Loading Events
  • This event has passed.

15. Festival svjetskog kazališta u Zagrebu

10 rujan, 2017Petnaesti Festival svjetskog kazališta održat će se od 10. do 16. rujna u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) Zagreb i Muzičkoj akademiji, a u obljetničkom će izdanju ugostiti četiri projekta europskih i svjetskih redatelja s vodećih međunarodnih kazališnih scena, koji predstavljaju spoj inovativnog teatra i teatra empatije, osjećajnosti i gotovo staromodne ljepote.

'Sestre Macaluso'
‘Sestre Macaluso’

Prva na rasporedu (HNK-u, 10. i 11. rujna, u 20 h) je predstava “Što ako su otišle u Moskvu?”, brazilske spisateljice i kazališne i filmske redateljice Christiane Jatahy u produkciji skupine Vertice de Teatro, “parafraza svetog teksta ruske klasike ‘Tri sestre'” Antona Pavloviča Čehova. Posrijedi je emotivna i društvena analiza podjednako vjerna Čehovu, odnosno, Moskvi s početka 20. stoljeća, koliko i Rio de Janeiru današnjice. Redateljica paralelno orkestrira kazališnu i filmsku verziju, pa će tako publika gledati dva različita umjetnička čina – stvarni i virtualni.Jedan dio publike bit će smješten u gledalištu i pratiti film, dok će se drugi nalaziti s izvođačima na pozornici. Kompletan dojam stvara se tek kroz spoj obaju dijelova. Predstava traje dva puta po 80 minuta, s 45-minutnom stankom.

'Što ako su otišle u Moskvu'
‘Što ako su otišle u Moskvu’

U utorak i srijedu, 12. i 13. rujna, od 20 h, na pozornici Muzičke akademije igra lutkarska predstava “Ramona”, u produkciji gruzijskog kazališta Gabriadze, čiju režiju potpisuje “pjesnik na različitim instrumentima”, scenarist, filmski i kazališni redatelj, kipar, lutkar i izvođač Rezo Gabriadze.Ovaj put, “majstor lutke i objekta” Gabriadze u goste nam dovodi izgubljeno djetinjstvo u predstavi najavljenoj kao “slijed malih čuda”. Glavna je junakinja lokomotiva Ramona, optimistična, znatiželjna i živahna, koja se zaljubi u čvrsti čelični stroj imenom Ermon.

'Ramona'
‘Ramona’

“Sestre Macaluso” u izvedbi teatra Sud Costa Occidentale iz Palerma i u režiji talijanske kazališne i filmske redateljice Emme Dante – na programu FSK-a 14. rujna, HNK, 20 h – autorica rekonstruira jedan sicilijanski izgubljeni svijet preko priče o sedam sestara koje se susreću na pogrebu jedne od njih.

'Blockbuster'
‘Blockbuster’

U subotu, 16. rujna, od 20 h, u Muzičkoj akademiji, festival zatvara “urnebesna kazališna kuhinja” “Blockbuster”, Collectifa Mensuel iz belgijskog Liègea, nastala spojem slika, zvukova i sekvenci različitog podrijetla u novu umjetničku cjelinu. Umjetnici su prikupili 1400 kadrova iz različitih američkih filmova i montirali ih u potpuno novom redosljedu koji stvara nova značenja. Istodobno, glumci sinkroniziraju priču koja slijedi politički triler situiran u današnju Belgiju.

 

Ulaznice stoje 80-170 kn, a podrobnije informacije nalaze se ovdje.

Details

Start:
10 rujan, 2017 u 20:00
End:
16 rujan, 2017 u 23:00
Cost:
Kn80 – Kn170
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Više lokacija u gradu Zagreb
Zagreb, Hrvatska + Google Map