Epic Beard Men u Močvari – ćelavi, bradati, stari i zabavni

Kao što im i sam naslov albuma kaže, bavljenje glazbom trebalo bi biti zabavno. Epic Beard Men su sinoć izveli jednu od boljih prezentacija toga koliko zabavno uopće može postati.

Epic Beard Men u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)

Njihova su imena Sage Francis i B. Dolan. Obojica su underground reperi, obojica su iz Providencea u Rhode Islandu, obojica su bili dijelom spoken word scene, obojica su ćelavi, obojica su bradati, a vole reći da su i stari, premda to i nije sasvim točno. Sageu su 42, Dolanu tek 38. Ali s obzirom na sve navedene sličnosti, pravo je čudo da već i ranije nisu udružili snage u zajedničkom projektu. Na to se trebalo čekati sve do prošle godine kada su kao nezavisni hip-hop duo Epic Beard Men objavili prvi zajednički EP, “Season 1”, a zatim godinu dana kasnije i svoj dugosvirajući debi “This Was Suposed To Be Fun” na Sageovoj etiketi Strange Famous, a koji su sinoć i koncertno promovirali u zagrebačkoj Močvari.

Dolanu je ovo bio prvi službeni posjet Hrvatskoj, ali Francis je naš stari poznanik koji nam se sinoć po treći put ukazao. Posljednji put bilo je to na istoj lokaciji 2014. godine na turneji koja je pratila njegovu sjajnu ploču “Copper Gone”, a podršku mu je pružala varaždinska reperica Diyala. Taj koncert održan je u studenom, pa ne čudi kako je bio znatno posjećeniji od onog sinoćnjeg uguranog u termin u završnici srpnja kada je većina koncertne publike odjezdila putem ljetnih festivala na obali. Ali i ovako se okupilo stotinjak duša željnih dobrog provoda uz rafale pametnih stihova po kojima je bradati dvojac poznat.

Epic Beard Men u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)

Budući da im se album zove “This Was Suposed To Be Fun” i od sinoćnjeg nastupa očekivalo se da bi trebao biti zabavan. Ako je uopće bilo sumnje u to da će takav i biti, one su otpuhane već samim izlaskom na pozornicom i fenomenalnom interakcijom izvođača i scenskim nastupom koji je bio jednako impresivan kao i njihovo moćno baratanje jezikom u ritmu i rimi. Uz široku paletu glumačkih grimasa i vrhunski opuštenu zafrkanciju između točaka, Sage i B. su bili u konstantnoj interakciji s publikom prezentirajući nam velik dio repertoara zabilježenog na dvama recentnim izdanjima.

Osim EBM materijala među vrhunce nastupa treba ubrojati Dolanovu obradu prastarog folk klasika “Which Side Are You On” koju su proslavili Pete Seeger i njegovi The Weavers, a reper je tekstu dao i suvremeni društveno-politički twist. Sage Francis je s druge strane imao i upečatljive poetske dionice, a jedna od posebno dobrih bila je ugrađena na koncu izvedbe “Crumbs in Every Bag”. Mogli smo čuti i nešto slobodnoga stila kojim su primjerice zamijenili onu strofu u pjesmi “Pistol Dave” koju u studijskoj inačici izvodi Slug iz hip hop grupe Atmosphere.

Usce u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)

Freestyle smo mogli čuti i pri samom otvaranju sinoćnjeg koncerta i to upravo od izvođača koji je u navedenoj disciplini slavio na hrvatskoj varijanti natjecanja Red Bull Raplika. Riječ je o sisačkom “mladom Federeru repa” Usceu (čitaj Juske, prema pravom imenu Eric Jusic), momku koji je inače član skupine IronWorx, jer kako bi se drugačije mogao zvati bend iz grada Željezare, koja je pritom i obilno zastupljena u Usceovim rimama. Momku se mora priznati da ima talent i da je duhovit, a s vremenom će mu valjda doći i opuštenost poput one koju su prezentirale glavne zvijezde večeri.

Epic Beard Men su nas izrešetali vrhunski napisanim i izvedenim stihovima o suludom stanju društva na kraju prvog desetljeća 21. stoljeća, ali su nam pokazali da se i ozbiljnim temama može pristupiti tako da budu zabavne i izvođačima i publici. Zabava i igra temelj je svake ozbiljne kreativnosti, a dvojica bradonja sinoć su dokazali da spadaju u prave majstore verbalne kreativnosti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X