Dokumentarni film ‘Novi val – 40 godina nakon’ svjetsku festivalsku premijeru imat će u Domu omladine u Beogradu

‘Novi val – 40 godina nakon’, dokumentarni je film u produkciji CMC televizije i u suradnji s izdavačkom kućom Croatia Records, a koji je premijerno prikazan u siječnju na CMC televiziji i to u dva dijela. Svjetsku festivalu premijeru imat će na tradicionalnom Martovskom festivalu čije je 67. i 68. izdanje pomaknuto zbog epidemiološke situacije u Srbiji s ožujka na travanj (19. – 25.4.).

‘Novi val – 40 godina nakon’

Film autora i scenarista Nikole Kneževića, koji uz Olgu Kepčiju potpisuje i režiju, prati priču oko četiri novovalna albuma kojima Croatia Records slavi 40 godina novog vala: “Paket aranžman”, “Šarlo akrobata – Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”, “Električni orgazam – Električni orgazam” i “Haustor – Haustor”. Ujedno nas vraća u razdoblje prije 40 i više godina prilikom nastavnka punka, preteče novog vala. Obuhvaća i razdoblje samog djelovanja novog vala, bendove i glazbenike koji su tada djelovali, ali govori o fenomenu novog vala i činjenici da se i danas s jednakim žarom govori o ovom možda i najvažnijem glazbenom pokretu u bivšoj državi.

Dokumentarni film je sniman većinom u Zagrebu i Beogradu, a u njemu možemo čuti neke od glavnih aktera novog vala kao što su Srđan Gojković iz Električnog orgazma, Srđan Sacher i Darko Rundek iz Haustora, Zdenko Kolar iz VIS Idola te Jurij Novoselić i Max Juričić iz grupe Film, dok su dio filma i producenti, glazbeni kritičari i novinari, dizajneri i fotografi, a korištene su i arhivske snimke CMC televizije u kojima možemo vidjeti pokojnog Vladu Divljana iz VIS Idola te Dušana Kojića Koju iz Šarla akrobate i Discipline kičme.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, koji je i predsjednik Odbora Martovskog festivala, istaknuo je da su beogradske vlasti procijenile epidemiološku situaciju i donijele odluku o pomicanju termina održavanja duplog izdanja, 67. i 68. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Prema njegovim riječima, program je spreman, ali zbog zdravstvene sigurnosti sudionika procijenjeno je da festival treba odgoditi. “Prošlogodišnji Martovski festival nije održan iz istih razloga, a ovogodišnje dvostruko izdanje bilo je planirano za termin od 22. do 28. ožujka”, podsjetio je Mladenović.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularno zvani Martovski festival, tako će svoje 67. i 68. izdanje doživjeti od 19. do 25. travnja gdje će biti prikazan i film “Novi val – 40 godina nakon”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X