Loading Events
  • This event has passed.

6. Antifa night u Močvari uz Oi Polloi

8 svibanj, 2015Oi Polloi dolaze u Zagreb i Hrvatsku po prvi puta 8. svibnja na sam Dan oslobođenja Zagreba, kako bi s Mreža Antifašistkinja Zagreba, Torpedo Syndicate Zagreb i svima vama, zapalio trnjanski krijes i potpalio stalno-goreću vatru antifašizma.

6. Antifa Night u Močvari
6. Antifa Night u Močvari

“Program u kojem sudjeluju srodne organizacije, radnice i radnici, studenti i studentice i nezaposleni i nezaposlene ima za cilj skrenuti pozornost na često zaboravljene tekovine proizašle iz antifašističke borbe (svima dostupan rad, stanovanje, obrazovanje, kultura) kao i potrebu svakodnevnog organiziranog suprotstavljanja fašizmu koji se ponovo valja našim ulicama. Na veliki jubilej – 70 godina oslobođenja Zagreba kontinuirano vas podsjećamo preko povijesnih fotografija, dokumenta i svih ostalih memoara o pobjedi nad fašizmom putem fejs stranice 70 godina oslobođenja Zagreba (ako netko slučajno nije stisnuo like, još stigne), a Antifa night će i ove godine biti centralni antifašistički muzičko-društveni event u Zagrebu, zemlji i regiji. Još uvijek smo u procesu najave svih planiranih događanja koja će prethoditi našem 70o nightu, pa su mnoge uši već vjerojatno načule da vraćamo u život zaboravljene “Trnjanske kresove” na obali Save. Dok sve još pripremamo, podsjetimo: obljetnica je važna i velika, potrudit ćemo se da ju dostojno obilježimo, ali ono na što nas podsjeća treba imati na umu i ostale dane u godini. Prijetnja fašizma i nakon 70 godina stidljivo, no sve podmuklije vreba iz mraka, a krijesovi koje palimo su tu da taj avet prošlosti zadrže podalje od svijeta živućih!”, uvodne su riječi Mreža Antifašistkinja Zagreba o ovom koncertnom događaju.

 

Oi Polloi (anarcho street-punk, Škotska) – jedan je od onih bendova čije ime govori samo za sebe. Ta starogrčka riječ, uvriježena u engleskom jeziku, označava “mnoge”, “masu”, “rulju”, “proletarijat”. Ona je također i igra riječima s obzirom na to da je upravo britanski Oi! glazbena scena i muzički pravac iz kojeg ovi škotski mangupi potječu. Odrasli na ulicama Edinburgha (ili Dùn Èideann-a, kako ga vole zvati) otpočetka su bili sve samo ne običan punk bend. Članovi su bili mješavina antifašističkih skinheadsa, punkera i crusterskih skvotera što je na kraju pridonijelo i specifičnom zvuku koji se može opisati kao pas mješanac između Crassa i Motörheada. Lajtmotivi pjesama kreću se od zajebancije sublimirane u alkoholnim parama pa sve do policijske brutalnosti, kapitalizma, homofobije, rasizma i zagađenja. No, da se ne radi o samo još jednom preachy punk bendu svjedoči i činjenica da su njihovi članovi, a naročito frontmen Deek činili aktivnu jezgru brojnih kontrakulturnih pokreta u Velikoj Britaniji od 80ih do danas – od Antifašističke akcije i inicijativa za radnička prava pa sve do anarhističkih ekoloških organizacija i skvoterskih okupacija. Šlag na kraju je i činjenica da ovi borci protiv poslovičnog britanskog konzervativizma istovremeno gaje veliku ljubav prema starokeltskoj kulturi i tradiciji pa tako imaju i nemali broj (punk) pjesama na staroškotskom gaelskom jeziku. Takav stonehengeovski pogo među menhirima savršeno nadopunjava krijesove koji će se u sklopu obljetnice oslobođenja našeg grada paliti na nasipu blizu Močvare. Ukratko, bend koji jamči kuršlus, rusvaj ali i društvenu oštricu kakva nam je danas prijeko potrebna. “Having a laugh, and having a say!”

