Dubzilla ‘Dub Naturalis’ – filmofilska dub čitanka

Dubzilla je slovenski kolektiv iz Novog Mesta koji svira privlačan dub sa elementima rocka i često istočnjačkim melodijama, a semplove izvlači iz filmova i šire popularne kulture.

  •  
  •  
Dubzilla 'Dub Naturalis'

Glazba na albumu „Dub Naturalis“, koja i sama po sebi zvuči iznimno filmski, prožeta je tako poznatijim ili manje poznatim citatima iz sve redom sjajnih filmova i može poslužiti kao kviz iz pop kulture u ugodnom društvu koje može, ali i ne mora nužno biti obavijenom oblakom opojnoga dima. Tako se u prvoj pjesmi, „Dublajkov“, mogu čuti prijetnje iz raznih filmova (primjerice Kubrickovih remek-djela „Full Metal Jacket“ i „The Shining“, zatim „Good Morning Vietnam“, „Midnight Run“ i dr.),

„The Big Dubowski“ također većim dijelom uzima prijetnje, ali ovog puta iz kultnog filma braće Cohen, „The Big Lebowski“ – tu su uključeni, naravno, Jesus Quintana i nihilisti. „Dub Hunting Season“, glazbeno je najzanimljivija pjesma na albumu, koja počinje žestoko rokerski, a razvija se i u bluzerskom smjeru sa solom na usnoj harmonici dostojnim Charlieja Musslewhitea, a semplira iz fenomenalne scene iz Jarmuscheva „Ghost Doga“ u kojoj naslovni lik kojeg utjelovljuje Forest Withaker vodi razgovor s krivolovcima na povratku iz onoga što će se pokazati njihovim posljednjim lovom na medvjede.

„The Great Dubtator“ prenosi, kako ime upućuje, legendarni Chaplinov govor iz „Velikoga diktatora“, a u „Linda Love Dub“ stenjanje za koje pretpostavljamo da pripada Lindi Lovelace, prvakinji dubokoga grla.

Dub i rap prirodni su saveznici, pa je tu i „Zmagovita dirka“ suradnja s reperom Klemenom Klemenom koja zvuči energično i svježe i također spada u bolje trenutke albuma, kao i „Kaly Dub“, s porukom Boba Marleya: „Every government on Earth is illegal.“ Ako Dub Naturalis ima slabu točku onda je to „Nearness Dub“, zbog iritantnog vokala i pretencioznog teksta. Sve ostalo funkcionira besprijekorno. Dodatne bodove osvaja jer je, provjereno, idealno društvo za noćne vožnje po praznim autocestama.

Ocjena: 8/10

(Založba Radio Študent, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X