Loading Events
  • This event has passed.

15. Festival alternativnog kazališnog izričaja u Medici

24 svibanj, 2012Petnaesti po redu Festival alternativnog kazališnog izričaja održat će se od 24. do 27. svibnja u Autonomnom kulturnom centru Medika te osim domaćih snaga ugostiti i izvođače iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Belgije i Francuske.

Festival alternativnog kazalištnog izričaja

FAKI (Festival Alternativnog Kazališnog Izričaja) neprofitan je kazališni festival s naglaskom na subverzivne kazališne marginalce. Organizira ga već 15 godina Attack! (nestranačka, neprofitna, nevladina, volonterska udruga građana koja stvara i širi kulturnu i političku alternativu te alternativnu ekonomiju, osiguravajući prostor u javnosti svima koji se žele kreativno izraziti i sudjelovati u promjenama koje vode ka slobodnom društvu), nekad Autonomna tvornica kulture, danas Autonomni kulturni centar.

Sadržajna poveznica je subverzija koja šokira, upozorava, ili naprosto komentira dominantnu kulturu kazališnim i srodnim jezicima. Svi programi su besplatni, festival ne ostvaruje profit, a svi prihodi namijenjeni su ispunjavanju financijskog plana koji je unaprijed definiran. Festival je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba odnosno Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Ministarstva kulture i Open society Institute-a.

Ovogodišnji program:

BRAHVANA, Srbija: Ćelava pjevačica (25 min)

Predstava je inspirirana dramom Ćelava pjevačica, Eugèna Ionesca, te predstavljena kroz poludjelu, kreativnu igru performera utemeljenu na osobnim materijalima uz pjesmu i igru.
BRAHVANA je mala kazališna grupa, osnovana 2010. godine  kao posljedica dugogodišnjeg zajedničkog rada i ljubavi njenih članova u okviru škole teatra Plavog pozorišta iz Beograda. Čine je: Milenko Pećanac, Ivana Vrzić, Đorđe Đorđević i Jelena Mitrović.

cieLaroque/helene weinzierl, Austrija: esnes.n.on² (65 min)

Troje ljudi slučajno se susreću na autobusnoj stanici u Indiji. Oni pokušavaju pobjeći od banalnosti svakodnevnog života, oni posrću u glupostima u potrazi za smislom i na kraju završavaju u labirintu besmisla.
Glupost – osjećaj – besmisao.
Što je glupost?

Potraga za odgovorima na pitanja koja nas prate svaki dan, kao što su pranje zubi ili čekanje na semaforima. Možemo postaviti piranje da li nešto, barem  svojoj površnosti, ima smisla? Možda je razlog problema u Tunisu jednostavno pitanje: zašto je nebo plavo? Možemo li biti sigurni? Glupost. Možemo biti sigurni u apsolutno ništa. Mi ne želimo, ne smijemo, uskoro više nećemo biti u mogućnosti biti sigurni. I tako počinjemo gubiti osjećaj za vrijeme. Oni koji žive isti život svaki dan, će uvijek živjeti u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Austrijska koreografkinja Helene Weinzierl osnovala je cieLaroque/helene weinzierl 1995. godine te su otad nastupali po cijelom svijetu. Njene produkcije dobile su nekoliko međunarodnih nagrada. Umjetnička je direktorica per.form>d<ance Festivala Salzburg a 1990. je godine osnovala tanzimpulse Salzburg, koji svake godine organizira međunarodne plesne festivale – Uskršnji i Jesenski, te Salzburg Performance days.
Neke od njenih produkcija sadrže spoj plesa i teatra; druge su posvećene isključivo jasnom i intenzivnom jeziku pokreta. U zadnjih nekoliko godina, rad družine karakteriziraju interdisciplinarni dijelovi i implementacija videa. Većina produkcija fokusira se na sociopolitički važne teme. Dalje>>

Details

Start:
24 svibanj, 2012
End:
27 svibanj, 2012
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Medika
Zagreb, + Google Map