Elbow ‘Flying Dream 1’ – najljepši glazbeni sedativ

Kada se u budućnosti, nadam se što skorijoj, budemo prisjećali koronavirusa i globalne pandemije, idealan podsjetnik na ovo nesretno vrijeme pružit će nam deveti album manchesterske art-pop skupine Elbow iako niti jedna pjesma eksplicitno ne govori o tome.

Elbow ‘Flying Dream 1’

Skladan na daljinu i potom snimljen u znamenitoj i potpuno praznoj Theatre Royal dvorani u Brightonu, mjestu na kojem su održali neke od svojih najuspješnijih koncerata, „Flying Dream 1“ zvuči poput nekakvog lockdown dnevnika, čije su stranice ispunjene nesigurnošću, strahom, ali i nepokolebanom vjerom da će na kraju ipak sve biti u redu. Zatočen u svoja četiri zida, frontmen i tekstopisac grupe Guy Garvey prisjećao se odrastanja i obitelji, prijatelja koje je zauvijek izgubio, ali i zahvaljivao višim silama na svemu onom što vrijedi u životu, kako njegovom vlastitom tako i životu općenito. Isti osjećaj budi i glazba koja ga prati, nježna i nenametljiva, no ni u jednom trenutku patetična ili sladunjava.

Prvo što se da primijetiti u ovih 10 pjesama je izostanak za Elbow tipičnih, gospelu i zborskom pjevanju srodnih pratećih vokala koje su u prošlosti znali ubacivati čak i tamo gdje ne treba. To je i logično s obzirom da je u pitanju njihov daleko najtiši materijal, glazbeni ekvivalent tablete za smirenje ili bliskog prijatelja koga zovete u pomoć kada je najteže. Pritom vrijedi napomenuti kako se manchesterska četvorka nije odrekla drugih svojih obilježja poput povremeno čudnih, iščašenih ritmova i sklonosti da naizgled direktne, obične balade obogate hip-hop/trip-hop beatom, slojevitim prog aranžmanima ili solo dionicom kakvu bismo prije očekivali čuti u eksperimentalnom rocku. Sve to i dalje je tu premda u dosta sediranom obliku, gotovo kao da slušate nekakav specijalan minimalistički koncert.

Pjesmama tako treba određeno vrijeme da se razviju i uhvate zamah, postepeno se razvijajući od jednostavne (najčešće) klavirske teme ili usamljenog jazzy bubnja kao u naslovnoj skladbi i oko starog reklamnog slogana za seriju o Supermanu građene „Is It a Bird“. Ionako lijepu „After the Eclipse“ dodatno je ukrasio klarinet gostujuće Sarah Field, dok bi „Six Words“ i „Red Sky Radio (Baby Baby Baby)“ lako mogle postati dijelom nekog modernog mjuzikla ili srcedrapateljne filmske scene.

„The Seldom Seen Kid“, baš poput istoimenog albuma kojim je i krenuo proboj Elbowa u prvu ligu britanske glazbe, još jedna je posveta pokojnom manchesterskom kantautoru Bryanu Glancyju koji se u Guyevoj fantaziji vrti po plesnom podiju s gospođom Garvey, glumicom Rachel Stirling, praćen najtužnijim ‘dvokorakom’ klarineta i klavira. „Flying Dream 1“ odvlači ga još dalje u prošlost pa mu se pred očima izmjenjuju idilični prizori iz djetinjstva (‘mum and my sisters all blissful and feathered/candle wick swaddled my golden brother’), istovremeno utješni i isprepleteni tugom za nekim sretnijim, bezbrižnijim vremenima.

Album privodi kraju „What Am I Without You“, uglazbljeno ljubavno pismo Garveyjevoj supruzi kao ključnoj figuri njegova života (‘what am I on the earth for/if not to put you to bed’) uz koju baš sve može prebroditi i preživjeti.

Ocjena: 9/10

(Polydor, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X