Ernst Reijseger, Harmen Fraanje, Molla Sylla ‘Down Deep’ – utočište krika

Jedan od voditelja umjetničke serije pri renomiranom izdavaču Winter & Winter je i nizozemski violončelist Ernst Reijseger, koji je unatrag par godina svoj renome okrunio s čuvenim redateljem njemačko-hrvatskog porijekla Wernerom Herzogom, potpisavši glazbu dokumentarnog filma ‘Rekvijem za umiruću planetu’.

Ernst Reijseger 'Down Deep'

Jedan od projekata koji je kumovao i idejama koje se provlače kroz tu priču započeo je prije deset godina. Bio je to disk „Janna“ na kojem vokal Molla Sylla, susreće Reijsegera u formi već istesanog i svestranog instrumentalista koji u tijelu svog glazbala prepoznaje gitarske i udaraljkaške sjenke – uglavnom primjenom neuobičajenih zahvata i tehnika. Iz pepela uzajamne postkolonijalne prošlosti sa senegalskim pjesnikom Syllom, nastavljaju zajedno graditi glazbeni most za budućnost. Njegov nastavak „Down Deep“, objavljen još u veljači godine nam na izmaku, promoviran je koncertnim turnejama u Francuskoj i Italiji, kao i web stranicom posvećenom samom albumu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=I3h1r5w3OnM[/youtube]

Neke novije ideje, kažem ideje, jer ovi nepretenciozni profesionalci upravo iz miksa raznih leitmotiva uspijevaju stvoriti čudesa, podario je ulazak mlađahnog nizozemskog pijanista Harmena Fraanje u generacijski miks, na mjesto udaraljkaša Serignea C.M. Gueyea. Gledajući ih uživo prije desetak godina, na festivalu Unlimited u austrijskom gradiću Welsu, koncert je započeo iz solipsističkog Syllinog urlika koji je ledio krv u žilama. Jedva u pet minuta uvodne pjesme “Jangelma”, drama prispodobiva bulgakovljevskom prolijevanju ulja, kulminira u agoniju, dovoljno autentično da nikakav Brōtzmann nije nedostajao…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=W1IopoXQmvY[/youtube]

Svoju multimedijalnost koju je svojim istančanim osjetilima Herzog prepoznao ova glazba svakako može zahvaliti, ne samo potencijalu iz susreta dvaju kultura i civilizacija, već i neprocjenjivom osjećaju za mjeru, budući da su glazbene strukture i njihova lažna sigurnost podređene pulsu kao primarnom gradivnom elementu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fhaU82lMTis[/youtube]

Iz tog razloga je ovoj glazbi teško i odrediti žanr, jer bi je se time obezvrijedilo, a time je povlašteni ‘winterovski’ status, koji podrazumijeva bolje od najboljeg, u potpunosti ispunio svoju svrhu. Prigovori koji se ovoj, uglavnom modalnoj, i naširoko prijemćivoj glazbi, mogu uputiti ipak su potpuno suvišni s obzirom na plemenitost i prodornost njezine poruke.

Ocjena: 7/10

(Winter & Winter, 2013.)

Vid Jeraj uređuje i vodi emisiju Slušna obmana nedjeljom od 22 sata, na Radiju 808 koja se večeras iznimno odvija od 20 sati.

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X