Dubzilla ‘Dub Naturalis’ – filmofilska dub čitanka

Dubzilla je slovenski kolektiv iz Novog Mesta koji svira privlačan dub sa elementima rocka i često istočnjačkim melodijama, a semplove izvlači iz filmova i šire popularne kulture.

Dubzilla 'Dub Naturalis'

Glazba na albumu „Dub Naturalis“, koja i sama po sebi zvuči iznimno filmski, prožeta je tako poznatijim ili manje poznatim citatima iz sve redom sjajnih filmova i može poslužiti kao kviz iz pop kulture u ugodnom društvu koje može, ali i ne mora nužno biti obavijenom oblakom opojnoga dima. Tako se u prvoj pjesmi, „Dublajkov“, mogu čuti prijetnje iz raznih filmova (primjerice Kubrickovih remek-djela „Full Metal Jacket“ i „The Shining“, zatim „Good Morning Vietnam“, „Midnight Run“ i dr.),

„The Big Dubowski“ također većim dijelom uzima prijetnje, ali ovog puta iz kultnog filma braće Cohen, „The Big Lebowski“ – tu su uključeni, naravno, Jesus Quintana i nihilisti. „Dub Hunting Season“, glazbeno je najzanimljivija pjesma na albumu, koja počinje žestoko rokerski, a razvija se i u bluzerskom smjeru sa solom na usnoj harmonici dostojnim Charlieja Musslewhitea, a semplira iz fenomenalne scene iz Jarmuscheva „Ghost Doga“ u kojoj naslovni lik kojeg utjelovljuje Forest Withaker vodi razgovor s krivolovcima na povratku iz onoga što će se pokazati njihovim posljednjim lovom na medvjede.

„The Great Dubtator“ prenosi, kako ime upućuje, legendarni Chaplinov govor iz „Velikoga diktatora“, a u „Linda Love Dub“ stenjanje za koje pretpostavljamo da pripada Lindi Lovelace, prvakinji dubokoga grla.

Dub i rap prirodni su saveznici, pa je tu i „Zmagovita dirka“ suradnja s reperom Klemenom Klemenom koja zvuči energično i svježe i također spada u bolje trenutke albuma, kao i „Kaly Dub“, s porukom Boba Marleya: „Every government on Earth is illegal.“ Ako Dub Naturalis ima slabu točku onda je to „Nearness Dub“, zbog iritantnog vokala i pretencioznog teksta. Sve ostalo funkcionira besprijekorno. Dodatne bodove osvaja jer je, provjereno, idealno društvo za noćne vožnje po praznim autocestama.

Ocjena: 8/10

(Založba Radio Študent, 2014.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X