Demented Are Go i Clockwork Psycho u Tvornici – psychobilly tulum bez greške

Nedjeljnu su večer pun mali pogon zagrebačke Tvornice prodrmali žestoki zvuci psychobilly pionira Demented Are Go i njihovih divljih sljedbenika iz Ljubljane, trojca Clockwork Psycho.

Demented Are Go u Tvornici kulture (Foto: Martina Dedović)

Slovenci koje predvodi karizmatična Clockwork Lilith na kontrabasu izvrsno su pripremili teren za večer otkačene strave i užasa pjesmama s naslovima poput, primjerice, “I Want My Chainsaw”. Bubnjar Mare, kojemu je ovo bio prvi nastup s bendom, dodatno je žestio i ubrzavao njihovu divlju svirku, da su se u jednom trenutku uplašili da će njihov nastup zbog toga prerano završiti. Ali, nakon frenetične “Revenge From the Grave” koju je Lilith djelomično izvela jašući na kontrabasu, svjedočili smo neobičnoj pojavi u koncertnoj svakodnevnici. Naime, publika je i Clockwork Psycho dozvala na bis, što dovoljno govori o sjajnom izboru predgrupe. Za bis su na oduševljenje publike poslužili antologijski hit Parafa, “Nema bolje od naše policije”. S nestrpljenjem očekujemo njihov prvijenac “Nightmares”, jer ovim su nastupom dokazali da i u ovom dijelu svijeta psychobilly scena ima značajnog predstavnika.

Clockwork Psycho u Tvornici (Foto: Martina Dedović)

A zatim Demented Are Go. Rodonačelnici psychobilly/horrorbilly pravca iz Cardiffa probili su se kroz publiku sa svojim “quiff” frizurama, krvavim ožiljcima, pirsanim bradavicama i latex hlačama i raspametili publiku. Otvorili su sa “Love Sleeps”, a uslijedile su pjesme iz različitih faza tridesetogodišnje karijere, od prvijenca “In Sickness & in Health” (“Pervy in the Park”, “Holy Hack Jack”, “Rubber Buccaneer”), preko “Hellucifernation” s kraja devedesetih (“Daddy’s Makin’ Monsters”, “Reptile Queen”, te psihotična izvedba hita Wande Jackson “Funnel of Love”), do posljednjeg albuma “Welcome Back to Insanity Hall” iz 2012. godine (“Bodies in the Basement”, “Insanity Hall”, “Heads on Poles”, “Epileptic Fit”).

Sve u svemu, odsvirali su gotovo trideset pjesama kojima su ilustrirali kako zvuči pravac koji su utemeljili, a kombinira punk sa utjecajima rockabillyja, countryja i surf rocka sve to popraćeno tekstovima iz horror priča i sadomazohističkim fetišem na gumu. Provod je, dakle, bio sjajan, a po broju upečatljivih frizura u publici od koje je dobar dio potegnuo čak i iz Rijeke i Ljubljane možemo suditi da bi Zagreb mogao postati poprištem sličnih događaja i u budućnosti. Stay Psycho!

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X