Loading Events
  • This event has passed.

6. MAGfestival u Splitu

28 kolovoz, 2015MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe, ove će se godine održati po šesti puta od 28. kolovoza do 6. rujna u Splitu.

MAGfestival u Splitu
MAGfestival u Splitu

Na 6. MAGfestivalu predstavit će se već renomirani i afirmirani hrvatski i inozemni komorni sastavi, kao i sastavi koji tek čekaju svoju afirmaciju. Čast otvorenja pripada triju GIG koji je jedan od najnagrađivanijih komornih sastava u Hrvatskoj. Tijekom festivala publika će moći uživati u dosad neviđenom kulturno umjetničkom programu “Mandolina kroz stoljeća”, izvedbama mladih glazbenika iz festivalskog ansambla sastavljenog od članova Udruge MAG i gostiju te nedavno osnovanog Kairos trija. Za kraj, ostavljena su dva vrhunska koncerta – ponajboljeg komornog europskog gitarističkog sastava – Zagrebačkog gitarističkog kvarteta te njemačkog gudačkog kvarteta Pegasos uz gostovanje pijanistice Ivane Štimac.

 

Prijašnja izdanja MAGfestivala privukla su veliku pozornost splitske publike, ali i stranih gostiju (cca. 130 slušatelja po koncertu) te brojnih hrvatskih i regionalnih medija. Ove godine na festivalu će se kroz šest koncertnih večeri predstaviti renomirani i afirmirani hrvatski i inozemni komorni sastavi, kao i sastavi koji tek čekaju svoju afirmaciju. Ulaznice za pojedinačne večeri, kao i kompleti ulaznica za cijeli festival moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita.

 

Program 6. MAGfestivala

 

Četvrtak (28.08.) – otvaranje 6. MAGfestivala – Trio GIG (Gordan Tudor – saksofon, Ivan Batoš – klavir i Goran Jurković – saksofon),
Ovaj atraktivni komorni sastav je utemeljen 2006. godine i nagrađivan na glazbenim festivalima diljem Hrvatske. Osim (pra)izvedbi skladbi domaćih i stranih skladatelja, nastalih na poticaj članova ansambla, okosnicu repertoara trija GIG čine transkripcije kapitalnih djela komornog repertoara za klavirski trio i slične ansamble.

 

Nedjelja (30.08.) – „Mandolina kroz stoljeća“ – Jedinstven i originalan program, kakav se rijetko može čuti na glazbenim pozornicama i festivalima u Hrvatskoj. Čak devet glazbenika izvest će široku lepezu glazbe napisane za mandolinu od razdoblja baroka preko reomantizma i klasike pa sve do modernog doba. Na ovom koncertu ćemo čuti i kako mandolina zvuči u suzvučju sa instrumentima s kojima obično nije u doticaju – harfom, flautom i oboom.

 

Ponedjeljak (31.08.) – Festivalski ansambl sastavljen od članova Udruge MAG i gostiju. Posebnu atrakciju svakog MAGfestivala čine koncerti festivalskog ansambla. I ove godine festivalski ansambl sastavljen od, mahom mladih splitskih glazbenika, članova Udruge MAG i gostiju, njih preko dvadeset, izvest će program kakav publika u Splitu do sada nikada nije imala priliku čuti.

 

Srijeda (02.09.) – Zagrebački gitaristički kvartet (Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković, Frane Verbanac – gitare). Jedan od ponajboljih komornih sastava ove vrste u Europi, nastupao diljem svijeta, sa dvadesetpetgodišnjom tradicijom muziciranja, izvest će raznovrstan program, od skladbi baroknih majstora pa sve do atraktivnih skladbi južnoameričkih autora.

 

Subota (05.09.) – Kairos trio (Lucija Mandić – violina, Robert Žburin – violončelo i Kristina Cvitanić – klavir)- Posebna ideja MAGfestivala je i osiguravanje platforme mladim glazbenicima i komornim sastavima za afirmaciju na glazbenoj sceni. Kairos trio, nedavno osnovan u Trogiru, po prvi puta će se predstaviti splitskoj publici i to djelima Haydna, Papandopula i Rahmanjinova.

 

Nedjelja (06.09.) – Gudački kvartet Pegasos (Njemačka) i Ivana Štimac (klavir). Međunarodni karakter ovogodišnjeg MAGfestivala će opravdati gudački kvartet Pegasos osnovan 1991. u Stuttgartu. Njima će se na ovom koncertu pridružiti i mlada kaštelanska pijanistica Ivana Štimac u zajedničkoj izvedbi Schumannovog klavirskog kvinteta.

Details

Start:
28 kolovoz, 2015 u 18:00
End:
6 rujan, 2015 u 23:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Muzej grada Splita
Split, Hrvatska + Google Map