Eugene McGuinness ‘Chroma’ – ‘anonimčev’ majstorski potpis

Eugene McGuinness najbolji je primjer ulaganja u kvalitetu kad je u pitanju glazbeni biznis u Velikoj Britaniji iako ta kvaliteta još uvijek nije prepoznata među širom publikom. A možda ni neće.

Eugene McGuinness 'Chroma'

Glazbeni ritičar iz Drowned In Sound pao je na dupe kad je čuo njegov EP prvijenac „The Early Learnings of Eugene McGuinnes“ 2007. davši mu ocjenu 9/10. Već iduće godine mladi Londočanin Eugene McGuinness potpisuje ugovor i snima za Domino Records debi album „Eugene McGuinnes“ kojeg je otočka kritika u najmanju ruku dočekala uz epitet ‘eponimni’. No publika nije reagirala. Nije ušao na top liste. Ista situacija slijedila je s nasljednicima „Glue“ (2009) i „The Invitation To The Voyage“ (2012) snimljenim s pratećim bendom The Lizards u kojem svira i njegov brat Dominic McGuinness.

Ista situacija je za sada i s recentnim albumom „Chroma“ koji se izvrsno zakotrlja riffom uvodne „Godiva“ koji na trenutak podsjeti na „I Feel Fine“ Beatlesa, ali ne uzalud. Jer „Chroma“ je u cijelosti dobra ulaznica za dobar rock and roll. Po svoj prilici McGuinnes je do sada trebao biti prepoznatljiv britanski ‘proizvod’ koji bi se mogao ‘laktariti’ s jednim Arctic Monkeys na top listama, ali sudbina za sad želi da bude nešto poput dobro čuvane tajne. Ljudi iz Domino Recordsa su toga itekako svjesni i vidno je da ne misle odustati od njega, već ulažu dalje, jer riječ je o pjevaču i autoru koji bi se po svim parametrima glazbenog biznisa u jednom trenutku mogao i trebao isplatiti. A opet, osjeća se da je Eugene netko tko prati svoju nit, a ne očajni trkač za trendovima.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Tdy8aDmNtKE[/youtube]

Njegov izričaj fino je međusobno protkani koloplet utjecaja od 60-ih godina prošlog stoljeća do novog milenija, od spomenutih Beatlesa pa redom; psihodelije, new wavea 80-ih, surf rocka, nepatvorene garaže, minimalizma krautrocka, post punka, madchestera i britpopa. Istovremeno smrtno ozbiljan, ali non stop na nekom zanimljivom rubu parodije i ironije. Njegov „Amazing Grace“ nije onaj „Amazing Grace“ koji svi poznaju, ne libi se nazivati pjesme najčudnijim nazivima („I Drink Your Milkshake“, „Deception Of Crush“, „All In All“…) čime dokazuje izvrsnu spretnost i maštovitost i u tekstopisačkom segmentu – kao da bi bez problema mogao i obični jelovnik uglazbiti.

Koliko god zvuči blesavo, možda je njegova osebujnost ujedno i najveća prepreka u široj percepciji, a opet živimo i u vrijeme apsolutne glazbene disperziranosti u kojoj su diskografske kuće jednostavno nemoćne proizvesti novu zvijezdu, osim ako ta ne igra po ustaljenim pop obrascima zadovoljavanja adolescentske publike. Eugene McGuinness naravno ne igra po tim pravilima, kao što okvirno ne zadovoljava ni modernu indie formu. On je više mod odmetnik u današnjici. Zvuči kao čovjek bez mobitela i gadgeta, kao ‘klinac’ koji je zatočen u staroj fonoteci, koji zna gdje zveknuti riff, a kada otpjevati old school sentiš. No nije anakron i nije zamoran u vrćenju izlizanih obrazaca, već je više u sferi suvremenog propitivanja korijena na način kako to rade, primjerice, daleko uspješnije američke kolege iz TV On The Radio.

Njegov spektar uistinu otvara zanimljive dimenzije i upućuje na to koliko se danas može udaljii od forme i opet biti razumljiv i ostati u njoj. Njegova „Chroma“ (što je starogrčki naziv za ‘boju’) ostavlja zanimljiv premaz koji poziva na slušanje i sveg onog što je snimio u prošlosti.

Ocjena: 9/10

(Domino Recordings / Dancing Bear, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X