Loading Events
  • This event has passed.

15. Festival alternativnog kazališnog izričaja u Medici

24 svibanj, 2012Petnaesti po redu Festival alternativnog kazališnog izričaja održat će se od 24. do 27. svibnja u Autonomnom kulturnom centru Medika te osim domaćih snaga ugostiti i izvođače iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Belgije i Francuske.

Festival alternativnog kazalištnog izričaja

Compagnie CONTAINER, Belgija / Francuska: FUNERAL PARTY (70 min)

Jedan stol. Četiri ljudska bića. Hrana, piće. Svečana večera.
Kojom prigodom? … Vraćanje s pogreba…!
Prilikom vrlo neuobičajenog objeda, oni će proniknuti u sebe, otkriti se sebi i drugima u tragikomičnom naporu prihvaćanja sebe i bivanja onime što stvarno jesu. STVARNO živjeti!
Dijelovi svečanog obroka ozračavaju cijelu pozornicu i kulminiraju u potpunoj slobodi.  Osim svojim političkim uvjerenjima i pitanjima identiteta, zbog kojih je naš planet u ratu, kako bi čovjek mogao razminirati svoj vlastiti unutarnji “teritorij” da bi se postavio u bolju poziciju s bitkom i s ostalima?

To je teatar, ili skoro – ples, to je jednostavno život. Ova kreacija otvara pitanje stvarne želje za životom i oslobađanja od svega beskorisnog prije nego što se postigne stvaranje ljudskog društva iz kojeg proizlaze humor i gubitak kontrole.

Grupa je nastala u siječnju 2011., kad se okupilo 5 glumaca, što belgijskih, što francuskih, koji su tijekom obrazovanja radili zajedno, te koje je njihov belgijski voditelj pogurnuo kako bi stvorili jedan svijet u kojem su u simbiozi, unatoč velikim međusobnim razlikama. To je bila glavna težnja grupe Container, koja, kako joj i ime pokazuje, može sadržavati i prenositi skoro bilo što bilo gdje. Bez određenog mjesta, spremna na suradnju sa skoro svima, spremna na putovanja, na davanje, na primanje…

Studentsko kazalište Ivan Goran Kovačić, Hrvatska:  Nostalgia (65 min)

Nostalgia je ”predstava atmosfere” nastala iz procesa rada na improvizacijama u kojima je redateljica provocirala mogućnosti glumaca da se snađu u područjima kojima se neki još nisu bili okušali. Šestero ljudi…. čekaonica… zašto su tu nitko od njih ne zna, a ne znaju ni kuda, kako i kamo dalje…

Redateljica: Renata Carola Gatica
Dramaturginja: Tanja Radović
Tekst: grupa
Izvode:  Zrinka Antičević, Lea Đido, Dean Krivačić, Velimir Kačurov,  Marko Movre, Tanja Radović, Dinko Vujević

KUĆNI TEATAR ŠKRIPZIKL, Hrvatska:  Kućni teatar u kući (45 min)

“Kućni teatar u kući”
Tajna predstava na tajnoj lokaciji. Sudjeluju utjecajna lica zagrebačkog undergrounda. Limitiran upad (25 ljudi) uz bocu alkoholnog pića i obaveznu ulaznicu. Kako doći do nje? Raspitajte se.

KUĆNI TEATAR ŠKRIPZIKL je amaterska glazbeno-pantomimsko-klaunska organizacija koja izvodi predstave za djecu, odrasle i jako stare ljude. Riječ je o vrsti neverbalnog teatra koji svoje predstave zasniva na glazbi iz vlastite produkcije, koja je pak sastavljena od raznih zvukova pucketanja i škripanja (škripanje + mjuzikl = škripzikl). Specijalizirali su se za posebnu vrstu nastupa po kućama, ali ih se kroz zadnjih šest godina moglo vidjeti po kazalištima, galerijama, klubovima, pubovima, trgovima, ulicama, vrtovima i tavanima. Kroz to su vrijeme prošli kroz nekoliko različitih faza i raznih promjena u izrazu, a u vlastitoj su produkciji snimili nekoliko spotova/kratkih fimova, izveli popriličan broj grotesknih performansa, pantomima i skečeva iznenađenja. Istražuju i njeguju estetiku nijemog filma i vodvilja s početka 20. stoljeća.
Stalna postava ovog kućnog teatra broji pet članova, no u raznim projektima sudjeluje oko petnaestak suradnika iz raznih područja stvaralaštva (redatelji, snimatelji, montažeri, fotografi, dizajneri). Dalje>>

Details

Start:
24 svibanj, 2012
End:
27 svibanj, 2012
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Medika
Zagreb, + Google Map