Loading Events
  • This event has passed.

18. Liburnia Film Festival u Opatiji

23 kolovoz, 2020Liburnia Film Festival, festival hrvatskog dokumentarnog filma koji svoje 18. izdanje najavljuje za termin od 23. do 28. kolovoza 2020. na maloj Ljetnoj pozornici i Vili Antonio u Opatiji, u punoljetnost ulazi odgovoran prema brojnim, a prije svega zdravstvenim izazovima, i ambiciozan za iskorake koji u ovoj godini znače produženje festivala na dodatni, šesti dan i obogaćenje međunarodnim filmskim programom Stanje pripravnosti koji daje uvid u ekstremističke pokrete i tendencije u Europi. 

Liburnia Film Festival poziva na Stanje pripravnosti (Foto: promo)

Festival su konferencijom za medije u petak u Rijeci najavili izvršna direktorica LFF-a Jelena Androić, članovi produkcijskog tima Borko Novitović i Ivan Lucić, glasnogovornica festivala Hana Galogaža Lanča te predstavnik RIJEKE 2020 Bernard Koludrović.
Androić je izrazila zadovoljstvo što će među 22 filma u ovogodišnjoj konkurenciji svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru imati čak deset naslova. Riječ je o filmovima 5.4 Lucije Ane Ilijić (samostalna produkcija), BEZ LICA Davida Lušičića (ADU/Zebra), DOKTORICE, PEM V’ GROBEKA Nikoline Barić (samostalna produkcija), EVA, 16 Ene Jagec (Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci), KAJ TO JA RADIM Maria Papića (Renko), ODJECI Mateja Đuzela (Adria Visio / Flip Clip), ONO DRUGO SELO Jadrana Bobana (Fade In), STARAC I RODA Tomislava Jelinčića i Alana Stankovića (Antitalent/Tramal Films/Transmedia Production; Hrvatska/Slovenija/Italija), UŽARSKA RADIONICA IVANA DELIMARA Vlaste Delimar (Domino) i ZAŠTO MAMA VAZDA PLAČE? Karmen Obrdalj (Akademija umjetnosti Banja Luka/samostalna produkcija; BiH/Hrvatska).

U konkurenciji za nagradu za najbolji film festivala po ocjeni žirija, najbolji film po izboru publike, najbolji regionalni film (autori ili produkcije iz Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije) te stručne nagrade za najbolju režiju, montažu, fotografiju i dizajn zvuka, ove će se godine natjecati još i CATAMINE Vedrana Husremovića i Sunčice Ane Veldić (Kinoklub Zagreb), IVANOVA IGRA Tomislava Žaje (Gral Film), JABUKA, TRI DVOPEKA, JOGURT Anite Čeko (Kinoklub Zagreb), JOŠ UVIJEK NE ZNAM Bele Bračko Milešević (Blank), MOJ SVEMIR Yuliye Molina (ADU), MILA Karla Voriha (ADU), PORVENIR Renate Poljak (REA), POSLJEDNJA KINO PREDSTAVA Jasmine Beširević (ADU), PRAZNI SATI Mate Ugrina (Berlin Academy of Arts/Dinaridi Film; Njemačka/Hrvatska), PROGRAM TVOG KOMPJUTERA Inese Antić (Infinum), U IME REPUBLIKE HRVATSKE Gorana Devića (15. umjetnost) i ZA LET SI DUŠO SIGURNA Ante Mitrovića (ADU).

Bez obzira na “neobičnu” godinu, na natječaj za prijave filmova pristiglo ih je oko 90, među kojima i dosad svakako najveći broj njih (više od 10) s područja Primorsko-goranske županije. “To nas veseli jer dokazuje motivatorsku ulogu Liburnia Film Festivala – autori i autorice ovih prostora u sve većoj mjeri snimaju dokumentarne filmove, ili ih se lakše odvaže poslati na festival i prikazati pred većom publikom, a i jedno i drugo je dobro”, kazala je Jelena Androić. Direktor i selektor festivala Oliver Sertić u konkurenciju je odabrao popriličan broj filmova mlađih autorica i autora, koji često “klize” prema eksperimentalnom filmu i filmskom eseju, a na “malu Ljetnu” se, na radost festivala, vraćaju i LFF-ovoj publici poznate autorice i autore, od kojih neki i višestruki laureati, kao što su Goran Dević, Tomislav Žaja, Jadran Boban, Renata Poljak ili David Lušičić.

