Podijelili smo knjige o Greti Thunberg ‘Naša kuća u plamenu’

Knjiga o jednoj obitelji koja se sa svojom osobnom krizom nosi tako što se počinje baviti jednom još većom krizom – krizom našeg planeta. ‘Naša kuća u plamenu’ objavljena je danas 25. rujna u Hrvatskoj. Ravno do dna je podijelio dva primjerka.

Svante Thunberg, Beata Ernman i Malena Ernman – Naša kuća je u plamenu

Svatko tko imalo prati dnevne novosti vjerojatno je uočio Gretu Thunberg i njezin poziv na globalni “Školski štrajk za klimu”. Šesnaestogodišnja švedska eko aktivistica i pokretačica spomenutog prosvjeda ovogodišnja je kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir. Greta je potkraj kolovoza jedrilicom preplovila Atlantski ocean kako bi i u Americi prenijela važnu poruku o klimatskoj krizi. Šestodnevni posjet Washingtonu iskoristila je za prosvjed ispred Bijele kuće –gdje je, okružena mladim ljudima, pozvala Trumpovu administraciju i Kongres na daljnje smanjenje emisije stakleničkih plinova, a ovih dana je njen govor u Ujedinjenim narodima jedna od glavnih vijesti na globalnom nivou.

Danas u srijedu 25. rujna, na hrvatsko tržište u izdanju izdavačke kuće Egmont stiže knjiga “Naša kuća u plamenu”, memoari Gretine majke Malene Ernman o privatnoj obiteljskoj krizi u čijem su središtu psihološki problemi obiju kćeri, a koja se povezuje s ekološkom krizom te ugnjetavanjem žena, manjina i ljudi s invaliditetom: „Ovu smo priču Svante Thunberg i ja napisali zajedno s našim kćerima i ona se tiče krize koja je zahvatila našu obitelj. Ona se tiče Grete i Beate. No ovo je ponajprije pripovijest o krizi koja nas okružuje i koja utječe na nas sve.“

Greti je bilo tek osam godina kada je pogledala dokumentarac o klimatskoj krizi i zapitala se kako to da o tome nitko ne govori. Kako političari i odrasli općenito mogu govoriti o bilo čemu drugome ako je to jedino važno? Greta ima fotografsko pamćenje i počinje proučavati klimatsku krizu i načine kako se o njoj govori u medijima. Navela je roditelje da promijene način življenja i majku da napusti posao jer je zbog njega morala često putovati zrakoplovom. Bio je to prvi znak Gretine snažne volje i moći uvjeravanja. Zatim je i nas odlučila pokušati uvjeriti da se pokrenemo – već danas, a ne sutra.

Iz recenzija svjetskih medija:

Ova je knjiga krik (…) Svjedočanstvo zapisano u trenutku kada među nas dolazi vjesnik nevolje. Krik, tjeskoba malog djeteta ili odrasloga, ima dublje značenje: upozoriti na nevolju, izbjeći smrt. Kriza ove obitelji zapravo je dokaz njezine inteligencije. (…) Jer ovo je knjiga o tome kako je jednoj obitelji u Stockholmu živjeti u zemlji koja je, unatoč svim hvalisanjima u vrijeme izbora, jedan od najvećih proizvođača stakleničkih plinova po stanovniku. Ova knjiga ne govori nužno o tome kako stvari stoje ili kakve će postati. Ona dolazi ravno iz srca, u kratkim slikama, kao na okretnoj pozornici na kojoj se obitelj pokazuje iz svih kutova, dok se u njezinim osjećajima odražava ludilo svijeta… – Dagens Nyheter

Hrabro i tvrdoglavo. I iskreno se nadam da će potaknuti borbu za spas klime. Expressen

Snažno i važno štivo… Usuđuju se biti u isti mah pesimistični i optimistični, osobni i činjenični, vođeni uvjerenjem da pojedinci doista mogu dovesti do velikih promjena. Sydsvenskan

Ravno do dna je podijelio dva primjerka knjige. Točan odgovor na pitanje: Koji hrvatski nakladnik je objavio knjigu “Naša kuća u plamenu”? glasi: Egmont. Knjigu su dobili Veselinka Andrišević i Josip Grgić. Dobitnicima će njihovi primjerci biti dostavljeni poštom na kućnu adresu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X