Do petka 18. 5. traju rane prijave na Frooom! filmske radionice

Frooom!, inovativni program filmskog i medijskog opismenjavanja održava se u OŠ S.S. Kranjčević u Zagrebu u pet termina. Termini cjelodnevnih radionica su 17.- 21. lipnja; 26.- 30. lipnja; 2.- 6. srpnja; 9.- 13. srpnja i 27.- 31. kolovoza.

  • 4
    Shares
Frooom! radionice

Iza zagonetnog naziva Frooom! stoji inovativni obrazovni program koji svojim polaznicima u trajno nasljeđe ostavlja opću kulturu i znanje, bonton, kritičko razmišljanje i pojam o pametnom organiziranju vlastitog slobodnog vremena. Kormilo tog broda za djecu od 7 do 13 godina i mlade do 16 godina već osmu godinu čvrsto drži udruga Bacači sjenki.

Početna radionica – za najnovije Frooomovce: kroz kadrove, planove, perspektive, zoetrope, TV programe i eksperimente sa zvukom i slikom pod vodstvom interdisciplinarnog tima stručnjaka – dramskih pedagoga, kulturnih antropologa, psihologa, novomedijskih umjetnika, režisera, glumaca, animatora, dramaturga, filmskih montažera, arhitekata i dr. djeca uče dvije osnovne stvari o filmu, a to su da film nije nimalo lako ostvariti i da rad na filmu funkcionira kao prava mala zajednica, jedna vrlo strpljiva zajednica. Stalo nam je da djeca, ono što nauče u Frooom!-u mogu i primijeniti, da to nije samo razbibriga ili njihovo usmjerenje u profesionalne ili amaterske vode, nego da je to nešto što se će moći upotrijebiti i u drugim predmetima, drugim interesima, da može biti korisno u svakoj životnoj prilici.

Napredna radionica čini se na prvu kao ponavljanje početne, međutim sve što su naučili na početnoj povezuju sa svojim iskustvom filmskog i medijskog sadržaja s kojim su se susreli u vremenu između dvije radionice. Zajedno s ostalim polaznicima i voditeljima razvijaju priče koje će pretočiti u dokumentarni, igrani ili eksperimentalni film, a cijelo vrijeme (ako žele), uz pomoć svojih pametnih telefona ili tableta/iPada snimaju kratke filmove stop animacije svega što se oko njih događa – make ofFrooom. Smišljene priče i scenarije međusobno razmjenjuju i zagovaraju te na kraju, nakon produkcijske pripreme, razvoja scenarija u knjigu snimanja, odabira lokacija (locationscouting) i izvođača/glavnih likova (teme filma) snimaju film i pripremaju ga za montažu.

Majstorske radionice su svaki puta drugačije, s obzirom na to da njihov koncept ovisi o polaznicima i voditeljima. Ove godine održat će se kroz pet tjedana sedam koncepcijski različith radionica.

1. MRAK ANIMACIJA (majstorska radionica stop animacije) – Dea Jagić (Nagrađivana redateljica i autorica animiranih filmova)

2. OD OLOVKE DO FILMA (majstorska radionica scenarija i hermeneutike filma) – Nino Sorić (glumac, pisac, novinar i scenarist)

3. STRAST I ČUĐENJE U DOKUMENTARNOM FILMU (majstorska radionica dokumentarnog filma) – Ines Pletikos (nagrađivana redateljica dokumentarnih i igranih filmova)

4. MAJSTORSKI SKROJEN FILM (majstorska radionica percepcije filma) – Bojana Burnać (snimateljica, redateljica i roniteljica na dah)

5. I NAKON ŠKOLE – KONCENTRACIJU MOLIM! (majstorska radionica video montaže) – Lea Mileta (montažerka, snimateljica i filmski pedagog)

6. KOSTIMIRANJE FILMA (majstorska radionica kostimografije na filmu) – Ivana Bakal (nagrađivana kostimografkinja u kazlištu, filmu i TV, uzgajateljica pasa dalmatinera)

7. GLAZBENI SPOT I/ILI FILM APSURDA (majstorska radionica o posebnim načinima snimanja filma) – Dalija Dozet (redateljica i filmska autorica)

  • 4
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X