Đubrivo: ‘Kultni izvođač’ je ljepši naziv za luzera

Toni Aničić Koja – prvi među jednakima u splitskom bendu Đubrivo, jednom od najpopularnijih underground domaćih bendova (koji i dalje djeluju u okviru undergorund scene) je u intervjuu za RDD iznio svoju stranu istine o većini toga na sceni i naravno, bez zadrške.

Đubrivo (Foto: Facebook/Đubrivo)

Kad smo pričali off the record rekao si mi da ti je čudno kad te doživljavaju smiješnim kroz pjesme i zabavnim, jer ti ih ne smatraš ni smiješnima ni zabavnima već svojim leksikom takav kakav je. Gdje je šum u komunikacijskom kanalu između pjesnika i publike?

Toni Aničić Koja: Ne bih to nazvao “šumom”, mislim da publika Đubriva itekako shvaća “šta je pjesnik htio reći”. Svakako da naš izričaj ima smiješnih i zabavnih elemenata, ali ide mi na živce kad se na to gleda kao na stand-up komediju. Aha, eno Koja, sad će nas on zabavljati dva sata, a mi ćemo se smijati. I klaun je klaun samo na bini, ne i u životu, zar ne? I još je nešto jako bitno: jedno je biti zabavan i duhovit, a sasvim nešto drugo je biti “treš”. Gadi mi se ovaj posvemašnji uzlet treš “kulture” i “umjetnosti”, jer treš nije duhovit, nego banalan i usiljen. Kao što maloprije rekoh – danas je svak urnebesno duhovit, a ja jedva susprežem eksploziju trbušnog zida od njihovih vrckavih i domišljatih pjesama.

Figura frontmena, svojevrsnog društvenog komentatora, često je jako nezahvalna jer se nađeš na meti raznih salonskih ljevičara ili nacional patoloških desničara. Treba svim udovoljit ako je do žive riječi i komunikacije. Simpatično je ne slagat se s likom koji žurno i gorljivo brani Scorpionse i koji ne preza pičkarati kad ga se omalovažava, ali nije do tih trivija već daleko čvršćih stvari. Što i tko te najviše jebe u današnjem okruženju?

Toni Aničić Koja: Najviše mi ide na živce jednostrano razmišljanje i neprihvaćanje različitih stavova, osobito kad ta pojava dolazi iz navodno tolerantnih i liberalnih dijelova čovječanstva. Čak se ne doživljavam, kako ti kažeš, “društvenim komentatorom”, jednostavno na svom profilu napišem šta mislim, svidjelo se to nekom ili ne. Evo ti primjer – obožavam grupu Scorpions, ali ne jebem Dragašu mater zato šta ih on ne voli, jer to je njegovo pravo, nego zato šta je ljudsko smeće.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Xi30P8oH4zw[/youtube]

Novi album. ‘Oće li, kada će i kako će? Je li besplatni internet opcija obzirom na publiku koju ste gradili i posvemašnju ignoranciju medija?

Toni Aničić Koja: Oće, na jesen. Odmah na free download i eventualno tiskati stotinjak CD-ova ako netko eventualno želi kupiti fizički nosač zvuka. Na medije ne računamo, ne namjeravamo angažirati nikakav PR (ljepši naziv za neradničku djecu bogatih roditelja koji parazitare na tvom talentu i trudu), tako da će ovaj album bit totalni underground, lišen bilo kakvih kompromisa. Fanova imamo dovoljno, a imamo i toliko iskustva da znamo da nema smisla bilo kome podilaziti. Koliko ih izda album za veliku kuću i koliko ih ima svakodnevna radio i TV vrćenja, koliko ih svakodnevno osvane po čitanim domaćim portalima, pa su opet nitko i ništa!? Ovaj put nema kompromisa, album smo, od prvog do zadnjeg detalja, napravili onako kako smo htjeli. Samo fanovi i mi, pa šta bude!

Video rad. Isto niste baš ludi za ekranizacijama ili?

Toni Aničić Koja: Istina, karijera nam ne obiluje video-uratcima, a tako će i ostati. Spot je svakako bitan dio priče, ali danas takvi pothvati gotovo da nemaju smisla. Potrošiš silne novce, a televizije i dalje vrte jedno te isto. Ako i dođeš na red, to bude u 3 sata ujutro. Nemojmo se praviti glupi, zna se po kojem se ključu dolazi na TV. A opet, dovoljno smo nenormalni da možda i snimimo nešto, padne li nam na pamet neka luda ideja čija će realizacija biti u okviru našeg budžeta.

Ima li nade i potrebe za drugom dvadesetljetkom Đubriva ili je svejedno kad Vam se ispadne da nećete svirat, reć’ eno nećemo više?

Toni Aničić Koja: Trajat ćemo dok priča bude imala smisla. Nisam pobornik šibanja mrtvog konja. Kad više ne budemo imali šta reći, prepuštamo mjesto mlađima. To će biti možda sutra, možda za godinu, možda nikad.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X