DPR Ian i MITO – bipolarni K-Pop

‘Želio sam stvoriti lik koji se hrva s raznim vrstama mentalnih poremećaja, a može ga se doživjeti negativno i mračno ako se držimo stvarnosti, ali se u isto vrijeme mogu gledati i kao supermoći. On je odraz onoga tko sam ja kao osoba, netko tko se muči s mentalnim poremećajima. Želio sam ukloniti stigmu i svemu dati jedan umjetnički pečat’, kaže.

DPR Ian (foto: album cover)

Rođen je u Australiji i tamo je kao tinejdžer svirao u heavy metal bendu, a danas je autor jednog od ponajboljih korejskih pop albuma 2022. godine. DPR Ian je tetoviran, zgodan, tih i introvertiran muškarac u ranim tridesetim godinama života koji izgleda kao da je u ranim dvadesetim, no s teretom bipolarnog poremećaja koji je okrenuo u svoju korist, sišući inspiraciju iz vječnog hrvanja s ekstremnim izmjenama jednako ekstremnih raspoloženja. Kad snima album kao što je “Moodswings in to Order”, koristi ga kao platformu za komunikaciju svojih problema i neku vrstu pokušaja njihovog egzorcizma, ali u isto vrijeme ne može pobjeći od njegove emocionalne i žanrovske raznolikosti, “ekstrema” koji “Moodswings in to Order” čine tako zanimljivim, inovativnim, ispovjedno autorskim i time dosta jedinstvenim u novom valu K-Pop izvođača.

Zapravo, DPR Ian dio je K-Pop scene samo po biografiji i činjenici da se savršeno šlepa na val popularnosti K-Popa, u čijem je žrvnju ostavio dobar dio svoje mladosti.

Rođen je 1990. godine kao Christian Yu. Odgojila ga je majka nakon što se razišla s ocem pa se osjetljivi mladi Christian sve više povlačio u sigurno utočište umjetnosti. Završio je srednju školu za performing arts, a onda je na sveučilištu u Sydneyju studirao znanost i umjetnost. Doduše, samo jednu godinu, jer je tijekom posjeta Južnoj Koreji, domovini svojih roditelja, upao u oči skautima K-Pop industrije. Christian je razmišljao o tome kako želi postati plesač i upravo ga je prilika da zapleše pod reflektorima pogurala u neočekivanu karijeru punokrvnog K-Pop idola, koje se danas ne prisjeća s prevelikim osmjehom.

Nizao je umjerene uspjehe s grupom C-Clown, šesteročlanim boy bendom koji je od 2012. do 2015. objavio nekoliko albuma. Zvao se Rome, što je bila izvedenica od Christianovog korejskog imena Yu Ba-rom. Bio je leader, glavni reper i glavni plesač grupe, iako do dolaska u Seul nije znao ni riječ korejskog jezika. Davao je sve od sebe, ali industrija ga je sažvakala i izmorila. Bilo je to previše za mladića krhke psihičke stabilnosti.

Pravu je sreću pronašao kada se osamostalio, makar i pod etiketom kolektiva DPR – Dream Perfect Regime. Ni to nije bilo lako, jer je ugovorno i dalje bio vezan za starog izdavača – od sedam godina, ispunio je samo četiri pa se sljedeće tri nije smio pojavljivati u medijima. I to je okrenuo u svoju korist, napadajući streaminge samo zvukom, što je dodalo auru mističnosti u svijetu koji puno ulaže i vizualnost izvođača. DPR su Avengersi nove korejske pop, hip hop i R&B scene, diskografska kuća koju je Ian osnovao s kolegama skrivenim iza pseudonima DPR Live, DPR Rem i DPR Cream, sve redom novih zanimljivih autora s vlastitim poetskim svjetovima, objedinjenim pod jednim brendom, jednim timom kreativaca, doslovno inspiriranima Marvelom.

“To je bila inspiracija za stvaranje lika MITO. Koristio sam taj lik kako bih portretirao svoje misli, osjećaje, osobna iskustva i raspoloženja”, kaže, ali-DPR Ian nije jedini alter-ego Christiana Yua: “Puno pjesama nastaje tijekom mojih maničnih epizoda. Stoga to nisam ja, MITO je taj koji stvara te pjesme.”

“MITO” je bio i njegov mini-album, prvijenac, briljantan EP kojim je obilježio 2021. MITO je tada bila skraćenica za “Moodswings in This Order”, osam pjesama iznimno svježeg zvuka, ritma i melodija koje su Iana dovele ravno do Billboarda. EP je bio uvod u lik i djelo super-antiheroja MITO, a LP je pogled u njegovu genezu.

Novi MITO zove se “Moodswings in to Order” i riječ je Ianovom debitantskom LP-u, albumu objavljenom krajem srpnja 2022. S dvostruko više pjesma u paketu, zaronio je dvostruko dublje u playlistu svoje psihe. “Želio sam stvoriti lik koji se hrva s raznim vrstama mentalnih poremećaja, a može ga se doživjeti negativno i mračno ako se držimo stvarnosti, ali se u isto vrijeme mogu gledati i kao supermoći. On je odraz onoga tko sam ja kao osoba, netko tko se muči s mentalnim poremećajima. Želio sam ukloniti stigmu i svemu dati jedan umjetnički pečat”, kaže.

A “Moodswings in to Order” sve to radi s odlični produciranom zbirkom alternativnog R&B-ja, digitalne pop melankolije, plešući s utjecajima rocka i elektronike, kohezivno eklektičan u najboljem smislu ove kovanice. MITO se u konceptu transformira od anđela do demona pa je i zvuk pjesama negdje u tom rasponu, od orkestrirane ambijentale uvodne “Seraph” do plesne pop-rock euforije “Ballroom Extravaganza”.

I kao da to sve nije dovoljno, DPR Ian se dokazuje i kao talent za video, prvo s nizom spotova i kratkih filmova koje je sam režirao i montirao, a onda i s 13-minutnim dokumentarcem “Memories in Disorder”, za sve koji žele znati više. A DPR Ian jedan je od onih korejskih glazbenih fenomena nove generacije koji vas tjera da tražite više.

 

*Zahvaljujemo Veleposlanstvu Republike Koreje u Zagrebu na pomoći u objavljivanju ovog članka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X