Elemental: EU je dobra ideja, fino miriši, al’ je malo bljutava iznutra

Stati u red da dočekaš Elemental da rekuperira snage i odbaci odgovaranje. Par tjedana se povlačimo ‘oćemo li i kada ćemo prozbrljati sve to nešto oko, i unatoč i u vezi njih. Je li sve u redu zaista ili nije i tko koga, zašto, ako i tako to, pričali su Mirela, Luka i Erol.

Elemental (Foto: Tomislav Brđanović)

Dugo godina se na domaćoj sceni postavlja situacija da se morate dokazivati kao debitanti svakim novim albumom. Vi ste taj dio preskočili nakon izlaska trećeg albuma kada su vas otkrivali po “Romantici”. U kom pravcu osim koncertnih nastupanja ide razvojna crta Elementala i kamo ide u idućim razdobljima? Koji je vijek trajanja benda uopće?

Shot: Vijek trajanja benda biti će onoliko koliko se nama to bude dalo. Mi uživamo raditi glazbu. To ti je zapravo hobi. Kao što netko iz hobija slaže makete, skuplja salvete ili ide na utakmice. Mi iz svog hobija radimo glazbu. I volimo putovat okolo, svirat. To nas zabavlja. A odavno smo se tako postavili da kada stvaramo tu našu glazbu ne ovisimo o tuđim komentarima i preferencijama. Ne primamo muzičke želje. Pa onda bi i mogli mirno podnijeti da nam neki album potpuno komercijalno propadne. Radili bi dalje. Dalje dok god nas to zabavlja!

Nekoliko se puta spominjala situacija i mogućnost Remičinog solo albuma, međutim dosad nije dolazilo do realizacije. Je li se u tom smjeru nešto mijenja?

Remi: S obzirom da radim dosta muzičkih suradnji s drugim reperima ili bendovima izvan rap žanra, a i radim na Elementalu, ne ostaje mi vremena da se posvetim ničem drugom. Kreativno se ispušem u svemu tome, pa u posljednje vrijeme više pišem poeziju za svoju dušu nego što pišem rime koje bih mogla iskoristiti za neki solo album. Prije dvije godine sam napravila nekoliko pjesama na engleskom za svoju dušu, jer sam si htjela dokazati da mogu. U principu, dok god unutar Elementala postoji mjesto gdje se mogu slobodno izraziti o temama koje su mi bliske, ne vidim neki moment za solo materijal. Osjećam se dovoljno slobodno u bendu, pa nemam potrebu za samostalnim istraživanjem, barem ne u okvirima rap žanra.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sgyP9CIOYmM[/youtube]

Smišljeno ili ne, javno koškanje na relaciji Huljićevih i Remi, ispalo je kao dobra reklama za novi album. Međutim, iako mi se činilo da je stvar prenapuhana mediji su ni od čega napravili poluscenu i vijest. Naime, doimalo se kao figure of speech ta spika sa zabranjivanjima i obreckivanje na tekstove Vjekoslave Huljić. Ako nije bilo ispada autogolom obzirom da od osobe koja proklamira liberalnije i demokratičnije opcije izađu represivnije ideje. Nakon Huljićeva izvinjenja nisam ulovio povratnih reakcija. Sad kad se sleglo malo ako može pogled iza ramena na cijeli “slučaj”…

Remi: Nije bilo koškanja. Jednostavno sam iz perspektive ženskog tekstopisca napisala Facebook status o percepciji žene u tekstovima Vjekoslave Huljić. Sve ostalo su mediji napravili sami… Nemam potrebe to dodatno objašnjavati.

Dubioza kolektiv? Je li taj mas populizam, uspješnost i popularnost benda djelovala na predvidljivost njihova stiha i glazbe? Osim činjenice da ih je teško ne respektirati, kako gledate na njihovu regionalnu rolu?

Shot: Dubioza kolektiv su u prvom redu veliki i vrijedni radnici. To su ljudi koji su spremni pregaziti ne stotine, nego tisuće kilometara da bi svirali u svakoj rupi. I to se treba cijeniti! A sad kakva im je glazba – pa to neka pokazuje posjećenost njihovih koncerata. Nekome se možda čini da se ponavljaju, da vrte samo dvije teme u svim pjesmama, da su riffovi uvijek predvidivi – ali publika to voli. I oni će napraviti takav show da tu publiku obore s nogu na svakom koncertu. Oni su velik bend! Najbolji koncertni bend na ovim prostorima. I napravili su sjajnih pjesama u karijeri. Stvarno izvrsnih.

Porin Vaš svagdašnji. Kad imate novi album sudionici ste tog skupa glazbenika. Kako komentirate ovogodišnje raspodjele i općenito način funkcioniranja i dodjeljivanja nagrade? Koje su plus, a koje minus kategorije iz vašeg stanovišta?

Shot: Meni je Porin super. Volim se iznervirati kako je netko mogao dobiti neku nagradu, a netko za koga mislim da je zaslužio je nije dobio. Al’ to je valjda u redu. Treba postojati neka manifestacija koja će okupljati sve žanrove domaće glazbe. Pa makar to značilo da ti od toga pola ide na nerve. Samo još da se napravi veći spektakl oko ceremonije dodijele nagrade i malo to sve začini s dozom prave zabave…

Elemental (Foto: Maja Bota)

Iako ste smatrani relativno uspješnim u domaćim okvirima ipak ne uspijevate preživljavati od prihoda ostvarenih samo od glazbe ili se situacija u tom smjeru promijenila?

Shot: Ma sve je oduvijek isto. Taman pomisliš da bi moglo biti bolje, ali onda ti život postane skuplji u onim bazičnim potrebama i sve je ispočetka. Nema tu tajni. Mi teško uspijemo i jedan mjesec sastaviti prosječnu hrvatsku neto plaću od svoje muzike. Ali zato svi radimo i još neke poslove koje smo tako racionalizirali da nas ne okuju striktnim radnim vremenom. Ali oni pokrpaju onaj ostatak pa nekako uvijek sastavimo mjesec. Užasna je zapravo ta naša hrvatska stvarnost – možeš biti čak i A liga glazbenika, ali da opet ne možeš pošteno živjeti samo od te svoje glazbe. Bar ne bez nekih donacija, sponzorskih ugovora, mecena i sličnog. A mi toga nemamo. Ima li kakav mecena za nas u blizini da nam napokon svane?

Iz pozicije nekog s povećim iskustvom rada i trajanja na sceni, kako doći do situacije živjeti od svog rada i naplatiti trud? Je li to autorstvo pa via ZAMP i ine institucije ili koncerti ili eventualna sponzorstva? Ako možete konkretizirati…

Shot: Pa više-manje sam ti to u prethodnom odgovoru napisao. ZAMP donese neke novce jednom godišnje. S obzirom da smo sami sebi autori, ne dijelimo svoje tantijeme s „trećim osobama“ sastavi se to da bude isplata i veća od jedne-dvije prosječne plaće! Al’ to ti legne jednom godišnje! Tamo negdje prije ljeta. I to je to! Kad bi se gledalo da je to jednogodišnji prihod, onda je to sumorno. Koncerti donesu najviše, ali ni oni ne mogu dovoljno da se sastavi cijeli mjesec. A da ne pričamo da bez drugog paralelnog posla nemamo zdravstveno, pa i to treba plaćati. Malo ostane. Al ne žalimo se! Da smo tu zbog novaca onda bi svirali drugačije!

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X