Loading Events
  • This event has passed.

15. Festival svjetskog kazališta u Zagrebu

10 rujan, 2017Petnaesti Festival svjetskog kazališta održat će se od 10. do 16. rujna u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) Zagreb i Muzičkoj akademiji, a u obljetničkom će izdanju ugostiti četiri projekta europskih i svjetskih redatelja s vodećih međunarodnih kazališnih scena, koji predstavljaju spoj inovativnog teatra i teatra empatije, osjećajnosti i gotovo staromodne ljepote.

'Sestre Macaluso'
‘Sestre Macaluso’

Prva na rasporedu (HNK-u, 10. i 11. rujna, u 20 h) je predstava “Što ako su otišle u Moskvu?”, brazilske spisateljice i kazališne i filmske redateljice Christiane Jatahy u produkciji skupine Vertice de Teatro, “parafraza svetog teksta ruske klasike ‘Tri sestre'” Antona Pavloviča Čehova. Posrijedi je emotivna i društvena analiza podjednako vjerna Čehovu, odnosno, Moskvi s početka 20. stoljeća, koliko i Rio de Janeiru današnjice. Redateljica paralelno orkestrira kazališnu i filmsku verziju, pa će tako publika gledati dva različita umjetnička čina – stvarni i virtualni.Jedan dio publike bit će smješten u gledalištu i pratiti film, dok će se drugi nalaziti s izvođačima na pozornici. Kompletan dojam stvara se tek kroz spoj obaju dijelova. Predstava traje dva puta po 80 minuta, s 45-minutnom stankom.

'Što ako su otišle u Moskvu'
‘Što ako su otišle u Moskvu’

U utorak i srijedu, 12. i 13. rujna, od 20 h, na pozornici Muzičke akademije igra lutkarska predstava “Ramona”, u produkciji gruzijskog kazališta Gabriadze, čiju režiju potpisuje “pjesnik na različitim instrumentima”, scenarist, filmski i kazališni redatelj, kipar, lutkar i izvođač Rezo Gabriadze.Ovaj put, “majstor lutke i objekta” Gabriadze u goste nam dovodi izgubljeno djetinjstvo u predstavi najavljenoj kao “slijed malih čuda”. Glavna je junakinja lokomotiva Ramona, optimistična, znatiželjna i živahna, koja se zaljubi u čvrsti čelični stroj imenom Ermon.

'Ramona'
‘Ramona’

“Sestre Macaluso” u izvedbi teatra Sud Costa Occidentale iz Palerma i u režiji talijanske kazališne i filmske redateljice Emme Dante – na programu FSK-a 14. rujna, HNK, 20 h – autorica rekonstruira jedan sicilijanski izgubljeni svijet preko priče o sedam sestara koje se susreću na pogrebu jedne od njih.

'Blockbuster'
‘Blockbuster’

U subotu, 16. rujna, od 20 h, u Muzičkoj akademiji, festival zatvara “urnebesna kazališna kuhinja” “Blockbuster”, Collectifa Mensuel iz belgijskog Liègea, nastala spojem slika, zvukova i sekvenci različitog podrijetla u novu umjetničku cjelinu. Umjetnici su prikupili 1400 kadrova iz različitih američkih filmova i montirali ih u potpuno novom redosljedu koji stvara nova značenja. Istodobno, glumci sinkroniziraju priču koja slijedi politički triler situiran u današnju Belgiju.

 

Ulaznice stoje 80-170 kn, a podrobnije informacije nalaze se ovdje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Details

Start:
10 rujan, 2017 u 20:00
End:
16 rujan, 2017 u 23:00
Cost:
Kn80 – Kn170
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Više lokacija u gradu Zagreb
Zagreb, Hrvatska + Google Map