‘Euphoria’ (2. sezona) – ekspanzija ovisničkog pakla

U drugoj sezoni HBO-ove TV serije ‘Euphoria’ koja se bavi tinejdžerskim problemima s odrastanjem, u što su uključeni droga i nasilje, kreator Sam Levinson otišao nekoliko koraka dalje spram prve sezone koja se 2019. činila gotovo nenadmašnom u svojoj kreaciji.

‘Euphoria’ (2. sezona)

S prvih nekoliko epizoda druge sezone činilo se da prva sezone nikako neće biti nadmašena i da prostor tkanja novog zapleta više kroji prethodni uspjeh, nego smislenija nova etapa vrtloga života koji će usisati Rue Bennett (Zendaya), Fezca (Angus Cloud), Natea Jacobsa (Jacob Elrodi), Lexi Howard (Maude Apatow), Cassie Howard (Sydney Sweeny), Maddy Perez (Alexa Demie) i Jules Vaughn (Hunter Schafer). Gotovo da je Sam Levinson tu išao niz dlaku skepticima i njihovim sumnjama da će cijela stvar produkcijski izgledati još bolje, ali da će radnja kaskati za onom iz prve sezone.

No dinamika druge sezone gotovo da je unijela revolucionarni pristup u dramaturgiji. Prvi dio je poput uvodnog otvaranja u partiji šaha: figure se tek razmještaju, tj. likovi se dramaturški raspoređuju i nije baš sasvim jasno kud to sve vodi, iako je gluma i kast fantastičan, kao i vizualizacija svega snimljenog, u smislu da imate osjećaj da vas niti jedna serija poput ove ne vodi pod kožu svakog karaktera.

Glavna detonacija fabula dolazi s petom epizodom, koja ne samo da je vrhunac trilerske ‘do posljednjeg daha’ vratolomije koja vas drži zakovanim pred ekran kao da ste na roller coasteru,  već vas i nakon toga više nitko ne može uvjeriti da Zendaya nije trenutno najveći mladi glumački talent na planeti. Do te 5. epizode Sam Levinson je Rue držao po strani. Njena životna situacija bila je gotovo sporedna spram svega što se događalo drugim karakterima, ali kad je došlo, ne pet, već pedeset minuta pakla Rue Bennett, bila je to sveobuhvatna eksplozija koja je raznijela živote cijele zajednice oko nje. S tom epizodom euforija jednostavno prožme svakoga tko to gleda i tad to prestaje biti samo naslov serije, već stanje s kojim nastavljate grozničavo pratiti rasplet koji se dakako pretvara u niz novih zapleta. Nešto poput najjačeg udara potresa nakon kojeg dolazi niz podrhtavanja tla koje se ne može smiriti.

Finale pak unosi dodatni nemir, kao što izmiještanje priče iz realnosti u imaginarnu priču te iste realnosti preko kazališne predstave predstavlja izuzetan korak Levinsonovog tima u kojem je kreacija dobila na zamahu koji se dotad nije mogao ni pojmiti. Da ne bih previše otkrivao onima koji nisu još pogledali, taj zahvat je pak na scenu u glavni plan izgurao i Lexi Howard koja je dotad bila debelo sporedni karakter.

Još jedna genijalna dimenzija „Euphorie“ jest višeslojni pristup u kojem Levinson gledatelja ‘upeca s predumišljajem’ u tinejdžersku seriju, ali iako su tinejdžeri glavni protagonisti, to je serija prvenstveno za roditelje. Dakle, krene kao ‘virenje kroz špijunku’ u svijet današnje omladine, da bi potom postalo jasno da je to de facto serija za roditelje i njihove probleme, kojih možda nisu ni svjesni.

Naime, problemi maloljetničke ovisnosti konstantno su prisutni u filmskoj i TV produkciji i to iz najrazličitijih rakursa, ali „Euphoria“ u taj temat zadire izuzetno duboko skeniranjem situacije u obitelji Bennett, koju pored izuzetne Zendaye čine likovi majke Leslie Bennett koju tumači Nika King i mlađa sestra Gia Bennett koju glumi Storm Reid. Karakterizacija tog obiteljskog trokuta kojeg more problemi izvedena je toliko detaljno, da jednostavno imate osjećaj da prisustvujete stvarnoj životnoj tragediji. Gotovo da se ponašanje majke (tj. izvrsne Nike King), može uzeti kao model ponašanja (i pomoći i samopomoći) u kriznim situacijama u kojoj ovisnost o drogi u kanonadama uništava temelje obiteljske zajednice. To je gotovo Faustovski pristup u scenariju gdje je ‘vrag’ konstantno prisutan kao glavni pokretač fabule, ali on stalno mijenja lica i govori kroz druge.

Druga sezona svojim završetkom donosi dimenziju dvojbe u smislu: Može li to uopće donijeti nove nastavke? Obzirom na dojam da je ispričano sve što se moglo ispričati i da epilog nosi zaokruženost cijelog (gledateljskog) iskustva. No, nije li isti osjećaj pratio i epilog prve sezone? Jedino što nije dvojbeno jest da će rijetko što u TV produkciji serija moći nadmašiti „Euphoriu“ ove godine, iako je prikazana njenom samom početku na na HBO GO (sada HBO Max).

Ocjena: 10/10

(HBO, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X