Loading Events
  • This event has passed.

6. MAGfestival u Splitu

28 kolovoz, 2015MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe, ove će se godine održati po šesti puta od 28. kolovoza do 6. rujna u Splitu.

MAGfestival u Splitu
MAGfestival u Splitu

Na 6. MAGfestivalu predstavit će se već renomirani i afirmirani hrvatski i inozemni komorni sastavi, kao i sastavi koji tek čekaju svoju afirmaciju. Čast otvorenja pripada triju GIG koji je jedan od najnagrađivanijih komornih sastava u Hrvatskoj. Tijekom festivala publika će moći uživati u dosad neviđenom kulturno umjetničkom programu “Mandolina kroz stoljeća”, izvedbama mladih glazbenika iz festivalskog ansambla sastavljenog od članova Udruge MAG i gostiju te nedavno osnovanog Kairos trija. Za kraj, ostavljena su dva vrhunska koncerta – ponajboljeg komornog europskog gitarističkog sastava – Zagrebačkog gitarističkog kvarteta te njemačkog gudačkog kvarteta Pegasos uz gostovanje pijanistice Ivane Štimac.

 

Prijašnja izdanja MAGfestivala privukla su veliku pozornost splitske publike, ali i stranih gostiju (cca. 130 slušatelja po koncertu) te brojnih hrvatskih i regionalnih medija. Ove godine na festivalu će se kroz šest koncertnih večeri predstaviti renomirani i afirmirani hrvatski i inozemni komorni sastavi, kao i sastavi koji tek čekaju svoju afirmaciju. Ulaznice za pojedinačne večeri, kao i kompleti ulaznica za cijeli festival moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita.

 

Program 6. MAGfestivala

 

Četvrtak (28.08.) – otvaranje 6. MAGfestivala – Trio GIG (Gordan Tudor – saksofon, Ivan Batoš – klavir i Goran Jurković – saksofon),
Ovaj atraktivni komorni sastav je utemeljen 2006. godine i nagrađivan na glazbenim festivalima diljem Hrvatske. Osim (pra)izvedbi skladbi domaćih i stranih skladatelja, nastalih na poticaj članova ansambla, okosnicu repertoara trija GIG čine transkripcije kapitalnih djela komornog repertoara za klavirski trio i slične ansamble.

 

Nedjelja (30.08.) – „Mandolina kroz stoljeća“ – Jedinstven i originalan program, kakav se rijetko može čuti na glazbenim pozornicama i festivalima u Hrvatskoj. Čak devet glazbenika izvest će široku lepezu glazbe napisane za mandolinu od razdoblja baroka preko reomantizma i klasike pa sve do modernog doba. Na ovom koncertu ćemo čuti i kako mandolina zvuči u suzvučju sa instrumentima s kojima obično nije u doticaju – harfom, flautom i oboom.

 

Ponedjeljak (31.08.) – Festivalski ansambl sastavljen od članova Udruge MAG i gostiju. Posebnu atrakciju svakog MAGfestivala čine koncerti festivalskog ansambla. I ove godine festivalski ansambl sastavljen od, mahom mladih splitskih glazbenika, članova Udruge MAG i gostiju, njih preko dvadeset, izvest će program kakav publika u Splitu do sada nikada nije imala priliku čuti.

 

Srijeda (02.09.) – Zagrebački gitaristički kvartet (Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković, Frane Verbanac – gitare). Jedan od ponajboljih komornih sastava ove vrste u Europi, nastupao diljem svijeta, sa dvadesetpetgodišnjom tradicijom muziciranja, izvest će raznovrstan program, od skladbi baroknih majstora pa sve do atraktivnih skladbi južnoameričkih autora.

 

Subota (05.09.) – Kairos trio (Lucija Mandić – violina, Robert Žburin – violončelo i Kristina Cvitanić – klavir)- Posebna ideja MAGfestivala je i osiguravanje platforme mladim glazbenicima i komornim sastavima za afirmaciju na glazbenoj sceni. Kairos trio, nedavno osnovan u Trogiru, po prvi puta će se predstaviti splitskoj publici i to djelima Haydna, Papandopula i Rahmanjinova.

 

Nedjelja (06.09.) – Gudački kvartet Pegasos (Njemačka) i Ivana Štimac (klavir). Međunarodni karakter ovogodišnjeg MAGfestivala će opravdati gudački kvartet Pegasos osnovan 1991. u Stuttgartu. Njima će se na ovom koncertu pridružiti i mlada kaštelanska pijanistica Ivana Štimac u zajedničkoj izvedbi Schumannovog klavirskog kvinteta.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Details

Start:
28 kolovoz, 2015 u 18:00
End:
6 rujan, 2015 u 23:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Muzej grada Splita
Split, Hrvatska + Google Map