Dogma ‘Error.Spam’ – plesno, intimno i zamućeno

Četvrti album pulske rock skupine donosi ono u čemu je Dogma uvijek bila jaka – čvrsta ritam sekcija i tekstovi potpuno su u službi dinamike pjesama. Pogodno za ples, još bolje za kontemplaciju.

Dogma - Error.Spam

Biti rock and roll, a biti plesan. Biti plesan, a zadržati dostojanstvo. Biti dostojanstven, a biti komercijalan. Veterani iz Pule, grupa Dogma, dosta dobro balansira s navedenim pojmovima, jedino za komercijalnost nismo baš sigurni. No to je (ne toliko njima, koliko nama) najmanje bitno.

Tri godine od povratničkog albuma „3“, kada su se na ovdašnjoj sceni postavili na pozicije domaće varijante Franza Ferdinanda, Dogma se opet diskografski vraća s CD-om „Error.Spam“. Koncept je ostao nenarušen, gitare i rime u službi su ritma, prizvuk je melankoličan, na trenutke i depresivan, no to ujedno ne znači da je dinamika meditativna.

Dogma se ne libi eksperimenata, ma koliko oni niskorizični bili. Tako je, primjerice, na „Trudiš se da budeš“ uletio Saša Antić, čiji je odlično posložen tekst „pojeo“ pjesmu. Eksperiment, dakle, poluuspio. Onaj neuspio odnosi se na „Walls“, stvar sa ženskim vokalom (Jasmina Makota) koja iz čistog mira pjeva na engleskom, tvoreći tako koncept slaganja pjesama koji će malo kome biti jasan.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hcYy3FEZkkc[/youtube]To bi uglavnom bile nejasnoće vezane uz „Error.Spam“, u svemu ostalome može se uživati, ukoliko vam zamućen zvuk, retro prizvuk, glazbena intima i reski riffovi pašu slušnim receptorima. Od „Sam“, vjerojatno nesvjesne posvete EKV-u, preko izrazito plesnih „Pusti pusti sve“ i „Trenutak spoznaje“, koje krasi i rezolutna ritmična paljba gitara, do odličnih i efektnih „Sve je odjednom jasno“ i „Ja želim biti to što jesam“, četvrti album Dogme ima sposobnost uvući vas u svijet u kojem nećete naći snažne poruke ili promišljene metafore, ali biste mogli pronaći svoju novu omiljenu mantru, ritam koji će vas nositi i album koji će vas zaintigirati.

„Dok te gledam“, „Ti sebe najbolje znaš“ i „I nakon svega“ najintimnije su skladbe albuma, barem takvo ozračje stvaraju, te zaokružuju još jednu Dogminu ploču koja nudi smisao, kvalitetu i pomno osmišljenu cjelinu snimljenoga. Za veći radijski uspjeh, alumu „Error.Spam“ definitivno fali jedan artikulirani hit, no to je već problem radijskih urednika. Ovaj potpisnik nekih većih problema ovdje apsolutno ne vidi.

Album je ponuđen na besplatan download.

Ocjena: 8/10

(Samizdat, 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X