Epska desetka – oproštajni prasak The Gardena u Tisnom

Posljednje, deseto po redu, izdanje festivala Garden u gotovo netaknutoj tišnjanskoj oazi opravdalo je svoj ovogodišnji slogan s premisom odlaska s praskom, dovevši preko dvije stotine imena u samo osam dana na lokaciju u kojoj se njegovala vizija dobre energije i terapeutske glazbe.

Bonobo (Foto: Dora Yasar)
Bonobo (Foto: Dora Yasar)

Epska je desetka nekako najimpozantnija brojka s finom sugestijom monumentalnog ciklusa kada se radi o godišnjim ritualima, a The Garden Festival u tišnjanskoj oazi desetljeće je bio ritualni prošireni intimni party ljubitelja ‘duboke’ elektronike. Avaj, epu došao je kraj: dolazi smjena nekih novih partijanera. Nadajmo se ne i razvratnih Ultraša koji su po treći put okupirali Split tek dva dana po završetku intimnog The Gardena koji je otišao s velikim praskom i najavio Love International – novu ljubavnu priču elektronike, Tisnog i Britanaca.

Osam dana ležernosti i miroljubivosti u užegloj je prvosrpanjskoj noći otvorio miljenik hrvatskih ljubitelja elektronike – Bonobo. Nakon spektakularnih nastupa na sličnim festivalima Outlook i Dimensions u Puli, DJ se ponovno vraća u Dalmaciju gdje u pirovačkom Barbarella’su downtempo elektroničkim setom zavodi clubbing generaciju. Gusto strukturirane i atmosferične dionice DJ-ja koji tek u novije vrijeme uživa zasluženi prestiž daju onaj željeni impuls idiličnom festivalu isprepletenih zvukova iz mikseta neočekivane topline.

Session Victims (Foto: Dora Yasar)
Session Victims (Foto: Dora Yasar)

Plesni impuls uz mlade uzdanice poput britanskoga DJ Dauwda Britance i nekolicinu domaćih držali su budnima do prvih, odmah snažnih zraka srpanjskoga sunca da bi se sve vratilo u epicentar događanja tijekom dana – Tisno. Romantični gradić prije zalaska prošarala bi polugola tjelesa pomalo uniformiranih, hipsterskih mladića i djevojaka koji se nisu ustručavali pokazati malo više kože, iako ne pretjerujući kao danas već viralna ‘Ultra’ mlada dama. Urešeni šarenim motivima i uzorcima, okićeni sjajnim dodacima, Britanci su, jel’te, dominantna demografija, kao i na ostalim ovdje stacioniranim festivalima, ne treptajući za iskeširanim kunama punili lokalne blagajne ugostiteljskih objekata i uslužnih radnji. Čak je i (nama) preskupi standard hrane i pića na lokaciji festivala oduševljavao mlade Otočane na odmoru u Vrtu finog zvuka i jeftinoga provoda.

No, unatoč jasnom fokusu organizatora na publiku i naznakama kulturnog imperijalizma iliti britanske neo-kolonizacije zadnjeg vala nemehaniziranog i koliko-toliko očuvanog Balkana, britanski se tip naposljetku odnosi s poštovanjem prema dinarskome i bodulskome tipu. Njemu, naposljetku, odrađuje marketinšku uslugu i uplaćuje pozamašnu svotu u rasprodanom mjestašcu pored Šibenika. Prvi u nizu ljetnih slavlja glazbe na skrovitoj lokaciji pred malim Tisnom, The Garden poštuje izvorne ideje, ne postavši ni u kom trenutku gramzivim ili lakomim projektom: kontroliranu i brojčano ograničenu publiku nije tendirao povećati, čuvajući tako intimnost i neposrednost doživljaja. Atmosfera stoga neprestano odiše sigurnošću i ugodom, kao nepropisanim imperativima uz punoću i voluminoznost titrave i treperave glazbe što gotovo je neprestano pulsirala osam dana među rasplesanim krošnjama borova i poigravala se na površini čistog, neokaljanog mora. Etos organizatora ogleda se u poštivanju prirodne infrastrukture, ali i one tišnjanske, kojoj i sami već desetljeće pripadaju.

Garden festival (Foto: Dora Yasar)
Garden festival (Foto: Dora Yasar)

U trenutku dolaska organizatora Nicka Colgana i Davea Harveyja u pitoreskno Tisno, The Garden je bio najsvježiji festivalski tip u Dalmaciji, da bi deset godina kasnije glazbena industrija neumorno producirala nove, nerijetko i nakaradne, varijante predimenzioniranih brojki. Dvojcu je ipak imperativ kanalizirati dobru energiju, pa i promicati hrvatsku kulturu i, onu isklišejiziranu u turističkim tekstovima, povijesno-geografsku baštinu, što doista i postižu izbirljivošću u dubokim vodama elektronike. Iz nje pažljivo izvlače endeme poput Nightmares on Wax kao menadžere vrhunskog iskustva u svojim eklektičnim sesijama podebljanim soul gostima, natprirodno energičnog dvojca Session Victim iz berlinskog podzemlja odakle formulaično hipnotiziraju prljavim i debelim basom usred house seta ili transcendentalnim fuzijama dua Psychemagik s pozornice na plaži odakle žanrovskim presjecima zavode duboko u noć. Noć, iako preplavljena komarcima, ipak ne donosi kraj, pa tako obojna mehaničkim svjetlima prerasta u dan gdje se na neumoljivom sunčevom svjetlu i refleksijama fragmentirane pučine po četiri sata na boat partyjima Barba Ive i Argonaughtyja kupalo u ritmičnim titrajima izvođača poput Jackmastera.

Posljednje, deseto po redu, izdanje festivala Garden u gotovo netaknutoj tišnjanskoj oazi opravdalo je svoj ovogodišnji slogan s premisom odlaska s praskom, dovevši preko dvije stotine imena u samo osam dana na lokaciju u kojoj se njegovala vizija dobre energije i terapeutske glazbe. Iako će neki kritičari spočitati oštru žanrovsku profiliranost i nužnost eklekticizma, The Garden Festival upravo ne odmicanjem od početnih postavki opravdava svoj uspjeh i jedinstvenost, ne povodivši se lakomo za statistikama, nego vodeći se impulsom debeloga basa za odabrane i one koji ga odabiru.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X