Loading Events
  • This event has passed.

106 domaćih filmskih naslova na 22. Danima hrvatskog filma

15 travanj, 201322. Dani hrvatskog filma održat će se u Studentskom centru, od 15. do 21. travnja.

Prizor iz filma Terarij redateljice Hane Jušić

Na ovogodišnji natječaj, pristiglo je gotovo 300 filmova u kategorijama: igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni te namjenski filmovi i glazbeni spotovi.

Selekcijsko povjerenstvo 22. DHF-a, u sastavu Irena Paulus, Daniel Kušan te Božidar Trkulja, u službenu je konkurenciju uvrstila 106 domaćih filmskih naslova.

“S napunjene 22 godine, hrvatski film, ako si za ovu priliku dozvolimo mjeriti prema kalendaru Dana, završio je srednju školu i sada je otprilike na sredini studija. Shvatio je ideju studiranja, ubrao je kako stvari funkcioniraju, pa si tako nađe i vremena za odmor, bez grozničavosti i nervoze, što, dakako, pospješuje  njegove uspjehe. No, ako mu se pruži prilika rado će se švercati na ispitima i žicati ocjenu više ili barem prolaz. Kako god bilo, svakako je mlad i osjeća se njegova rastuća energija i sve izraženiji šarm. Kada toga postane svjestan imat će još više i jednog i drugog. Dakle, čini se da mu nedostaje malo svijesti i malo više sna. Filmovi su izabrani i mogu se pogledati, prosuditi i ocijeniti. Oni neizabrani također se mogu pogledati, prosuditi i ocijeniti. Dani hrvatskog filma to omogućavaju, a to je dobro, jer nekome će se svidjeti film koji se možda nije našao na platnu, pogledat će ga i o njemu suditi po svojim mjerilima, prepoznati vrijednost i osjetiti ga na svoj način. Koliko su dojmovi različiti toliko su u sebi različiti i hrvatski filmovi kada ih pogledamo svakog ponaosob. Hrvatski film je ušao u bolje dane nazdravljajući s polupunom čašom. Kada je čaša puna do vrha može se lakše proliti, pa je ovako jako dobro”, izjava je članova selekcijskog povjerenstva.

U konkurenciji za nagrade Ocjenjivačkog suda 22. DHF-a, kojega ove godine čine Vera Zima, Filip Šovagović i Zdenko Bašić te za nagrade „Oktavijan“ (HDFK), „Jelena Rajković“ (HDFR), i „Zlatna Uljanica“ (Glas Koncila) natjecat će se: u kategoriji igranog filma 24 naslova, u kategoriji dokumentarnog 20 te u kategoriji animiranog 14 naslova. Konkurenciju za najbolji eksperimentalni film čini 13 uradaka, a za namjenski njih 18, dok se za najbolji glazbeni spot bori također 17 radova.

Dodijelit će se i nagrada „Salona odbijenih“ za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciji, a o njemu će odlučiti Damir Čučić.

Od ove festivalske godine, Velika nagrada Ocjenjivačkog suda DHF-a za najbolji film (Grand Prix) nosi naziv „Surogat“, po Oscarom nagrađenom animiranom filmu, našeg velikog  autora Dušana Vukotića, dok nagrada Ocjenjivačkog suda DHF-a, za najbolju režiju nosi ime našeg preminulog slavnog redatelja i scenarista, Krste Papića.

Dobitnik nagrade „Oktavijan“ (HDFK) za životno djelo, ove je godine redatelj Tomislav Radić.

Bogat i raznolik festivalski popratni program nudi: radionicu eksperimentalnog filma u suradnji s Kinoklubom Zagreb te radionicu 16 mm filma Klubvizije SC. U programu Skate pool kino pogledat ćemo amaterske uratke skaterske tematike, dok  Klubvizija poziva na premijeru svog eksperimentalnog filma „Planeti“ .

U programu „In Memoriam“ publiku će se prisjetiti na velikane hrvatskog filma, Krstu Papića, Borisa Festinija, te Đure Utješanovića.

Predstavit će se i dvije knjige: „Glasnogovornici apokalipse“, autora Željka Kipkea te „Eros na filmu“, Irene Škorić.

Tradicionalno, tu je i program Mala Pula, u sklopu kojeg će se prikazati 5 dugometražnih filmskih uspješnica, prikazanih na prošlogodišnjem pulskom filmskom festivalu.

Pored projekcija u glazbenom programu 22. DHF-a, između ostalih će prisutne zabavljati Stampedo, D Elvis,Tom & the Twisters, Concrete Worms.

Ulaz na festival je besplatan.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute