Tko ide na koncert Laibacha u Tvornicu

Jedan od najvećih bendova u glazbenoj povijesti naše regije, slovenski Laibach, nastupit će u Velikom pogonu Tvornice kulture u petak, 9. svibnja 2014. u sklopu turneje na kojoj će promovirati novi album naziva ‘Spectre’. Ravno do dna podijelio je dvije ulaznice.

Laibach (Maya Nightinghale)

Laibach se u Zagreb vraćaju nakon više sezona, no po prvi put do sada nastupiti će u Tvornici kulture gdje dolaze s potpuno novim audio-vizualnim programom. Naravno, sve će biti obojano u album “Spectre”, njihov prvi nakon poznatog albuma “Volk” iz 2006. godine i dva side projekta, “Laibachkunstderfuge” i “Iron Sky”.

Album “Spectre” po mnogočemu će označiti novo poglavlje u povijesti Laibacha. Velik i važan, ali usudili bi se reći i, opasan korak naprijed za grupu koja se politički nikad nije jasno opredjelila, ali je konstantno analizirala politiku kroz svoja djela. Sad je došlo vrijeme da se puno toga promjeni jer “Spectre” doslovce zvuči kao politički manifest u poetskoj formi. S novim tekstovima i pjesmama Laibach, koji su uvijek djelovali kontroverzno ili odavali dojam da djeluju, jasno zauzimaju stranu i svjesno napuštaju udobnost svoje nekadašnje političke slobode i neutralnosti.

Album otvara “The Whistleblowers”, zarazna i optimistična tema s klasičnim “militantnim i simfonijskim” štihom Laibacha koja zvuči kao nastavak “Colonel Bogey Marcha” i aludira na heroizam novih, “digitalnih” Prometeja slobode – Bradleya Manninga, Edwarda Snowdena, Juliana Assangea.

“No History” ne pokazuje milost i ne ostavlja trunka sumnje – Laibach traže beskompromisnu akciju, zahtjevaju hrabrost i odvažnost heroja “koji će biti vjera nove političke sudbine”. U jednoj od strofa “No History” može se pronaći i mini manifest o albumu i poziciji grupe u odnosu na njihovu povijest.

Među opasnim pozivima benda smjestila se jedna od rjetkih Laibachovih ljubavnih pjesama – “We Are Millions And Millions Are One” koja se bavi ljubavlju i odnosima u današnja nemoguća vremena, vremena ozbiljno blizu onima iz klasičnih anti-utopijskih djela poput “Mi” Jevgenija Zamjatina koje je bendu poslužilo kao inspiracija.
“Spectre” zatvara elegantna “Koran”, pjesma koja pokazuje da je moguć bolji i pošteniji život na ovom svijetu ili onom poslije. Na neki način “Koran” se referira i na seriju revolucija i pobuna koje se dešavaju u arapskom svijetu proteklih godina, a sam album dolazi do kraja nezavršenim, otvorenim notama klavira.

Album “Spectre” bit će objavljen 3. ožujka 2014. godine nakon čega Laibach kreću na veliku turneju u sklopu koje će po prvi puta nastupiti u Kini. Laibach Kunst izložba održava se u Hong Kongu od 17. siječnja do 20. ožujka nakon čega će grupa 21. održati predavanje na hongkongškom Sveučilištu, a dan kasnije i koncert.

Ravno do dna podijelio je dvije ulaznice. Točan odgovor na pitanje: Kako se zove novi album Laibacha? glasi: “Spectre”, a po jednu ulaznicu dobili su: Kristina Bilić i Fran Sokolić. Ulaznice dobitnike čekaju na ulazu u Tvornicu uoči koncerta.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X