Najveća je ovogodišnja novost spoj Liburnia Film Festivala s programom Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i poseban međunarodni program naslovljen Stanje pripravnosti, koji uključuje šest međunarodnih dokumentarnih filmova. Riječ je o vrsnim dokumentarističkim ostvarenjima koja bilježe ekstreme naše političke sadašnjosti, neovisno događaju li se oni u “starim” demokracijama, Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, ili na “problematičnom istoku”, u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Grčkoj. Riječ je o naslovima NEKA ŽIVI BUGARSKA Adele Peeva (Bugarska), SLOBODNI DAČANI Monice Lazurean-Gorgan (Rumunjska), IZLAZ Karen Winther (Norveška/Njemačka/Švedska), MAĐARSKA 2018. Eszter Hajdu (Mađarska/Portugal), STIEG LARSSON: ČOVJEK KOJI SE IGRAO S VATROM Henrika Georgssona (Švedska) i DJEVOJKE ZLATNE ZORE Håvarda Bustnesa (Norveška/Danska/Finska).

“Program, kao i njegov naziv, inspirirani su činjenicom da 30 godina nakon nominalnog završetka Hladnog rata i simboličkog rušenja Berlinskog zida Europa (i svijet) stoje u stanju pripravnosti za potencijalni novi rat, bilo da ga definiramo kao politički, socijalni, ekonomski ili uistinu oružani sukob širih razmjera. Dio je programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 – EPK”, kazao je Bernard Koludrović iz RIJEKE 2020 te izrazio zadovoljstvo što je ovaj kvalitetan i kontroverzan filmski program selektiran putem Javnog poziva RIJEKE 2020 u 2019. godini, kojim se i “zajednici” pružila prilika da bude sukreator programa Europske prijestolnice kulture. Stanje pripravnosti će, osim razgovora s redateljima, uživo ili video pozivom, uključivati i masterclass predavanje te okrugli stol o tipskim nacionalizmima i pokretima koji za cilj imaju urušavanje pluralizma i temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

Na tragu teme filmskog programa Stanje pripravnosti te reflektirajući prekinutost i neizvjesnost 2020. godine, nalazi se i ovogodišnji LFF-ov vizual, čiji je autor Bernard Blašković iz Studija Pixel, koji na pola ispresijeca crna boja koja nečitkim i prekinutim čini i samo ime festivala. Vizual je obrazložio Ivan Lucić iz produkcijskog tima, kazavši da on korespondira s političkim crnilom koji zahvaća Europu, krizom EU, raskidom sa životom kakav poznajemo uzrokovanim koronavirusnom pandemijom, te općom neizvjesnošću.

Da budućnost ipak nije u potpunosti neizvjesna pojasnio je Borko Novitović koji je najavio LFF-ove radionice u izvedbi partnera festivala, Prvi put snimam u produkciji Filmaktiva za filmske entuzijaste i početnike koja prijave otvara već 27.7., Filmska početnica u produkciji partnera festivala Restarta, te tradicionalna Pića s autorima, Q&A razgovore s gostima festivala svakog popodneva. Novitović je najavio i da će u 27.7. biti otvoren poziv za volontere i volonterke LFF-a koji će uz rad i druženje imati priliku i mnogo naučiti o produkciji velikih javnih događanja, a pozvao je i na  LFF-ovo Slučajno kino u srijedu 29. 7. U Kružnoj ulici u Rijeci, u sklopu programa “Ljeto u Kružnoj” SU Molekula, na kojem će biti prikazani dokumentarci “Kako se gradi brod” Željka Lukovića i Petra Trinajstića iz 1983, “Godine hrđe” Andreja Korovljeva iz 2000. i “Skoro ništa” Ane Hušman iz 2016.

Organizatori Liburnia Film Festivala napominju da će pratiti epidemiološku situaciju do festivala, te ga za posjetitelje učiniti sigurnim, sukladno svim preporukama lokalnog i nacionalnog stožera civilne zaštite. To će značiti i manji broj sjedećih mjesta u publici, pa posjetitelje pozivaju da čim ranije svoje ulaznice nabaveonline, putem sustava Moje karte.

18. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, RIJEKA 2020, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije i drugi podupiratelji. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, Udruge LFF, podržava Zaklada “Kultura nova”.

Details

Start:
23 kolovoz, 2020 u 20:00
End:
28 kolovoz, 2020 u 23:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , ,

Venue

Ljetna pozornica
Opatija, Hrvatska