Loading Events
  • This event has passed.

10. Festival o ljudskim pravima u Zagrebu i Rijeci

9 prosinac, 201210. Human rights film festival počeo je u subotu 9. prosinca, a traje sve do petka 14. prosinca na više lokacija u Zagrebu te u riječkom Art kinu Croatia.

Hannah Arendt

Današnji filmski program počinje od 18 sati  projekcijom novog dokumentarca poljskog redatelja Marcela Lozinskog  “Tonia i njena djeca” je film u kojem autor prati dvoje odraslih ljudi, brata i sestru čija je sudbina obilježena ideološkim odabirima njihovih roditelja. Naime, njihova je majka 1949. uhićena jer je kao komunistica navodno bila američki špijun, a oni su poslani u dječje domove. Ovaj film donosi njihova intimna iskustva i pokušaj da razumiju i prihvate majčine odluke.

Redatelj Claude Lanzmann najpoznatiji je po svojem devetosatnom dokumentarcu “Shoah” kojim je promjenio način na koji je svijet promatrao Holokaust. Veliki dio snimljenog materijala Lanzmann je izostavio iz “Shoaha”, uključujući kompletan intervju s Janom Karskim, vođom poljskog pokreta otpora koji je putovao u Washington kako bi informirao tadašnjeg predsjednika SAD-a Roosevelta o započetom genocidu kojem je svjedočio. “Izvještaj Karskog”  je dokumentarac sačinjen od spomenutog intervja koji je Lanzmann snimio 1978. Ove je godine Barack Obama posthumno Jana Karskog odlikovao najvišim civilnim američkim ordenom, Predsjedničkom medaljom za slobodu.

U 20 sati slijedi igrani film “Hannah Arendt” u režiji Margarethe von Trotta, biografski film koji se bavi dijelom života najutjecajnije političke filozofkinje 20. stoljeća. Von Trotta je snimila film o periodu između 1960. i 1963. u kojem ova američka filozofkinja njemačko-židovskog podrijetla odlazi u Jeruzalem kako bi za redakciju New Yorkera pratila suđenje Adolfu Eichmannu, jednom od glavnih organizatora Holokausta.

U 22.15 sati na rasporedu su dva dokumentarca: “Sjećanja na jutro” redatelja José Luisa Guerína, a potom “L’ Après-midi près du tombeau de Falconetti” u režiji Olega Tchernyja.

Filmski program završava projekcijom u 23.15 sati, dokumentarcem “Sadašnjost” njemačkog autora Thomasa Heisea. Nakon “Materijala” i “Sunčevog sistema”, HRFF donosi Heiseov treći film koji o sadašnjosti govori iz vizure jednog malog krematorija u doba Božića.

Sav program HRFF-a je besplatan, a više informacija o projekcijama potražite na http://humanrightsfestival.org/program/filmovi/

Kálmán Balogh & Gipsy Cimbalom Band

Glazbeni program u klubu Močvara počinje u 21.00, a publika će moći uživati u koncertu Kálmána Balogha & Gipsy Cimbalom Banda uz posebnog gosta, Lajka Felixa. Kálmán Balogh  je vodeći mađarski muzičar cimbala koji potječe iz slavne dinastije mađarskih romskih glazbenika, a zajedno sa Gypsy Cimbalom bendom stvara svježe zvukove mađarske romske glazbe.

Program trećeg dana Human Rights Film Festivala započinje diskusijom Romi u Europi koja će se održati u 17 sati u KIC-u čime se nastoji potaknuti diskusija o pravima Roma, kao i njihovoj poziciji na marginama Europe danas. O ovoj problematici govorit će cijenjeni njemački novinar i autor brojnih knjiga Norbert Mappes-Niediek, Rob Kushen, predsjednik Europskog centra za prava Roma i posebni savjetnik Predsjednika Mreža fondacija Otvoreno društvo, Adem Ademi, programski koordinator u Tajništvu Desetljeća za uključivanje Roma te Duško Kostić, aktivist romske udruge ‘Luna’.

Venue

Zagreb, Rijeka
Hrvatska