviti prvi osjećaj kada sam slušao album “Powertrip”. Bilo je kao da ste ponovno izmislili hard rock, ili bolje rečeno, vratili ga na njegove izvorne rock principe. Naravno, Monster Magnet je prošao kroz mnoge faze do sada, ali moram pitati, zbog novih generacija, kakav power trip vas je tada pokretao dok ste radili na tom albumu? Što su bile glavne inspiracije u bendu?

Dave Wyndorf: Album “Powertrip” sam napisao u Las Vegasu, a većina tekstova je manje “svemirska” i više autobiografska. Pjesme su uglavnom komentari na to u što se pretvorio moj život, a tada je postalo prilično ludo. Život na turnejama je lud, uz to je radilo se i o pokušaju opstanka u svijetu velikih diskografskih kompanija. Las Vegas je bio savršeno mjesto za pisanje jer, na kraju krajeva, sve je kocka, zar ne? Mislio sam da glazba treba biti prilagođena tekstovima, pa sam napisao pjesme jednostavnije i kao što si rekao, više u skladu s izvornim rock principima.

Monster Magnet u Tvornici kulture (Foto: Roberto Pavić)

U tom priodu ste bili predgrupa Metallici, a ja se dobro sjećam kako ste razvalili svirku na stadionu u Ljubljani, u Sloveniji. Ujedeno mi je to bio posljednji koncert Metallice s Jasonom Newstedom. Kakva su vaša sjećanja na to iskustvo?

Dave Wyndorf: To je bila nevjerojatna turneja za nas. Svirali smo i posjetili dijelove svijeta u kojima prije nikada nismo bili i doživjeli smo iznutra jednu od najvećih rock turneja ikad. Metallica i ekipa su bili zaista velikodušni, a cijela ta avantura bila je fantastična.

Zašto ste odlučili izdati album obrada baš 2021. godine?

Dave Wyndorf: Bili smo usred dvodijelne turneje kada je svijet pogodila pandemija i morali smo otkazati drugi dio. Svi smo bili još zagrijani i u ritmu s nastupima i pomislio sam da bi umjesto sjedenja i pisanja, bilo zabavnije samo ući u studio i izbaciti glazbu, odsvirati ono što smo tog trenutka željeli odsvirati.

Monster Magnet u Močvari (Foto: Izidor Tačković)

Znači album “Better Dystopia” ste snimili svi zajedno? Pitam iz razloga jer su mnogi glazbenicu u tom periodu snimali albume “na daljinu” tj. izbjegavali su biti zajedno u studiju.

Dave Wandorf: Da snimali smo zajedno. Naš bubnjar Bob Pantella ima mali studio u svojoj kući. Obzirom da smo svi zajedno bili pet tjedana zajedno u tour busu i da nitko od nas nije dobio Covid, odlučili smo riskirati  i nastaviti biti zajedno.

Bear Stone Festival 2023.

Jeste li radili nešto novo u smislu originalnih pjesama od vašeg posljednjeg albuma “Mindfucker” koji je snimljen 2018. godine?

Dave Wyndorf: Napisao sam nekoliko stvari, ali još nismo ništa snimili. Pretpostavljam da je ponovno došlo vrijeme za to.

Neki glazbenici su se inspirirali pandemijom, dok drugi ne žele ni razmišljati o tome. Kakva je situacija među vama?

Dave Wyndorf: Jedina inspiracija koju sam dobio od pandemije bila je da pročitam sve knjige koje nikada nisam imao vremena pročitati. Sada više ne mogu gledati televiziju. Ovisan sam o knjigama!

Dva puta ste nastupili u Hrvatskoj na koncertima u zatvorenim prostorima. Na Bear Stone open air Festival dolazite kao headliner na zaista cool mjesto okruženo šumom. Koje je najluđe mjesto na kojem ste ikada nastupali?

Dave Wyndorf: Oh, ima ih puno! Ali jedna od najkul stvari koja nam se ikad dogodila bila je kada smo prije godina svirali na malom festivalu duboko u njemačkoj šumi. Cijeli dan izgledalo je kao da će padati kiša, a do trenutka kad smo izašli na pozornicu kasno poslijepodne, bili smo sigurni da će prekinuti nastup. Dok smo izvodili našu posljednju pjesmu “Spine Of God”, nebo je postalo toliko tamno da je izgledalo kao da je pao mrak. U zadnjem dijelu te pjesme uziknuo sam:”Center of the universe!” i upravo u tom trenutku ogromna munja obasjala je nebo stvarajući mrežu elektriciteta koja je prekrila nebo. Bilo je bolje od bilo kakvog efekta na pozornici koji sam ikada vidio, a publika se u potpunosti složila. U roku od minute sručila se jaka kiša, grmljavina je tutnjila i mi smo sišli s pozornice. Najbolji završetak ikad!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X