Loading Events
  • This event has passed.

22. Crtani romani šou u Domu HDLU-a

10 svibanj, 2019CRŠ Zagreb Comic Cona događa se od 10. do 12. svibnja Domu HDLU-a i po dvadeset i drugi put i okuplja ponajbolje svjetske strip autore, ljubitelje stripa i svega što uz strip ide.

22. Crtani romani šou u Domu HDLU-a

Izložbe, crtanja i potpisivanja, razgovori s publikom, predavanja, sajam stripa, strip-kviz, cosplay natjecanje, škola stripa za djecu, filmske projekcije, VR soba i još mnogi sadržaji bogatog programa očekuju vas od 10. do 12. svibnja u Domu HDLU-a (‘Džamiji’) na 22. međunarodnom festivalu stripa CRŠ Zagreb Comic Con.

Svečano otvorenje održat će se u petak 10. svibnja u 20 sati. Ulaz je besplatan na sva događanja.

Program:

Gosti:

Tanino Liberatore
Ivo Milazzo
Luigi Piccatto
Carlo Ambrosini
Roberto Diso
Helena Klakočar
Valentin Sécher
Niko Henrichon
Christian Lax
Jean-Louis Tripp
Didier Pasamonik
Dario Kukić

Izložbe:

TARZAN – Gospodar džungle, Galerija PM, HDLU, 10. – 12. 5. 2019. – Povodom 90 godina od početka izlaženja stripa, Udruga CRŠ postavlja izložbu “Tarzan – Gospodar džungle” o liku Tarzana i njegovim iteracijama kroz medije. Izložba će se sastojati od reprezentativnih djela iz filmske umjetnosti, književnog opusa i stripa, i obuhvaćati originalne table, filmske plakate, naslovnice knjiga, printove i dr., radove crtača Harolda Fostera, Burnea Hogartha, Russa Manninga, Julija Radilovića Julesa i Igora Kordeja.

Dnevni strip Tarzan, utemeljen na knjizi Edgara Ricea Burroughsa, a s ilustracijama tada 36-godišnjeg Harolda Hala Fostera, predstavljen je američkoj i kanadskoj publici 7. siječnja 1929. godine. Fosterov osjećaj za realizam i kompoziciju, njegovo crtačko umijeće i fluidna anatomija zauvijek će ga obilježiti kao oca avanturističkog stripa. Foster je Tarzanu dao njegov konačan vizualni oblik, uspostavljajući plemenit i aristokratski izgled, što će utjecati na sve autore koji će ilustrirati Tarzanove avanture.

50 GODINA ALANA FORDA, Galerija Prsten, HDLU, 10. – 12. 5. 2019. Alan Ford je više od stripa. On je živi fenomen za nekoliko generacija domaćih čitatelja i jedan od rijetkih zajedničkih aktivnih kulturnih momenata i točka povezivanja svih naroda bivše države. Udruga CRŠ, povodom 50. godišnjice od izlaska prvog broja Alana Forda, izlaže originalne crteže, postere, talijanska i hrvatska izdanja i fotografije, što čine presjek nekih od najpoznatijih i najefikasnijih trenutaka iz 50 godina duge povijesti izlaženja Alana Forda.

HRVATSKI STRIP ZA DJECU – DARIO KUKIĆ, Galerija Prsten, HDLU, 10. – 12. 5. 2019. Izložba našeg plodnog ilustratora, animatora i strip autora Darija Kukića obuhvatit će oko 50 originalnih stranica, naslovnica, skica i ilustracija.

MADE IN CRO – Helena Klakočar, Galerija Prsten, 10. – 12. 5. 2019.

METABARUNI (Francuski institut – Medijateka), u suradnji s Francuskim institutom, 8. – 12. 5. 2019. Radovi crtača Valentina Séchera i Nike Henrichona

COMICS & KOKICE – Galerija Prsten, HDLU

Tema ovogodišnjih filmskih projekcija pod nazivom “Comics & Kokice” je Tarzan pa ćemo prikazati pet dugometražnih filmova o Tarzanu nastalih u proteklih stotinjak godina (između 1932. i 2016.)

Događanja:

Gosti crtaju i potpisuju za publiku

Paneli i Q&A’s

Sajam stripova

Strip-kviz

Cosplay natjecanje

Predavanja Didiera Pasamonika

Stripologija

Kritički kružok Udruge Kurziv

Škola stripa za djecu

Dodjela nagrada Mladi lav

VR Room

Promocije novih izdanja stripova:

Nova izdanja Udruge Crtani romani šou koja će biti dostupna na festivalu:

Russ Manning: Tarzan – Kompletni novinski stripovi
Stan Sakai: Usagi Yojimbo, Knjiga 13 – Sive sjene
Stan Sakai: Usagi Yojimbo, Knjiga 14 – Demonska maska
Francois Boucq: Bouncer – Pravda zmija / Osveta Manchota / Louvesov plijen (Integral)

Detaljan program i satnica

Details

Start:
10 svibanj, 2019
End:
12 svibanj, 2019
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Hrvatsko Društvo Likovnih Umjetnika (HDLU)
Trg žrtava fašizma
Zagreb, Hrvatska