De Staat u Tvornici kulture – državnici novog kova

Nizozemski De Staat, premda u Europi već puni velike klubove i velika je koncertna atrakcija, ovdje je tek napravio prvi korak prema stvaranju veze s domaćom publikom i u tom svjetlu može se ustvrditi kako je njihova prva prezentacija snage prošla i više nego uspješno.

De Staat u Tvornici kulture (foto: De Staat)

Kiša i zahlađenje sinoć su možda stali na put nekim znatiželjnicima i spriječili ih u dolasku u Tvornicu kulture na prvi susret s nizozemskom alter atrakcijom De Staat, ali skupio se ipak pristojan broj ljudi, dovoljan da popuni dovoljan komad malog pogona, a mnogi su čak i znali dovoljno tekstova ovog benda da i zapjevaju s njima za vrijeme nastupa.

Njihov naziv u prijevodu s nizozemskog znači Država, a De Staat su državnici novog kova, bend koji kombinira žestinu alternativnog roka s modernim elementima i probijajućim zvukom jednostavnih melodija odsviranih na sintesajzerima. Takve kombinacije često znaju završiti kao previše pop da bi bile alter i previše alter da bi bile pop, što je možda i slučaj na studijskim albumima De Staata, pogotovo na posljednjem, “Bubble Gum”, koji su sinoć promovirali na svom premijernom nastupu u Hrvatskoj, ali uživo bend kontrolira svoje najgore nagone i pretvara se u vrlo usviranu i počesto divlju mašinu koju predvodi vrhunski zabavljač Torre Florim.

Sa zavidnom količinom opreme na pozornici u gotovo sat i pol nastupa peteročlani je sastav uglavnom predstavljao najveće uspjehe s tri albuma “I_Con” (2013.), “O” (2016.) i spomenuti ovogodišnji “Bubble Gum”. Otvorili su tako s “Me Time” s potonjega, a uslijedilo je šaranje po elementima raznih stilova, od hip hopa na “Input Source Select”, klaoničkog bluesa u “Old Macdonald Don’t Have No Farm No More”, plesnog popa na “Baby”, blesavih nabrajalica (“Pikachu”), sve do nabrijanog finala službenog djela s možda najvećim hitom, “Which Doctor”. Na bisu su izvedene i tri dodatne pjesme, “Devil’s Blood”, “Help Yourself” i upečatiljiva “KITTY KITTY”, brutalan komentar vladavine “narančastog zabavljača” Trumpa i močvare medijskih krokodila poput Breitbarta s lažnim vijestima i “sjebanim činjenicama”.

Svakako je za pohvalu i ispoštovana satnica prilagođena radnom tjednu u kojoj predgrupa nastupa u 20, a glavne zvijezde u 21 sat. Kad već spominjemo predgupu, spomenimo da su večer otvorili belgijski Shht, ali njihovom nastupu nisam prisustvovao. Ne zbog ranog početka, već zbog jednostavne činjenice da nisam uopće znao da je predviđen i predkoncert. Moj grijeh težim čine i pohvale njihovog nastupa, što od Florima s pozornice, što od upućenih znalaca iz publike. Čini se kako je riječ o još jednom europskom sastavu na koji valja obratiti pažnju u dolazećim godinama.

Neki bendovi s nizozemske scene poput My Baby junački su proširili svoje djelovanje do ovog dijela svijeta, stvorili bazu pozamašnu obožavatelja i sviraju u Zagrebu češće nego neki domaći bendovi. De Staat, premda u Europi već puni velike klubove i velika je koncertna atrakcija, ovdje je tek napravio prvi korak prema stvaranju veze s domaćom publikom i u tom svjetlu može se ustvrditi kako je njihova prva prezentacija snage prošla i više nego uspješno. Nadajmo se kako će usmene preporuke i pohvale omogućiti da za sljedeći nastup nadiđu fizičke okvire malog pogona Tvornice i naprave veću feštu kakvima su stekli status novih velikih zvijezda Europe.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X