Loading Events
  • This event has passed.

9. Vox Feminae Festival u Kinu Europa, KIC-u, Galeriji Miroslav Kraljević i Booksi

3 studeni, 2015Početkom studenog Zagrebom će zavladati zločinke! Deveto izdanje Vox Feminae Festivala, koji djeluje s misijom promocije kreativnih rodnih praksi i strašnih žena, održat će se od 3. do 8. studenog u dvorani Müller Kina Europa, KIC-u, Galeriji Miroslav Kraljević te Booksi.

9. Vox Feminae Festival
9. Vox Feminae Festival

Ove godine pod temom “Zločinke” festival će, na interdisciplinarni način kroz razgovore i suradnju sa stručnjakinjama, na više panela i diskusija promotriti kakva je pozicija žena u hrvatskim zatvorima te problematizirati pitanja pobačaja, femicida i nasilja nad ženama, seksualnog rada te općenito pitanja kontrole ženskog tijela kroz sve ono što je društveno za žene još uvijek uvjetovano ili percipirano kao – zločin.

 

Osim što se bavi težim društvenim temama i problemima, deveti Vox Feminae Festival tradicionalno donosi bogat filmski sadržaj, ove godine pojačan projekcijama perspektivnih hrvatskih redateljica kroz poseban program “Žene s video kamerama”. Gledat ćemo i analizirati recentna ostvarenja tzv. “ispovjednog filma” Ane Opalić, Dane Budisavljević, Tihe K. Gudac i Eve Kraljević; a o novom valu hrvatskog filma i ženskoj poziciji unutar istog na okruglom će stolu govoriti Hana Jušić, Sonja Tarokić, Barbara Vekarić i Lana Kosovac. U ovom djelu programa sudjelovat će i producentica Zdenka Gold.

 

U suradnji s inicijativom Znaj znanje donosimo projekciju hvaljenog filma ‘Lađa’, a izdvajamo i ostvarenja ‘KOD: Ispravljanje rodnog jaza’ koji govori o rodnom jazu u IT industriji, hvaljeni indie film ‘Gayby Baby’ te ‘Prekrasna je kad se ljuti’ – dokumentarac koji revitalizira zaboravljenu povijest odvažnih žena feminističkog pokreta druge polovice 60ih.

 

Posebno mjesto u ovogodišnjem festivalskom programu zauzimaju i dvije umjetničke izvedbe. Na otvorenju 3. 11. publika će nazočiti izvedbi Nicole Hewitt “Ova žena se zove Jasna 07: Sjene” a dva dana kasnije performansu Adele Jušić “Svilena košulja boje lavande”. Obje su izvedbe odabrane na natječaju za umjetnički program devetog Voxa, a kulminacija su rada VF Platforme u ojačavanju domaće rodno osviještene i društveno angažirane umjetničke produkcije.

 

Sav program devetog Vox Feminae Festivala je besplatan.

 

Za više informacija o programu pratite Voxfeminae.net.

Venue

Više lokacija u gradu Zagreb
Zagreb, Hrvatska + Google Map