 

Red Union (antifascist punk rock, Srbija) – S ponosom najavljujemo i sljedeći bend koji nam stiže na ovaj jubilej, perjanice srpske antifašističke scene i jedan od najangažiranijih europskih bendova – novosadski Red Union! Ove godine slave punih 15 godina postojanja tijekom kojih su snimili tri albuma “Rebel Anthems”, “Blackbox Recorder” i “Rats and Snakes” te odsvirali preko 150 koncerata prošavši uzduž i poprijeko čitavu Europu dijeleći stage sa mnogim eminetnim imenima svjetske hardcore, punk i ska scene. Utjecaji koji se mogu pronaći u opusu benda kreću se od The Clasha, Stiff Little Fingersa, Cock Sparrera i The Jama pa sve do nešto novijih Swingin’ Utters-a, Living Enda, US Bombsa ili Dropkick Murphysa. Crveno ofarbani punk rock, 161% angažirani i spremni rasturiti Močvaru!

 

Gipsy Mafia (antifa hip-hop, BiH) – Dokaz da antifašizam nadvladava subkulturne okvire našli smo u Zrenjaninu iz kojeg nam na Antifa Night dolazi hip hop spektakl – Gipsy Mafia! Ovaj duo čine braća Skill i Buddy O.G., a njihov album “Ciganska posla” beskompromisno je i borbeno razračunavanje sa svakovrsnim predrasudama. Za sebe s ponosom kažu da su antifa Cigani, iako bi se iz imena “Gipsy mafija” dalo naslutiti da se radi o kvazi-gangsta i mačo tematici inače ustaljenoj u mnogih balkanskih repera, ovi momci progovaraju o socijalno-društvenim temama, nepravdi, svakodnevnoj diskriminaciji na ulici, “kod lekara, u prodavnici” te životu na marginama društva. Gipsy mafiu je zagrebačka publika već imala prilike upoznati, a dobrosusjedski odnosi učvršćeni su i suradnjom s našim omiljenim trešnjevačkim hip hoperima Fetbojsima u zajedničkoj pjesmi “Jebeš Sistem”. Ovaj autentični dvojac natjerat će nas svojim tvrdim i britkim rimama da visoko u zrak dignemo srednjaka
fašizmu!

 

Nature Boys (SAD) – U suradnji s Reci:Klaonica najavljen je i četvrti bend za ovogodišnji antifa najt: Nature Boys nam dolaze iz Kansas Citya i praše garage punk s daškom hc-a, postpunka i svega dobroga. Trojac koji je je uvijek na cesti, u potrazi za novim gigom, razdrmat će vas u sklopu svoje europske turneje. Do sada su izdali dva albuma, oba nazvana Nature Boys, a najbolje ih je opisati kao post-državnu apokalipsu koja vam radosno dolazi u susret.

 

Fetbojsi (Zagreb) – Fetbojsi su projekt nastao 2012. spajanjem ideje dvaju prijatelja: Badže i Želka da zajedno bacaju rime i tako stvaraju rap pjesme na Lukine instrumentale. Ovo prijateljstvo kreće od negdje kraja 20. stoljeća od kad se ova dva Rap Apoljona poznaju. Prvu zajedničku rap stvar snimili su davne 2003. i od tad je svatko od njih radio na svojim stvarima. Bilo da je to Badžo repao pod drugim aliasom Bayal svoje solo uradke ili snimao stvari za projekt Nas Pet ili Želko s aliasom Fat Kat snimajući i nastupajući u grupi ACC. Danas su Fetbojsi socijalno neosvješten bend koji ostavlja svoj trag vokalnim izričajem u rimama o svim tim malim stvarima u životu koje ih vesele. Tematski njihove pjesme prožete su temama o pivu s vječnom polemikom je li bolji Pramen ili Žuja!? Ovi momci odrasli na zagrebačkoj Trešnjevci na potezu od pizzerije Yes DG do ćevabdžinice Fontana snimaju pjesme o hrani i veselju koja ista im pruža u životu. Njihov život je bajka i tako ga ostavljaju u svojim pjesmama, pa njihovim slušateljima nikad nije jasno tko od njih dvoje je Bacchus, a tko Dioniz. Fetbojsi kao projekt davno je prevazišao samo Badžu i Želku i oni su sad svojevrsni pokret sedam prijatelja (Luka Kamatarko, AC3PO, Fetboj Džek, Fartboy Junior, MC Čajkovski) koji su okupljeni oko kvalitetnog druženja i uživanja u životu.

 

Ulaznice u pretprodaji po cijeni od 30 kuna potražite u Dirty Old Shopu, Tratinska 18.

Details

Date:
8 svibanj, 2015
Time:
21:30 - 23:55
Cost:
Kn30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , , , ,

Venue

Močvara
Zagreb, Hrvatska + Google Map