Digitalno restauriran film ‘H-8…’ Nikole Tanhofera uvršten u program Venice Classics 2021

Program restauriranih klasičnih filmova Venice Classics 2021. koji se zbog pandemije nije održao u svom redovnom terminu u rujnu, bit će predstavljen tijekom trećeg izdanja Classici fuori Mostra koji se odvija od 10. veljače do 26. svibnja svakog četvrtka od 19 sati u kinu Cinema Rossini u Veneciji.

  •  
  •  
‘H-8…’

“H-8…” redatelja Nikole Tanhofera prvi je domaći naslov uvršten u prestižni program Venice Classics te Classici fuori Mostra. Film je digitalnim postupkom 2020. godine restaurirala Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra. Restauracija je izvedena u zagrebačkim studijima Ater i Klik film.

Film je utemeljen na stvarnom događaju, prometnoj nesreći u kojoj je vozač automobila skrivio sudar između autobusa i kamiona te nakon toga pobjegao s mjesta nesreće. O toj nesreći puno se pisalo u jugoslavenskim medijima. Svjedoci su zapamtili samo prve dvije oznake registarske tablice automobila: H-8. Automobil i njegov vlasnik nisu nikada pronađeni. Autori filma upotrijebili su stvarne činjenice o nesreći kao okvir priče o izmišljenim putnicima autobusa i kamiona u periodu prije same nesreće. Vozač automobila ostao je nepoznat u filmu kao i u pravom životu.

Hrvatski filmolog Jurica Pavičić u filmu “H-8…” prepoznao je neočekivanu preteču filma katastrofe, žanra koji se razvio u zapadnoj kinematografiji tek 1970-ih. U anketi među hrvatskim filmskim kritičarima 2020. godine film je proglašen najboljim hrvatskim igranim filmom svih vremena. “H-8…” je oduševio i tadašnju filmsku kritiku, a osim uspjeha u domaćim kinima distribuiran je u petnaestak zemalja svijeta.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X