Loading Events
  • This event has passed.

27. Jazz.hr/jesen u dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu

18 listopad, 2017Ovogodišnji, 27. festival Jazz.hr/jesen, koji će se održati od 18. do 21. listopada u dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, predstavit će, uobičajeno, niz uglednih jazz glazbenika i sastava, a organizator, Hrvatsko društvo skladatelja, ustraje na konceptu koji, između ostalog, nalaže promociju aktualne hrvatske i europske jazz scene.

Eric Reed (Foto: Promo)
Eric Reed (Foto: Promo)

Festival će 18. 10. otvoriti Shake Stew, septet nekonvencionalnih austrijskih glazbenika, od reda zanimljivih improvizatora i osobnosti na novoj europskoj jazz sceni. Zajedno s vođom, basistom, skladateljem i aranžerom Lukasom Kranzelbinderom, prozvanim glazbenim čarobnjakom, sastav traga za novim zvukom i mogućnostima stvaranja glazbe izvan granica postojećih žanrova. Album “The Golden Fang”, koji će promovirati u Zagrebu, zasniva se na bogatom zvuku, širokom rasponu glazbenih zamisli i utjecajima koji uključuju razne vidove umjetnosti.

 

Poljski Tomas Chyla Quintet (19. 10.), koji čine mladi poljski glazbenici, redefinira jazz srednje struje, podarujući mu iskren i često romantičan lik. Nerijetko nadilaze jazz idiom te istražuju elemente rocka i folka, a također eksperimentiraju na raznim glazbenim područjima. Na koncertu u Zagrebu predstavit će skladbe s ovogodišnjeg albuma “Eternal Entropy”.

 

Ovogodišnje izdanje Jazz Ex Temporea, projekta Elvisa Stanića, bavi se istraživanjem zvukova “Sjeverne Tišine” – usporedbi hrvatske i norveške glazbene tradicije, izrečene jezikom jazza. Glazbenici dvije potpuno različite, no u nekim segmentima čak i vrlo slične glazbene tradicije, ispričat će svoju priču, a zatim je međusobno razmijeniti i stvoriti sasvim novu glazbu, nastalu na licu mjesta i na tragu najboljeg iz oba svijeta. Povezuje ih zajednički jezik jazza, kojim se svi tečno koriste mada ga govore s različitim naglascima. Nastupaju 20. listopada.

 

Festival će 21. 10. zaključiti trio pijanista Erica Reeda, jednog od, vele, najnaprednijih mislilaca u glazbi.

 

Festival je poznat i po svojem pedagoškom djelovanju. Tako će na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 20. 10. radionicu opod nazivom “Sounds of the Northen Silence” održati norveški glazbenici Erlend Apneseth i Maren Selvaag, a 21. 10. Eric Reed. Radionice organizira Jazz.hr u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži – Jazz Lab radionice.

 

Svi koncerti počinju u 19.30. Ulaznice stoje 70-100 kn, a podrobnije informaccije nalaze se ovdje.

Details

Start:
18 listopad, 2017 u 20:00
End:
21 listopad, 2017 u 23:00
Cost:
Kn70 – Kn100
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , , , , ,

Venue

Muzička akademija
Zagreb, Hrvatska + Google Map