Loading Events
  • This event has passed.

11. ZagrebDox u zagrebačkom Cineplexxu Centar Kaptol

22 veljača, 2015S približno 150 filmova u 16 programa i uzbudljivim programskim novitetima ZagrebDox u veljači započinje svoju drugu festivalsku dekadu.

11. ZagrebDox
11. ZagrebDox

Jedanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 22. veljače do 1. ožujka 2015. u zagrebačkom Cineplexxu Centar Kaptol. Ove godine se pored već ustaljenih programa: Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstori doxa, Stanje stvari, Teen Dox, Factumentarci i ADU Dox) predstavljaju i novi posebni programi: Triler dox, Blistok i ZagrebDoXXL. I ove će godine ZagrebDox u dnevnim terminima besplatno prikazivati sve filmove iz međunarodne i regionalne konkurencije, kao što će uz još poneko iznenađenje neki od naslova biti ekskluzivno dostupni u MAXtv Videoteci, odmah nakon njihove projekcije na festivalu.

Besani u New Yorku
Besani u New Yorku

Kim Longinotto – Britanska dokumentaristica koja gotovo 40 godina u svojim filmovima daje sliku i glas obespravljenim, marginaliziranim i zlostavljanim ženama diljem svijeta posebna je gošća 11. ZagrebDoxa. Jedna od najznačajnijih dokumentarnih autorica današnjice, majstorica portreta i snažnih ženskih priča,  dobitnica je ovogodišnje Nagrade Mojoj generaciji koju dodjeljuje direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski. U programu 11. festivala moći će se pogledati njezina dva najnovija filma, a redateljica će u programu ZagrebDox Pro održati i majstorsko predavanje.

Pas lutalica
Pas lutalica

Službeni programi Kontroverzni dox i Stanje stvari među najpopularnijim su programima ZagrebDoxa. Ove godine čak s 21 filmom propituju neke od najvažnijih političkih tema i kontroverzi današnjice, od aktualnih promjena u Grčkoj i sudbina istaknutih boraca za slobodu informacija Swartza i Snowdena do vrućih domaćih tema u Titovim odredima smrti. Od razotkrivanja nisu ostale pošteđene ni ekološke i ekonomske manipulacije, a ni seksualna prijestupništva.

 

Kainova djeca
Kainova djeca

Službeni program ZagrebDoxa, Biografski dox, treću godinu zaredom otkriva detalje iz života zanimljivih ličnosti. U njemačkom filmu Prognostičar (The Forecaster) u režiji Marcusa Vettera i Karin Steinberger upoznajemo Martina Armstronga, američkog ekonomskog prognostičara i kreatora jedinstvenog modela kojim je s nevjerojatnom preciznošću godinama unaprijed predvidio najznačajnije događaje u svjetskoj ekonomiji. Aktualni kandidat za nagradu Oscar u kategoriji dokumentarnog filma, U potrazi za Vivian Maier (Finding Vivian Maier), priča je o životu i stvaralaštvu jedne od najboljih uličnih fotografkinja 20. stoljeća. U filmu Onaj pristojni (The Decent One), izraelska redateljica Vanessa Lapa koristi stotine osobnih pisama, dokumenata, dnevnika i fotografija pronađenih prilikom okupacije kuće Heinricha Himmlera 1945., kako bi razjasnila motive, ideale, planove i tajne tzv. arhitekta holokausta, glavnog zapovjednika SS-a.

O ljudima i ratu
O ljudima i ratu

Majstori doxa, program koji publici ZagrebDoxa godinama donosi ostvarenja autora iz samoga vrha svjetske dokumentaristike, na 11. izdanju festivala uključuju 3D omnibus Katedrale kulture u kojem šest velikih redatelja režira priče o šest ikoničkih građevina, zatim Maidan, novo ostvarenje velikog ukrajinskog filmaša Sergeja Loznice o nedavnim događanjima na glavnom kijevskom trgu Maidan, te najnovije filmove Godfreyja Reggija i Petra Krelje.

Veruda
Veruda

Što se nalazi u backstagevima festivala plesne glazbe, armenskog džez-pijanista, rock zvijezda ili baletne predstave, te kako glazbenici odlaze u legendu i koji su korijeni tanga, sve to saznat ćemo u programu Glazbeni globus 11. ZagrebDoxa. Kako je skončao legendarni bubnjar Bijelog dugmeta Goran Ipe Ivandić? Sigurno je da se to dogodilo na vrhuncu njegove karijere, nakon što ga je hašiš koji mu je policija pronašla u bubnjevima koštao slobode –a to iskustvo i psihičkoga zdravlja. Je li se Ipe uistinu bacio s osmog kata hotela Metropol ili je, kako se špekulira, ubijen, istraženo je u dokumentarcu Izgubljeno Dugme Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala. Rock-zvijezde također su u fokusu najnovijeg dokumentarca novozelandskog redatelja Floriana Habichta. U filmu Pulp: film o životu, smrti i supermarketima Habicht je demistificirao zvijezde iz britanskog Sheffielda, a istovremeno dao prikaz života u tom britanskom gradu. Nakon desetogodišnje pauze Pulp se 2012. godine ponovno okupio i odradio koncerte u New Yorku, Londonu i Sheffieldu, gdje je bilo posebno zanimljivo.

Posljednjih100
Posljednjih100

 

Godine 2013. gotovo 350 tisuća partijanera stiglo je u Las Vegas, na najveći svjetski festival dance glazbe, Electric Daisy Carnival. Osim po zvijezdama scene, festival je poznat i po pravim karnevalskim povorkama, pretjeranoj uporabi pirotehnike i interaktivnim umjetničkim instalacijama. U dokumentarcu Pod elektronskim nebom redatelji Dan Cutforth i Jane Lipsitz oživjeli su Electric Daisy Carnival, a među sugovornicima su im i DJ Tiësto, Avicii i Armin van Buren. Tango se rodio u Finskoj? Upravo to tvrdi poznati finski redatelj Aki Kaurismäki i njegovi sunarodnjaci. Ima li to ikakvog smisla? Čini se da ima. Tango Ivanjske noći Viviane Blumenschein otkriva koliko svijet može biti malen kad je riječ o potrazi za korijenima glazbe. U filmu Tigran Adriena Rivolliera upoznat ćemo i sjajnog armenskog džez-pijanista Tigrana Hamasyana, a bit će i zavirivanja iza kulisa jedne od najizvođenijih baletnih predstava na svijetu, baleta Orašar, koji otkrivamo u dokumentarcu Prema Orašaru Serene Meshel-Dillman. U programu je i Piano, piano Marca Carluccija koji je popratio neobičnu turneju pijanistice i skladateljice Alessandre Celletti.

 

Dolazimo kao prijatelji
Dolazimo kao prijatelji

No čarolija ne završava: ljubitelji glazbe na filmu imaju priliku pogledati i Retrospektivu hrvatskih glazbenih dokumentaraca s čak 16 filmova u programu koji, između ostalog, donose priče o Maksimu Mrvici, Bambi Molestersima, Alenu Vitasoviću i Punčkama. Glazbena iznenađenja skrivaju se i u programu Biografski dox, i to u filmu koji nam približava pjevača i svjetskog ljubavnika Rustama Casanovu, te u Majstorima doxa, u dokumentarcu Posjetitelji na kojem je Godfrey Reggio ponovno surađivao s jednim od najutjecajnijih modernih skladatelja, Philipom Glassom.

 

Sve informacije na: http://zagrebdox.net/hr

Details

Start:
22 veljača, 2015 u 17:00
End:
1 ožujak, 2015 u 23:55
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Cineplexx
Zagreb, + Google Map