Loading Events
  • This event has passed.

106 domaćih filmskih naslova na 22. Danima hrvatskog filma

15 travanj, 201322. Dani hrvatskog filma održat će se u Studentskom centru, od 15. do 21. travnja.

Prizor iz filma Terarij redateljice Hane Jušić

Na ovogodišnji natječaj, pristiglo je gotovo 300 filmova u kategorijama: igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni te namjenski filmovi i glazbeni spotovi.

Selekcijsko povjerenstvo 22. DHF-a, u sastavu Irena Paulus, Daniel Kušan te Božidar Trkulja, u službenu je konkurenciju uvrstila 106 domaćih filmskih naslova.

“S napunjene 22 godine, hrvatski film, ako si za ovu priliku dozvolimo mjeriti prema kalendaru Dana, završio je srednju školu i sada je otprilike na sredini studija. Shvatio je ideju studiranja, ubrao je kako stvari funkcioniraju, pa si tako nađe i vremena za odmor, bez grozničavosti i nervoze, što, dakako, pospješuje  njegove uspjehe. No, ako mu se pruži prilika rado će se švercati na ispitima i žicati ocjenu više ili barem prolaz. Kako god bilo, svakako je mlad i osjeća se njegova rastuća energija i sve izraženiji šarm. Kada toga postane svjestan imat će još više i jednog i drugog. Dakle, čini se da mu nedostaje malo svijesti i malo više sna. Filmovi su izabrani i mogu se pogledati, prosuditi i ocijeniti. Oni neizabrani također se mogu pogledati, prosuditi i ocijeniti. Dani hrvatskog filma to omogućavaju, a to je dobro, jer nekome će se svidjeti film koji se možda nije našao na platnu, pogledat će ga i o njemu suditi po svojim mjerilima, prepoznati vrijednost i osjetiti ga na svoj način. Koliko su dojmovi različiti toliko su u sebi različiti i hrvatski filmovi kada ih pogledamo svakog ponaosob. Hrvatski film je ušao u bolje dane nazdravljajući s polupunom čašom. Kada je čaša puna do vrha može se lakše proliti, pa je ovako jako dobro”, izjava je članova selekcijskog povjerenstva.

U konkurenciji za nagrade Ocjenjivačkog suda 22. DHF-a, kojega ove godine čine Vera Zima, Filip Šovagović i Zdenko Bašić te za nagrade „Oktavijan“ (HDFK), „Jelena Rajković“ (HDFR), i „Zlatna Uljanica“ (Glas Koncila) natjecat će se: u kategoriji igranog filma 24 naslova, u kategoriji dokumentarnog 20 te u kategoriji animiranog 14 naslova. Konkurenciju za najbolji eksperimentalni film čini 13 uradaka, a za namjenski njih 18, dok se za najbolji glazbeni spot bori također 17 radova.

Dodijelit će se i nagrada „Salona odbijenih“ za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciji, a o njemu će odlučiti Damir Čučić.

Od ove festivalske godine, Velika nagrada Ocjenjivačkog suda DHF-a za najbolji film (Grand Prix) nosi naziv „Surogat“, po Oscarom nagrađenom animiranom filmu, našeg velikog  autora Dušana Vukotića, dok nagrada Ocjenjivačkog suda DHF-a, za najbolju režiju nosi ime našeg preminulog slavnog redatelja i scenarista, Krste Papića.

Dobitnik nagrade „Oktavijan“ (HDFK) za životno djelo, ove je godine redatelj Tomislav Radić.

Bogat i raznolik festivalski popratni program nudi: radionicu eksperimentalnog filma u suradnji s Kinoklubom Zagreb te radionicu 16 mm filma Klubvizije SC. U programu Skate pool kino pogledat ćemo amaterske uratke skaterske tematike, dok  Klubvizija poziva na premijeru svog eksperimentalnog filma „Planeti“ .

U programu „In Memoriam“ publiku će se prisjetiti na velikane hrvatskog filma, Krstu Papića, Borisa Festinija, te Đure Utješanovića.

Predstavit će se i dvije knjige: „Glasnogovornici apokalipse“, autora Željka Kipkea te „Eros na filmu“, Irene Škorić.

Tradicionalno, tu je i program Mala Pula, u sklopu kojeg će se prikazati 5 dugometražnih filmskih uspješnica, prikazanih na prošlogodišnjem pulskom filmskom festivalu.

Pored projekcija u glazbenom programu 22. DHF-a, između ostalih će prisutne zabavljati Stampedo, D Elvis,Tom & the Twisters, Concrete Worms.

Ulaz na festival je besplatan.