Ennio Morricone: Sintetski zvukovi su jeftini i svi zvuče slično

Ennio Morricone, poznati talijanski kompozitor filmske glazbe, u intervju za Guardian kritizirao je korištenje sintetičkih zvukova umjesto pravih instrumenata u suvremenim filmovima.

Ennio Morricone u Cannesu 2012. (Foto: Wikipedia)
Ennio Morricone u Cannesu 2012. (Foto: Wikipedia)

“Sintetski zvukovi su jeftiniji od pravih glazbenika ali svi zvuče slično i ‘poravnato’. Možda se s njima može napraviti sve ali u konačnici se dobije neka vrsta standardizirane glazbe”, smatra Morricone.

Za korištenje “jeftine glazbe” u filmovima okrivio je sve češće rezanje troškova snimanja ali i nedovoljno poštivanje glazbe od strane filmskih redatelja. “Problem nastaje kada redatelj nema moći ili se ne odupre rezanju budžeta nauštrb glazbe”, rekao je Morricone.

Tijekom svoje karijere surađivao je s brojnim redateljima. Rekao je i da oni različito doživljavaju glazbu. “Jedni razumiju njezine tehničke aspekte dok je drugi doživljavaju isključivo emotivno”, objasnio je Morricone.

Kritizirao je i redatelje koji ne daju glazbi dovoljno vremena u filmu. “Nije se moguće izraziti kroz kompoziciju od 20 sekundi, ona tada može samo ukazati na promjenu kadra. Ali kad dopustiš kompoziciji da se razvije, tada kroz glazbu možeš izraziti i ono što u filmu nije izgovoreno ili prikazano”, Morricone je rekao.

Poznati je kompozitor nedavno okončao svoju turneju u 22 grada koju je vidjelo ukupno 150.000 ljudi. U sklopu turneje nastupio je i u Zagrebu, gdje je dobio vrhunske kritike unatoč relativno slaboj posjećenosti.

Ovaj kompozitor koji je skladao više stotina kompozicija za filmove i serije različitih žanrova trenutno se priprema za skori nastup posvećen papi Franji u jednoj jezuitskoj crkvi u Rimu u Italiji.

Iako nije religiozan rekao je kako se divi novom Papi. “On provodi revoluciju u Vatikanu kako bi ispravio neke velike pogreške crkve iz prošlosti”, zaključio je Morricone.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X