Loading Events
  • This event has passed.

63. Pula Film Festival – hrvatske premijere, ženske filmske snage i važnost scenarija

9 srpanj, 201663. izdanja Pulskog filmskog festivala održati će se od 9. do 16. srpnja u Puli.

Pula Film Festival
Pula Film Festival

63. Pulski filmski festival donosi:

 

– Više od pola hrvatskog programa – premijere
– Festivalska godina u znaku ženskih filmskih snaga
– 7 najboljih filmova u posljednjih 25 godina neovisnosti
– Pula PROfessional i Palunko o važnosti scenarija u filmskom svijetu
– Pretpremijera nove hrvatske serije „Novine“ Dalibora Matanića

 

Uvođenjem svih vrsta dugometražnih filmova i manjinskih koprodukcija ojačala se mogućnost selekcije filmova pa je tako na ovogodišnjem natječaju za Hrvatski program bilo prijavljeno rekordnih 105 filmova. Umjetnički savjet u sastavu Hrvoje Pukšec, predsjednik, te članovi Mike Downey i Tanja Miličić, u selekcijskom procesu odabrao je 16 dugometražnih i 18 kratkometražnih igranih filmova koji čine Hrvatski program 63. Festivala. Stvari polako sjedaju na svoje mjesto – velik broj prijavljenih filmova, velik broj premijera.

 

Festival je iz godine u godinu sve veći po broju posjetitelja i programa ali i stručnih suradnika, polaznika radionica i studenata pa je ujedno i zahtjevnija organizacija tako velike i važne filmske manifestacije.

 

Festivalska godina u znaku je ženskih filmskih snaga – izrazito veliki broj selektiranih filmova režirale su žene, retrospektiva je posvećena svjetskoj redateljici Marti Meszarosu koju dolazi u goste Festivalu  te ćemo sudjelovati na okruglom stolu na temu “Žene u europskom i hrvatskom filmu” u sklopu Pula PROfessional programa. Marta Mészáros, jedna od najznačajnijih svjetskih redateljica, autorica čiji su filmovi obilježavali najvažnije svjetske filmske festivale i čiji je rad uvelike mijenjao svijet u kojem živimo. Prva je žena koja je režirala jedan mađarski film te prva žena dobitnica Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu. To je tek djelić njene biografije i filmografije, a skica toga bit će prikazana u sklopu programa Retrospektiva.

 

Posebni začin ovogodišnjeg programa je pretpremijera nove hrvatske serije “Novine” Dalibora Matanića. U sklopu Festivala prikazat će se prva dva nastavka, koja će moći pogledati svi posjetitelji.

 

Ovogodišnji obrazovni i industrijski program PULA PROfessional, namijenjen filmskim profesionalcima i studentima audiovizualnih djelatnosti, u suradnji s Palunkom, scenarističkom platformom Hrvatskog filmskog saveza stavlja naglasak na važnost scenarija. Do 2015. godine u Hrvatskoj je o temeljnoj sastavnici svakog filmskog djela, scenariju, objavljena tek jedna jedina knjiga. Trebalo je proći još više od pola stoljeća ne bi li se dočekala nova – priručnik Jasmine Kallay Napiši scenarij u organizaciji Palunka.

 

Ovogodišnji članovi ocjenjivačkih sudova 63. Pulskog filmskog festivala su:

 

– HRVATSKI DUGOMETRAŽNI PROGRAM: Bruno Kragić (Hrvatska, filmolog), Labina Mitevska (Makedonija, glumica i producentica), Hrvoje Mršić (Hrvatska, montažer), Don Ranvaud (Velika Britanija, producent i novinar) i Sanja Vejnović (Hrvatska, glumica).

 

– HRVATSKI KRATKOMETRAŽNI I STUDENTSKI PROGRAMI: Chris Auty (Italija, producent), Daniel Kušan (Hrvatska, redatelj) i Daniel Rafaelić (Hrvatska, filmski kritičar)

 

– MEĐUNARODNI PROGRAM: Gaby Babić (Njemačka, direktorica Wiesbadena), Stevan Filipović (Srbija, redatelj i montažer) i Ivona Juka (Hrvatska, redateljica)

 

– SUSJEDI I PRIJATELJI: Mia Pećina (Hrvatska, producentica), Calin Peter Netzer (Rumunjska, redatelj) i Ivan Ostrochovský (Slovačka, producent i redatelj)

 

Opširnije o svim programima 63. Festivala možete pročitati na www.pulafilmfestival.hr

Details

Start:
9 srpanj, 2016
End:
16 srpanj, 2016
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , ,

Venue

Arena Pula
Pula, Hrvatska + Google Map