Loading Events
  • This event has passed.

6th Zagreb International Blues Festival

28 travanj, 2015Ovogodišnji, šesti u nizu, Zagreb International Blues Festival koji traje od 28. travnja do 1. svibnja, donosi puno dobrog bluesa kroz četri dana u tri različita zagrebačka kluba. Ove godine gostuju glazbenici iz Slovačke, Švicarske i Mauriciusa, a tu su i hrvatske blues snage.

6th Zagreb International Blues Festival
6th Zagreb International Blues Festival

Prvi dan festivala održat će se u utorak 28.04. u klubu Hard Place gdje ćemo ugostiti dva mlada banda i jedne stare majstore. Nastupit će prošlogodišnji pobjednici šestog Croatian Blues Challengea Rolin Humes, koji su predstavljali Hrvatsku u Memphisu u siječnju ove godine i pobjednici prošlogodipnjeg 18. HGF-a, najvećeg demo festivala u državi, Soul Radio. Kao domaćini zasvirat će Ben Dover koji već godinama održavaju zagrebačku blues scenu živom ugošćujući razne blues glazbenike svakog utorka u Hard Placeu.

 

U srijedu 29.04. u Mojo baru ugostit ćemo prve strane goste festivala. Iz Slovačke nam stiže „projekt“ pod nazivom Slovak Blues Project. Iza ovog imena „kriju“ se tri sjajna glazbenika – dvojca iz „stare garde“ i jedan mladić. Dva veterana, Luboš Bena i Bonzo Radvanyi već godinama sviraju zajedno širom Europe i njihov duo zvuči kao big band! Za gostovanje na 6th ZIBF-u udružili su snage sa mladim i perspektivnim gitaristom Jerus Oravecom čiji je album „Just Above The Surface“ rangiran među 20 najboljih samoproduciranih albuma na svijetu na Blues Innernational Challengeu u Memphisu 2013-te. Za ekskluzivni zagrebački nastup pridružit će im se i naš „prvi putnik za Memphis“ Tomislav Goluban na usnoj harmonici.

 

Četvrtak 30.04. u Bikers Beer Factory nastupaju naši drugi internacionalni gosti – The Two. Radi se o atraktivnom dvojcu koji je baziran u Švicarskoj, a čine ga dvojca gitarista – Yannick iz Mauriciusa i Thierry iz Švicarske. Pobjednici su Švicarskog Blues Challengea i predstavljali su ih u Memphisu gdje su stigli do polufinala. Zanimljiv spoj roots bluesa s kreolskim utjecajima, unikatan spoj Mississippija i Indijskog ocena, poslušat ćemo po prvi puta u Hrvatskoj. Uz The Two svirat će dva domaća izvođača – Sunnysiders i Marko i Darko. Sunnysiders su predstavljali Hrvatsku na International Blues Challengeu 2011.-te i dospjeli u polufinale, a Marko i Darko su prošlogodišnji pobjednici Demo Hr natjecanja sa svojim „novim bluesom“.

 

Kao i svake godine i ovaj put je ZIBF u gostima– tako Slovak Blues Project u četvrtak 30.4. gostuju u Rijeci u klubu Nad urom.

 

Festival završava u petak 01.05.u klubu Hard Place uz nastup Vedran Božić Supersession banda i B# blues banda. Najpoznatiji, najdugovječniji i vjerovatno ponajbolji hrvatski gitarist svih vremena, Vedran Božić je specijalno za ovu priliku odlučio sa svojim Supersession bandom na 6th ZIBF-u odsvirati posvetu Eric Claptonu i grupi Cream. Fenomenalni Claptonov blues vjerovatno nitko u Hrvatskoj ne izvodi tako dobro kao Vedran, a koncert će otvoriti B# blues band sa svojim cover repertoarom.

 

Ulaz na sve dane festivala je besplatan.