Loading Events
  • This event has passed.

7. Ganz novi festival (1. dio) u zagrebačkom SC-u od 21. do 24. rujna

21 rujan, 20177. međunarodni festival razvojnog kazališta Ganz novi festival skače kroz vrijeme i sažima se u dva kazališna tjedna kako bi podržao dvije ganz nove inicijative. Ganzovsko druženje odvit će se u dvije etape: od 21. do 24. rujna te ponovo od 7. do 16. prosinca. Mjesto događanja je Studentski centar u Zagrebu, a ulaz na festival je besplatan. Ganz predstavlja kazališne i plesne umjetnike mlađe i srednje generacije, povezuje lokalne i međunarodne umjetnike i organizacije te prati i njeguje suvremene tendencije i nekonvencionalan pristup u izvedbenim umjetnostima.

7. Ganz novi festival
7. Ganz novi festival

„Neopterećen žanrovskim okvirima, Ganz shvaća kazalište u najširem smislu riječi – kao medij koji balansira na rubovima književnosti, plesa, performansa, opere, aktivizma, filmske, likovne i medijske umjetnosti. Ganz nastoji biti društveno aktivan, zajednički prostor razmišljanja i djelovanja, a ovogodišnji je s obzirom na trenutnu situaciju na sceni, ponajprije radni prostor, prostor dijeljenja resursa te razmjene umjetničkih praksi, iskustava i znanja,“ naglasila je njegova umjetnička voditeljica, Silvija Stipanov.

 

U četiri dana rujanskoga Ganza, 70-ak umjetnika/ca i studenata/ica te 45 filmskih autora/ica predstavit će svoje projekte: plesne i kazališne predstave, multimedijalne instalacije, filmske projekcije i edukativne programe.

 

7. Ganz ima rekordan broj premijernih izvedbi (5) hrvatskih autora, od koje ćemo tri gledati u rujnu. To su Ivan Penović i njegov projekt „Prijeđanje vublike 148“ koja se bavi pitanjem kazališne publike, preuzimanjem aktualnih televizijskih i internetskih marketinških strategija, preispitivanjem pojma spektakla i načina na koji se takav događaj nosi s drugim, dominantnijim medijima te na koncu formiranjem specifične publike odnosno njezina gledišta. Koreografkinja i plesačica Roberta Milevoj u svojem najnovijem radu i dalje se bavi istraživanjem odnosa između prirodnog i umjetnog prostora. Familija, kroz istraživanje životinjskog svijeta, na scenu postavlja problematiku subivanja u onom ljudskom, tragajući za novim značenjima aktivne prisutnosti u zajednici. „Travelogue“ autora Žaka Valente počiva u susretu izvođačkog tima koji se sastoji od mladog i starijeg izvedbenog para.

 

Ganz novi festival donosi i 4 radionice.„Narodni ples bez granica“ vodit će koreografkinja Ásrún Magnúsdóttir. Riječ je o narodnom plesu koji ne mari za naciju, boju i spol, dok će kustos Alexander Roberts u trosatnoj radionici predstaviti niz metafora koje, svaka na svoj način, postavljaju konceptualne temelje za promišljanje uloge kustosa u izvedbenim umjetnostima danas. Cilj dvodnevne radionice „Atrij je vrt je pozornica je atrij“ voditeljica Ive Peručić i Maje Subotić Šušak je osmisliti i izgraditi polifunkcionalni vrt u Atriju &TD-a. Spojit će kazalište (izvedbu) i konkretnu akciju s onim što je održivo, zdravo, društveno i lijepo u ono što kultivira i uzgaja – VRT.

 

Saša Božić, Oliver Frljić, Miran Kurspahić i Anica Tomić kazališni su redatelji koji su sa svojim autorskim radom počeli upravo u Teatru &TD. Kroz radionicu „Time is Out of Joint“ studentima ADU će prenijeti svoja znanja i vještine rada u kazalištu i izvan njega, ukazati na društvenost i političnost prakse, korelaciju s drugim medijima i neprekidne veze kazališta i svakodnevnoga života.

 

Nova programska linija Ganz nove inicijative redefinira festival i kao svojevrstan inkubator za nove projekte, pa u rujnu surađuje s Udrugom za zaštitu okoliša i održivi razvoj – RIO Zagreb koji lansiraju Zagreb Green Film Fest. Premijerno izdanje festivala prikazat će 45 amaterskih kratkometražnih filmova.

 

Ganzu nudi i najnoviju predstavu Anice Tomić i Jelene Kovačić „Magic Evening“, plesnu predstavu„The Valley“, islandsko-flamanskoga koreografskoga dua koji čine Inga Huld Hákonardóttir i Rósa Ómarsdóttir, a umjetnički kolektiv Kevin Or Harry stiže s predstavom „Syden, Songs From A Valley Of Love and Delight“ koja traži višedimenzionalnu reprezentaci¬ju iskustva slobode, holističkoga mentalnoga prostora gdje ljudi upoznaju sebe, udaljeni od ograničenja svakodnevnog života.

 

Multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti na Ganzu će predstaviti drugi dio instalacije Navijamo za Sunce. To je multimedijalni solarni sat, neovisna platforma za promociju suvremene glazbe i zvukovne umjetnosti te participativna instalacija trajno postavljena na krovu Atrija &TD-a. Svoj ganz novi album „Bedrooms“, eksperimentalna zagrebačka četvorka naziva (The) Lesser Men predstavit će u petak, 22. rujna, a na taj će dan album ujedno doživjeti i svoje prvo diskografsko izdanje. Specijalni gost te večeri je The Marshmallow Notebooks. Ostale festivalske dane, program zatvaramo plesnim karaokama ili Danceokama.

 

Sve podrobnosti o festivalu nalaze se namrežnim stranicama ganznovisczg.hr i na Facebook stranici.