Enco Lesić preminuo u 63. godini

Klavijaturist i skladatelj koji je napisao pjesmu Indeksa ‘Sve ove godine dala bi za jednu noć’, a kasnije bio ključni čovjek ‘iz sjene’ jugoslovenskog novog vala pronađen je mrtav u svom stanu u ponedjeljak 29. srpnja.

Enco Lesić

Enco Lesić bio je početkom 70-ih godina član sarajevske grupe Indeksi. U siječnju 1972. Indeksi su u glazbenoj emisiji Maksimetar tadašnje Televizije Beograd premijerno izveli Lesićevu pjesmu „Sve ove godine dala bi za jednu noć“. Ista je postala evergrin koju je kasnije izvodilo i Bijelo dugme. Lesić je ubrzo potom napustio Indekse i u Zagrebu osnovao grupu Spektar.

Ključni dio njegova rada bitan za scenu dogodio se tijekom 80-ih godina kad je u Beogradu otvorio studio „Druga maca“ koji se pokazao jednim od najvažnijih mjesta novog vala. Upravo je u studiju „Druga maca“ snimljen album „Paket aranžman“ na kojem su se našli Idoli, Električni orgazam i Šarlo akrobata. Enco Lesić bio je također i producent albuma. U „Drugoj maci“ su kasnije između ostalih snimale grupe Ekaterina velika i U škripcu. Lesić je također radio i filmsku glazbu za filmove „Lijepe žene prolaze kroz grad“, „Sulude godine“ i „Poltron“. Početkom 90-ih Enco zatvara studio i vraća se Split.

U ponedjeljak 29. srpnja Enco se cijeli dan nije javljao na telefon pa su prijatelji alarmirali policiju čiji djelatnici su provalili u njegov stan i pronašli tijelo na podu kupaonice. Pretpostavlja se da je uzrok smrti infarkt.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X