Dr. John je znao da je kraj blizu i snimio svoj posljednji, još uvijek neobjavljeni, album

Producent Shane Theriot progovorio je za Rolling Stone o posljednjem album Dr. Johna na kojem su surađivali Willie Nelson, Aaron Neville i Rickie Lee Jones.

Dr. John (Foto: Zoran Stajčić)

U pripremi je posljednji studijski album Maca Rebennacka poznatijeg pod imenom Dr. John, koji će ujedno biti i prvi postuhmno objavljeni. O radu na albumu tog velikana koji je ušao i u Rock And Roll kuću slavnih progovorio je producent Shane Theriot.

Theriot se u prosincu prošle godine odvezao do New Orleansa i kuće Dr. Johna kako bi zajedno dovršili rad na njegovom album. Po riječima producenta, Dr. John je već tada bio u zdravstvenim problemima zbog kojih je rijetko fizički napuštao svoj dom. No želja za snimanjem svog posljednjeg djela bila je jača od svega.

“Svaku pjesmu je preslušavao dvaput, s puno pažnje”; prisjećao se Theriot i dodao: “Kad je sve bilo gotovo, otpratio me s velikim osmjehom na licu do mog auta, zagledao se u mene i kazao: “Drago mi je, napravio sam dobar izbor.” Tada me zagrlio i poljubio u obraz na rastanku.”

Šest mjeseci kasnije, Rebennackova obitelj obzanila je smrt legendarnog glazbenika. O detaljima novog albuma Theriot nije htio pričati, osim da je riječ o djelomično autorskim pjesmama Dr. Johna i djelomično obradama nekih klasika, što je na više od trideset albuma objavljenih za života bio njegov uobičajeni umjetnički potpis. Theriot je također naveo kako su na albumu gostovali Willie Nelson, Aaron Neville i Rickie Lee Jones.

“U početku snimanja mi se nije činilo da je Mac o albumu razmišljao kao o svom posljednjem, ali kako se približavao kraj, činilo mi se da toga postaje svjestan. Srce mi je skoro puklo kad sam uvidio da se ne osjeća dobro, obzirom na njegovu čeličnu radnu etiku. On je ‘stara škola’, iskovao se u mladosti svirajući po pet setova na noć. Znao mi je govoriti: “Što god da započnemo, moramo to i dovršiti.””

S Theriotom se složio i David Torkanowsky, koji je svirao klavijature na albumu: “Bilo je previše emotivno biti s njim u studiju. Čuti ga. Imalo je to posebnu težinu. Onu težinu da se to događa posljednji put.”

“Znam da bi ga sigurno silno htio vidjeti i čuti objavljenog, ali mislim da je i onog trenutka kad me ispratio bio sretan što smo ga dovršili”, zaključio je Theriot.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X