Eels ‘The Cautionary Tales of Mark Oliver Everett’ – divne greške iz mladosti

E se predstavio punim imenom, srednjim imenom i prezimenom na posljednjem albumu benda kojemu je osnivač, pokretač i jedini stalni član, kako bi nas upozorio na prolaznost života i uzaludnost ponavljanja grešaka iz mladosti.

Eels ‘The Cautionary Tales of Mark Oliver Everett’

Nedavna se povijest u priči Eelsa ponavlja. Nakon pauze koja je nastupila nakon objave fenomenalnog duplog albuma “Blinking Lights and Other Revelations”, bend se vratio sa razmjerno žestokim rokerskim albumom “Hombre Lobo” 2009. godine, a svega pola godine kasnije objavili su i smireniji i ništa lošiji “End Times” koji se više temeljio na refleksivnim baladama o prolaznosti. Iste je godine uslijedio i bezlični “Tomorrow Morning”, te još jedna diskografska pauza koja je prekinuta lani sa “Wonderful, Glorious”. I u jednakoj mjeri u kojoj je taj album podsjećao na “Hombre Lobo”, “The Cautionary Tales of Mark Oliver Everett” koji je uslijedio brzo nakon njega podsjeća na njegova nasljednika, “End Times”.

Lo-fi balade oduvijek su bile jedno od glavnih oružja Eelsa, a određeni primjerci sa ovoga albuma, poput “Lockdown Hurricane”, spadaju među najbolje u karijeri. Tempo se ponekad ubrza i rezultati ni tu nisu slabiji u pjesmama “Where I’m From” i prekrasnom singlu “Mistakes of My Youth”.

“Where I’m From” zauzima centralnu poziciju na albumu, na pola puta između instrumentala “Where I’m At” koji otvara priče, te završne balade “Where I’m Going”.

Deluxe Edition CD dolazi sa bonus diskom čiju prvu polovicu čine viškovi i odbačene pjesme s albuma (i alternativni take “Lonesome Lockdown Hurricane”), a drugu živi set sa WNYC-ja koji se pak pretežno sastoji od materijala s prethodnog albuma “Wonderful, Glorious”, a završava umornom obradom Fleetwood Maca, odnosno Petera Greena, “Oh Well”.

Kao što je slučaj i s većinom dosadašnjih albuma Eelsa, i na “Cautionary Tales…” ima iznimnog matrijala po kojemu ćemo ga pamtiti, a eventualne manje upečatljive pjesme ćemo oprostiti i s veseljem očekivati da otkrijemo u kojem će nas smjeru sljedeće predavanje profesora Everetta odvesti.

Ocjena 7/10

(Vagrant Records, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X