Loading Events
  • This event has passed.

14. Liburnia Film Festival u Opatiji

22 kolovoz, 2016Svjetskom premijerom filma ‘Nasljeđe’ Sanje Šamanović,u ponedjeljak 22. kolovoza u 20:30 na Ljetnoj pozornici Opatija, bit će otvoren 14. festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival. Na programu su 32 filma, od kojih senjih 22 natječe za sedam festivalskih nagrada, koje će biti dodijeljene zadnjeg dana festivala, u petak 26. kolovoza, u 22 sata. Uz ostale recentne hrvatske naslove, LFF-ova publika prva će imati priliku pogledati pet naslova koji će na LFF-u imati svjetsku premijeru, te još dva filma koji se u Hrvatskoj prikazuju prvi put.

14. Liburnia Film Festival
14. Liburnia Film Festival

Cijela Opatija „disat će“ film jer se osim na Ljetnoj pozornici, gdje će se prikazivati službeni filmski program, u Villi Antonio održavati filmska popodneva, popratni filmski program, razgovori i edukacije (Prvi put snimam Filmaktiva i Filmska početnica: Kako nas film vara? u organizaciji Restarta). Festivalsko okupljalište Caffe bar Eugenian, od utorka do petka, svakodnevno u 12 sati ugostit će Kave s autorom. Razgovore s autorima vodit će filmski kritičar Marko Njegić. Nakon filmskog programa u ponedjeljak, u Old School Pubu će nastupiti Žen, a petodnevno druženje s dokumentaristima, na istom mjestu završava se uz ritmove riječkog benda This Connection.

 

“Jako smo ponosni da su redatelji i članovi filmskih ekipa svih filmova potvrdili gostovanje na festivalu, pa će se publika moći podružiti s njima, osim na Kavi u Eugenianu i u neformalnoj atmosferi festivala, a upravo je ta neformalnost naš svojevrsni trademark”,  naveli su organizatori. Svečano otvorenje u ponedjeljak.

 

Nakon “Nasljeđa”, hrvatsku premijeru imati će “Slobodni” Tomislava Žaje, dugometražni dokumentarac koji se bavi procesom deinstitucionalizacije osoba s intelektualnim poteškoćama i njihovim „povratkom“ u društvo, nakon više godina života u institucijama. Drugi programski blok u 22:30, otvara “Kratki obiteljski film”, riječkog redatelja Igora Bezinovića, njegov drugi film na temu probacije, nastao u produkciji HRT-a. LFF-ovoj publici dobro znana Lana Kosovac (osvojila je nagradu publike za film “Park ljubavi” na 11. izdanju festivala) predstavit će svoj debitantski dugometražni film “Pomutnje”, koji direktno i bez cenzure prati dramatične pripreme i njujoršku praizvedbu istoimene predstave u režiji Branka Brezovca. To je ujedno i prvi film Eurokaza, nekadašnjeg glasovitog kazališnog festivala. Prva večer festivala završit će besplatnom svirkom zagrebačkog benda Žen u Old School Pubu.

 

Dokumentaristi se i ove godine natječu za šest nagrada žirija i nagradu publike. O tome kome će pripasti nagrade odlučuju: filmski kritičar Slobodne Dalmacije Marko Njegić, glavna urednica filmskog časopisa „Cinema&Video International“ i programska suradnica Balkan Florence Express festivala Carolina Mancini, glazbenik, dizajner zvuka i producent Zoran Medved, te prošlogodišnji LFF-ovi laureati – redateljica Tiha K. Gudac (nagrada za najbolji film 13. Liburnia Film Festivala za film “Goli”) i beogradski montažer Dragan von Petrović, (najbolji montažer 13. LFF-a, također za film “Goli”). Svi pobjednici kući će ponijeti unikatne statue liburnijskog umjetnika Saše Jantoleka. Organizatori su za redatelje i producente najboljeg filma po izboru publike i žirija osigurali novčanu nagradu u iznosu od 1.000 američkih dolara.

 

U konkurenciji za nagradu za najbolji regionalni film, koja se dodjeljuje autorima ili produkcijama iz Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije, ove godine se natječe osam filmova. Dobitnik regionalne nagrade ostvaruje direktan ulaz na radionicu BDC Discoveries uz popustod 50 % na entry fee koju osigurava Balkan Documentary Center, a najboljeg režisera direktnim ulazom na radionicu Ex Oriente Film nagradit će Institut dokumentarnog filma – IDF iz Praga. Suorganizator Restart će izradom DCP-a obradovati tim najboljeg regionalnog filma te najboljeg filma prema izboru publike i žirija.

 

Prilika za razgovor s filmskim ekipama bit će Kava s autorom koju će voditi član žirija Marko Njegić (od utorka do petka, Caffe bar Eugenian u 12 sati). Popratni filmski program u Villi Antonio uključuje regionalne dokumentarce uz dodatni govorni program i diskusije. Prvo dokumentarno popodne, u utorak 23. kolovoza s početkom u 17 sati, donosi film “Ona, teatar”, priču o teatrologinji i intendantici nekoliko hrvatskih kazališta Mani Gotovac nakon čega će uslijediti razgovor s redateljicom i producentom filma. U istom terminu sljedećeg dana (srijeda, 24. kolovoza) nakon filma “Claustra” govorit će se o antičkoj i kasnoantičkoj baštini Rijeke i okolice, uz predavanje Petre Predoević Zadković s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.

 

Sa svojih desetak međunarodnih festivalskih nagrada i priznanja, film “Goli” ‘zaslužio je’ ovogodišnji case study uspješnih hrvatskih dokumentaraca, koji će održati Gudac i von Petrović u četvrtak 25. 8. Projekcija filma je u 16:30, a kreativni dvojac govorit će o šestogodišnjem radu na ovoj dokumentarnoj uspješnici. Popodnevna druženja završit će razgovorom o kulturi u malim sredinama (petak 26.8. u 17 sati), a povod za to bit će pretpremijerno prikazivanje prve epizode dokumentarnog serijala “Kultura na radničkoj traci”, Tihe K. Gudac, a koji će se emitirati u jesenskoj shemi HRT-a.

 

Petodnevna festivalska ulaznica može se kupiti za 30, a dnevna za 15 kuna. Ulaz na sva popratna događanja je slobodan.

 

14. Liburnia Film Festival organizira Udruga Liburnia Film Festival, suorganizatori su Restart i Udruga Delta, a partner Festival Opatija. Prijatelji festivala su Filmaktiv, Institut dokumentarnog filma iz Praga i Balkan Documentary Center. Program se izvodi uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Opatije, brojnih prijatelja festivala te, naravno, vjerne festivalske publike.

Details

Start:
22 kolovoz, 2016
End:
26 kolovoz, 2016
Cost:
Kn15 – Kn30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Ljetna pozornica
Opatija, Hrvatska + Google Map