‘Djevojčice modeli’ – Nije Gulag, ali je opasno po život

Prošao je još jedan festival dokumentarnog filma u Zagrebu, u nizu odličnih tema nije bilo teško pronaći ponešto za svačiji interes. ‘Djevojčice modeli’, film koji je zagrebao ispod površine modnog biznisa s jedne druge strane privukao je autoricu ovog osvrta.

'Djevojčice modeli'

”Model biznis”, prve su dvije riječi engleskog jezika koje je naučila trinaestogodišnja Nadja iz predgrađa Novosibirska, glavna junakinja dokumentarca ‘Djevojčice modeli’. Sam redatelj priznao je kako mu je bilo zlo snimati dokumentarac koji je premijerno prikazan u Zagrebu u sklopu Zagreb Dox festivala.

Kada su redatelji Ashley Simon i David Redmon odlučili pratiti skauticu i bivšeg modela Ashley Arbaugh koja im je sama ponudila da je prate i snimaju u njenoj potrazi za modelima u prostranstvima Sibira nisu imali pojma što ih čeka. U jednom intervjuu David Redmon objašnjava da su radeći na temi proveli gotovo tri godine i da su uglavnom bili manipulirani. Ashley je agenciji u Japanu rekla da oni snimaju reklamu, kada je priča izašla na vidjelo odluka o povlačenju brzo je uslijedila, a s njom i epilog Nadjine priče. David se prisjeća prvih dana “model treninga” kada je iscrpljen kastingom u Sibiru nakon stotinu djevojaka koje su “obradili” u dvoranu došlo još toliko.

Komunikacija s Nadjom u Tokyu bila im je gotovo nemoguća jer nisu predvidjeli u tim uzeti tumača za ruski pa su kroz gotovo tri mjseca koliko su s njom proveli na Tokijskom modnom tržištu promatrali njeno nijemo propadanje u sve dublju depresiju. Iako su se maksimalno trudili biti samo objektivni promatrači, njihova prisutnost je ipak malo utjecala na Nadju. Iz dokumentarca je očito da Nadja potječe iz brižne, ali vrlo slabo obrazovane i potrebite obitelji. Upravo ekipa iz dokumentarca možda je toj majci dala neku utjehu i sigurnost da svoju trinaestogodišnju kći pošalje samu na put. Pri prvom odlasku u sasvim novu dimenziju onoga što joj se svidjelo kada je kod kuće prelistavala stranice časopisa, Nadji je ekipa dokumentarca bila nešto kao ekipa anđela čuvara.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XbALBvRek1k[/youtube]

Dokumentarac iz službenog, ali ne i natjecateljskog programa kontroverzno je najavljen kao “dokumentarac iz segmenta Teen dox programa jer se Zagreb Dox ne bavi pedofilijom”.

Dvorana kina ispunjena do posljednjeg mjesta, uglavnom odraslom i “običnom” publikom nedvojbeno dokazuje da za život modela postoji izniman interes. Zanimljivo je da su lica iz modnog miljea s domaće scene, a to su modeli i agenti izostali s projekcije, u svakom slučaju, korisnog dokumenta vremena. Toplo je preporučljiv da ga pogledaju, makar u toplini svog doma.

Skautica Ashley, preko koje je krenula akcija oko dokumentarca “Djevojčice modeli” iznijela je pred kamere sve svoje dijagnosticirane tumore koje su simbolično donijele i konkluziju dokumentarca u jednoj riječi: bolesno. Nije potrebno biti Freud da bi se proniknulo u bijedu skautice Ashley, u njen izopačeni karakter izolirane, depresivne žene koja izjavljuje kako već 15 godina mrzi manekenstvo, kako je to sve površno i kako se stalno vrti u krug i kao vrhunac svega kako ju je strah pokušati išta drugo raditi. Suočavanje s takvim tvrdim licem profesionalne deformacije je prilično teško pa stoga i ne čudi što kinodvorana nije bila ispunjena poznatim licima domaćeg modnog “establišmenta”, pogotovo ne na prvi dan pariškog tjedna mode. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X