Loading Events
  • This event has passed.

5. Izlog suvremenog zvuka u SC-u donosi koncerte, radionice i glazbeni dox

3 svibanj, 2017Peti međunarodni festival suvremene glazbe Izlog suvremenog zvuka održat će se od 3. do 6. svibnja 2017. u prostorima Studentskoga centra u Zagrebu (Teatar &TD, Galerija SC, MM centar, Francuski paviljon). Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

5. Izlog suvremenog zvuka
5. Izlog suvremenog zvuka

Na ovogodišnjem izdanju Izloga učestvovat će stotinjak umjetnika iz 12 zemalja: Austrije, Belgije, Danske, Engleske, Francuske, Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Portugala, Slovenije, Srbije i Švicarske. Četiri dana Izlog arezervirana za peto proljetno druženje u Studentskom centru okupit će glazbenike, skladatelje, umjetnike zvuka, glazbene istraživače i improvizatore, DIY majstore i izumitelje instrumenata koji će se predstaviti kroz gotovo 30 programa s područja suvremenoga zvuka.

 

„Osim gotovih radova Izlog je platforma koja obuhvaća i radove u nastajanju, istraživačke procese te otvara prostor za stvaranje novih ideja, pokretanje novih inicijativa i suradnji. Upravo u tom nastojanju, ovogodišnji Izlog donosi opsežniji edukativni program – radionice za glazbenike, graditelje DIY instrumenata i oblikovatelje zvuka“, najavila je Davorka Begović, umjetnička voditeljica festivala.

Phill Niblock (lijevo) i Thomas Ankersmit (Foto: Maarten Mooijman)
Phill Niblock (lijevo) i Thomas Ankersmit (Foto: Maarten Mooijman)

Zahvaljujući nastavku suradnje s partnerima Multimedijalnim institutom, Galerijom Močvara, festivalom Sonic Acts i Francuskim institutom, 5. rođendan Izloga počinje bogatim uvodnim programom: artist talkom, koncertima, radionicom i projekcijom filma o Martinu Bartlettu.

 

Razgovor s intermedijalnim umjetnikom Phillom Niblockom te skladateljem i glazbenikom Thomasom Ankersmitom moderirat će Petar Milat, a druženje je zakazano za utorak, 18. travnja, u 19:00 u kafiću Teatra &TD. Njihov zajednički koncert slijedi dan poslije, u srijedu, 19. travnja. Njujorški pionir minimalizma, kultni filmaš i glazbenik, svestrani umjetnik koji radi na području glazbe, filma, fotografije, videa i računalnih procesa, 83-godišnji Phill Niblock vraća se u Teatar &TD nakon 7 godina, ovoga puta s majstorom prostorne kompozicije i vrhunskim istraživačem akustičkih fenomena Thomasom Ankersmitom.

Franz Hautzinger (Foto: Tjaša Kalkan)
Franz Hautzinger (Foto: Tjaša Kalkan)

„Nitko ne postavlja standarde kao Thomas Ankersmit. Svojim analognim synthom zaposjest će prostor i uši slušatelja u tom prostoru. Fantomski zvukovi penetriraju lubanju na uznemirujuće načine, plešu čim se nađu unutra, i nestaju ili se transformiraju u nešto drugo i najmanjim pokretom glave. Sve drugo je te večeri bila blijeda usporedba s intenzitetom i fokusom njegove izvedbe“, René van Peer, Gonzo Circus.

 

Na zagrebačkom će koncertu obojica glazbenika predstaviti svoje nove solističke radove, kao i zajednički set. Glazbu prati projekcija Niblockovih filmova od kojih je većina rijetko prikazivana.Koncert počinje u 21 sati u Velikoj dvorani &TD-a.

Noise koncert prvog šahtofonskog benda u Kinu SC (Foto: Ivan Gundić)
Noise koncert prvog šahtofonskog benda u Kinu SC (Foto: Ivan Gundić)

22. travnja u Kinu SC od 23:00 sati na rasporedu je koncert šahtofonskog benda koji čine članovi nekadašnje alternativne noise rock grupe SexA, Ivan Bilosnić Bic, Ratko Danilović i Nino Prišuta, šahtofonisti Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo, saksofonist Damir Prica Kafka i multimedijski umjetnik Ivan Marušić. Šahtofonski „songovi“ ili šahtofonije svakako imaju elemente industriala koji ponajviše proizlaze iz prirode instrumenta, ali kroz spoj s gitarom, basom, bubnjevima i saksofonom i elemente free jazza, avant i post-rocka te noisea. Bučno, moćno i sirovo iskustvo.

 

U utorak, 2. svibnja u MM centru od 19:30 Sonic Acts poziva na projekciju filma Elektro-Pitagora: Portret Martina Bartlettao skladatelju i ponosnom homoseksualcu koji je 1970-ih i 1980-ih godina prvi upotrijebio „mikro računalo“. Redatelj Luke Fowler ovim filmom odaje počast Bartlettovim glazbenim idejama i djelu.

Alen Sinkauz (Foto: Damir Žižić)
Alen Sinkauz (Foto: Damir Žižić)

Istu večer je i koncert trojice fantastičnih improvizatora, kao najbolji uvod u ovogodišnji Izlog. Pierre Bastien (DIY instrumenti i truba), Franz Hautzinger (skladatelj i trubač) i Alen Sinkauz (skladatelj, basist) međudobno dijele način pristupa glazbi i određene poetičke karakteristike, kao i strast za improvizacijom. Na ovom koncertu prvi put dijele i stage. U suorganizaciji Galerije Močvara i Muzičkoga salona, dođite u Polukružnu dvoranu Teatra &TD od 21:00 sati.

Elena Kakaliagou (Promo fotografija)
Elena Kakaliagou (Promo fotografija)

Radionički program sastoji se od radionice podijeljene u dva dijela, ona za puhače i druge glazbenike instrumentaliste i ona za oblikovatelje zvuka, obje pod vodstvom berlinskoga puhačkog ansambla Zinc & Copper. Radionica će trajati tri dana, od 1. do 3. svibnja, a završni koncert voditelja i polaznika radionice zatvorit će prvi dan festivala, 3. svibnja u Velikoj dvorani &TD-a, od 23:00 sati. Zinc & Cooper su Hilary Jeffery – trombon, Elena Kakaliagou – rog, Gideon Kiers – računala i Ralf Meinz – živa elektronika.

 

Prijave i pitanja šaljite na [email protected], a o ovogodišnjem festivalu sve informacije na www.izlogfestival.com.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Venue

Studentski centar
Zagreb,