Tko ide na koncert ‘afričkog Hendrixa’ Bassekou Kouyate & Ngoni Ba u Tvornicu kulture

Nakon pauze od 2014. godine, u Zagreb se u velikom stilu vraća Zagreb Jazz Festival (Jazzg). Ovogodišnje, 11. izdanje Festivala, u Zagreb dovodi najbolje od recentnog svjetskog jazza, ali i dašak afro-rock groovea iz Malija. Ravno do dna je podijelio 2×2 ulaznice za koncert Bassekou Kouyate & Ngoni Ba u Tvornici kulture.

Bassekou Kouyate & Ngoni ba (Foto: Thomas Dorn)

U Tvornici kulture 17. studenoga, u 21 sat, nastupa Bassekou Kouyate & Ngoni Ba. Nakon toga slijede tri vrhunska jazz koncerta u dvorani Blagoje Bersa u Muzičkoj akademiji u Zagrebu s početkom u 19:30 sati.

Bassekou je prozvan ‘afričkom inačicom Jimija Hendrixa’, zovu ga inovatorom, ali istovremeno i čuvarem tradicije. Virtuoz na ngoniju, tradicionalnom afričkom žičanom instrumentu, sličnom lutnji, izvodi hipnotičnu glazbu zvanu bambara koja dolazi iz regije oko Segua i po opisu je najbliža bluesu. Glazba je za njega platforma gdje izražava svoje stavove o društvu, humanosti, da ukaže na korupciju, potjera negativnosti… Bassekou Kouyate, bio je nominiran za Grammy i ima nekoliko BBC-jevih nagrada i suradnji s kremom svjetske glazbe (Youssou N’Dour, Ali Farka Toure, Bela Fleck, The Kronos Quartet, Taj Mahal, Damon Albarn).

Ravno do dna je podijelio 2×2 ulaznice. Točan odgovor na pitanje: Koji festival započinje koncertom Bassekou Kouyate & Ngoni Ba u Tvornici kulture? glasi: 11. Zagreb Jazz Festival. Po dvije ulaznice dobili su: Davor Drugović i Matea Đaković. Dobitnike će ulaznice čekati u Tvornici u nedjelju uoči koncerta.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X