Loading Events
  • This event has passed.

4. ISPOD BINE – sound art festival u Domu mladih u Splitu

4 studeni, 2019ISPOD BINE, sound art festival održat će se od 4. do 11. studenog u raznim prostorima Doma mladih u Splitu.

4. ISPOD BINE

Program se otvara radionicom ZUMOFONIJE koju će voditi Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo. Radionica je namijenjena mladim umjetnicima, prvenstveno glazbenicima, ali i svim zainteresiranima, a održava se od ponedjeljka, 4.11. do četvrtka, 7.11. sa javnom prezentacijom na otvaranju izvedbenog dijela četvrtog ISPOD BINE festivala u petak, 8. studenog.

Izvedbeni dio ovogodišnjeg festivala počinje u petak, 8.11. prezentacijom radionice i izvedbom ZUMOFONIJE, te se nastavlja najisčekivanijom izvedbom ovogodišnjeg festivala: duom URUK koji sačinjavaju MASSIMO PUPILLO, basist benda Zu i THIGHPAULSANDRA iz legendarnog benda Coil.

URUK je novi glazbeni pothvat Massima Pupilla (Zu, Triple Sun) i Thighpaulsandre (Coil). Njihov koncert odvest će publiku na mračna i smiona mjesta. No pored toga, URUK pruža izazovno i imerzivno slušačko iskustvo iznimne dubine, ambijent mračan kao katran i duboki drone koji kao da vas hvata za grlo. Bogatstvo tekstura i atmosfera u koju je ovo umjetničko djelo uronjeno takvog je intenziteta da će ga posjetitelji zasigurno nakon koncerta preslušavati mnogo puta ne želeći napustiti svijet kojeg je dočarao ovaj dvojac izvanrednih umjetnika koji će nastupiti uživo uz video projekciju u Amfiteatru Doma mladih.

U subotu, 9.11. slijedi izvedba novog projekta Kuće ekstremnog muzičkog kazališta DB Indoša F : I : L : M : S : K : A : T : E : K : A, glazbeno-scenski spektakl kakvima Indoš uvijek iznova oduševljava i u kojem ovaj put sudjeluju: DB Indoš, Tanja Vrvilo, Ivana Pedljo, Lidija Šola, uz glabu ex SexA / Ivan Bilosnić Bic, Nino Prišuta, Ratko Danilović, i Cul-de-sac / Damir Prica Kafka te video mapping Ivana Marušića Klifa. Pojam FILMSKA TE(KA) Ivana Martinca odgovara zbroju od 11(9) slova koja zadaju glasovno-opružno izvođenje svih filmova navedenih u originalnom radu koji počinju prvim slovom ovog Filmskotekarijuma. Ova tiha mobilna mega(reflekto)fonska kulisa povremeno je nadglasavana živim glasovima i njima pripadajućim oprugama, post-noise kaotičnom bukom gitare, basa, bubnja i saksa.

U nedjelju, 10.11. nastupaju tri vrsna eksperimentalna glazbenika iz Beograda, Igor Čubrilović, Ivan Čkonjević i Igor Stangliczky, koji su se ovom prilikom okupili da bi prezentirali novi projekt Feedback Essays. Feedback ima svoje mjesto u povijesti glazbe kao primjer “buke” ili kao neartikulirani zvučni izvor, kao “tehnička greška”, no također je vješto upotrebljavan kao jednakovrijedan i legitiman materijal za skladanje. Od Stockhausena do Eliane Radigue, od Jimija Hendrixa do Toshimarua Nakamure, feedback zauzima svoje mjesto kao jedinstven izvor zvuka. Svoje viđenje feedbacka predstavit će Igor Čubrilović na rezonatoru, Ivan Čkonjević na semi-akustičnoj električnoj gitari i Igor Stangliczky sa No-Input Mixerom.

Četvrto sound art putovanje u Domu mladih zatvara se vrlo eksplicitnom hibridnom izvedbom poznatih hrvatskih i međunarodnih glazbenika i medijskih umjetnika pod nazivom COLONELLO FUTURISTA: Sonvoyce On Source. U projektu sudjeluju: Mirko Soldano, Mario Kalogjera, Vladislav Knežević, Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Hrvoje Pelicarić, DB Indoš, Tanja Vrvilo, Elena Krivoshey i Richard Edgeler.

Formacija glazbenika i medijskih umjetnika pod nazivom Sonvoyce On Source počela je u ožujku 2017. godine s radom na konceptima i umjetničkim radovima koji kroz različite interdisciplinarne aktivnosti, suradnje i kreativne procese stvaraju platformu za promišljanje složenih odnosa između tehnologije, znanosti i umjetnosti. Naziv predstavlja kodiranu poruku Convoys On Course, korištenu za vrijeme Drugog svjetskog rata prilikom isplovljavanja američkih konvoja pomoći saveznicima u Europi.

Koristeći zvuk i sliku, performativni i intermedijski diskurs Sonvoyce On Source artikulira osjećaje, energije i stanja koja detektiraju radikalnu promjenu društvene paradigme. Pukotine u turbulentnom i nepredvidljivom vremenu interakcije ljudi i strojeva, nove vrste emocionalnosti, ostaci humaniteta, pitanja tradicije i nepripremljenosti za radikalno “druge” kategorije i društvene odnose, fantastično i utilitarno, rubni aspekti znanstveno-tehnološkog panoptikuma kao i uspostavljanja novih stvarnosnih kategorija koje se konstruiraju u kontekstu transhumanizma osnove su i temeljne konceptualne odrednice za kreativno i istraživačko djelovanje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Details

Start:
4 studeni, 2019 u 20:00
End:
11 studeni, 2019 u 23:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Dom mladih
Split, Hrvatska