EU otkazala pregovore o zloglasnoj Direktivi o autorskim pravima jer nacrt nema podršku članica

Svi lobisti koji su podupirali i gurali notorni članak 13 (onaj koji bi zabranio i internet memeove) naposljetku su od zakona odustali i završni pregovori koji su na rasporedu zakazani za danas, u cijelosti su otkazani.

  • 39
    Shares
Europski parlament u Bruxellesu (izvor: Wikipedia)

Izgledno je da je nova direktiva Europske Unije po pitanju autorskih prava, konkretno novi članak 13 koji uvodi zakonske regulative u čitavu jednu novu domenu korištenja interneta, barem za sada, ostavljena na ledu. Više je zemalja, uključujući Njemačku, Italiju, Nizozemsku i Poljsku odlučilo odbiti posljednji rumunjski prijedlog, čime je inicijativa da se članak izglasa u potpunosti blokirana.

Pregovori zakazani za ponedjeljak trebali su biti “konačni” na kojem će se izraditi “kompromisni” zakon i koji bi potom, u sljedećih nekoliko mjeseci, išao na glasanje pred tijelima Vijeća EU i Europskog parlamenta. Protiv “kompromisnog” zakona glasalo je 11 zemalja i to Njemačka, Belgija, Nizozemska, Finska, Slovenija, Italija, Poljska, Švedska, Hrvatska, Luksemburg i Portugal.

Kako ističe Julia Reda, iz njemačke Piratske stranke, zastupnica u Europskom parlamentu, blokada ne znači da su Direktiva o autorskim pravima ili članak 13 mrtvi. Direktiva bi mogla biti oživljena novim pregovorima (što bi se moglo dogoditi uskoro) no sigurno je da je ovo veliki poraz zagovornika Direktive te da značajno otežava put naprijed.

Saznajte više: Internet i autorska prava – Spasonosni ili zloglasni Članak 13

  • 39
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X